Wist je dit al? 10 verrassende feitjes over trouwringen 

Trouwringen zijn hét ultieme symbool van liefde en verbintenis. In dit artikel ontdek je 10 interessante feitjes over trouwringen die je wellicht nog niet wist. Met deze kennis op zak, ben je perfect voorbereid om samen met je partner de perfecte trouwringen te vinden.

Wist je dit al? 10 verrassende feitjes over trouwringen
Foto: Natascha Aggeles

1. Trouwringen: aan welke hand draag je ze?

De handkeuze voor het dragen van je trouwring is een persoonlijke beslissing. Er zijn wel wat traditionele richtlijnen, maar tegenwoordig is er meer vrijheid in het kiezen van de hand waaraan je je trouwring wilt dragen.

Tradities achter de handkeuze

De oude tradities voor het dragen van je trouwring waren gebaseerd op religieuze of culturele tradities. Protestanten dragen hun trouwring traditioneel aan de rechterhand, terwijl katholieken deze aan de linkerhand dragen. Dit heeft te maken met de symboliek die binnen deze religies aan de verschillende handen wordt toegekend.

Vrijheid blijheid

Tegenwoordig is er meer vrijheid bij het kiezen van de hand waaraan je je trouwring wilt dragen. Steeds meer mensen kiezen voor een hand die beter bij hun persoonlijke voorkeur of comfort past. Of misschien wil je jouw trouwring wel samen met je verlovingsring dragen. Nu heb je alle vrijheid om te ontdekken wat het beste bij je past.

Hier moet je aan denken bij het kiezen van een hand

Als je gaat kiezen aan welke hand je jouw trouwring gaat dragen, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan je dagelijkse activiteiten en welke hand je het meest gebruikt. Het kan handig zijn om je trouwring aan je niet-dominante hand te dragen om slijtage en beschadiging te minimaliseren. Eenmaal gekozen en na een tijdje toch niet blij met je keuze? Dan is het natuurlijk helemaal niet erg om je trouwring aan de andere hand om te schuiven.

2. Het verschil tussen een juwelier en edelsmid

Bij het zoeken naar de perfecte trouwringen staan jullie voor de keuze tussen een juwelier en een edelsmid. Beide hebben weer hun eigen voordelen, afhankelijk van wat jullie natuurlijk zoeken in een trouwring.

Juweliers: verschillende merken en aanpassingsmogelijkheden

Een juwelier heeft een uitgebreide collectie trouwringen van diverse merken. Hier kunnen jullie verschillende stijlen, materialen en prijscategorieën vinden. Juweliers kunnen ook aanpassingen maken op basis van jullie wensen, zoals gravures, het toevoegen van edelstenen of het aanpassen van de grootte en het materiaal.

Voordelen van een juwelier

 • Breed scala aan stijlen en merken
 • Aanpassingsmogelijkheden
 • Vergelijkbare prijzen en budgetopties

Tip: Bekijk hier onze lijst met juweliers

Edelsmeden: unieke, op maat gemaakte ontwerpen

Een edelsmid biedt een unieke, gepersonaliseerde ervaring bij het kiezen van jullie trouwringen. Edelsmeden zijn experts in het creëren van op maat gemaakte trouwringen die speciaal voor jullie zijn ontworpen. Ze werken nauw samen met jullie om wensen en ideeën te vertalen naar prachtige, unieke trouwringen.

Voordelen van een edelsmid

 • Unieke, op maat gemaakte ontwerpen
 • Persoonlijke aandacht en begeleiding
 • Mogelijkheid om bestaand goud of sieraden te verwerken in de ringen

Tip: Bekijk hier onze lijst met edelsmeden

Wat past het beste bij jullie?

Bij het kiezen tussen een juwelier en een edelsmid is het belangrijk om na te denken over wat jullie willen en nodig hebben. Als jullie op zoek zijn naar een ruime keuze aan stijlen en merken met aanpassingsmogelijkheden, dan is een juwelier wellicht de beste optie. Als jullie daarentegen de voorkeur geven aan een uniek, op maat gemaakt ontwerp met persoonlijke aandacht en begeleiding, dan is een edelsmid de juiste keuze voor jullie.

Wist je dit al? 10 verrassende feitjes over trouwringen
Foto: Katharina Lessky Photography

3. Matching trouwringen: wel of geen set?

Trouwringen zijn een symbool van jullie liefde en verbintenis, en het kiezen van de perfecte set is een leuk (en belangrijk!) onderdeel van de voorbereidingen op jullie bruiloft. Maar moeten jullie ringen identiek/een set zijn of kunnen ze verschillen?

Kiezen voor identieke/set of verschillende ringen

Trouwringen hoeven niet identiek te zijn. Het is juist belangrijk dat de ringen passen bij je persoonlijke stijl en smaak. Sommige kiezen ervoor om ringen te hebben die op elkaar lijken, terwijl anderen totaal verschillende ontwerpen kiezen. Wat het belangrijkste is, is dat jullie je allebei prettig voelen met de gekozen ringen en dat ze een weerspiegeling zijn van jullie liefde en verbintenis. Joanne van Hell (Van Hell Juweliers) heeft ons zelfs eens verteld dat 90% van de bruidsparen in hun zaak niet voor een kant-en-klare set gaat.

Verbindende elementen om jullie ringen te laten matchen

Hoewel jullie trouwringen niet hetzelfde of een set hoeven te zijn, kan het mooi zijn om een verbindend element te kiezen waardoor ze toch bij elkaar passen. Dit kan op verschillende manieren.

Kleur: Kies voor een overeenkomstige kleur metaal, zoals geelgoud, witgoud of roségoud. Dit zorgt voor eenheid tussen de ringen, zelfs als de ontwerpen verschillend zijn.
Afwerking: Ga voor eenzelfde afwerking, zoals gepolijst, mat of gehamerd. Dit geeft de ringen een gelijkaardige uitstraling en zorgt voor samenhang.
Edelstenen: Overweeg om dezelfde edelstenen in jullie ringen te verwerken. Dit kan een subtiele manier zijn om de ringen met elkaar te verbinden zonder dat ze precies hetzelfde hoeven te zijn.
Gravures: Laat een speciale boodschap, datum of jullie namen graveren in de binnenkant van de ringen. Dit is een intieme manier om jullie liefde te symboliseren en de ringen te verbinden.

4. Trouwringtrends – Trouwringen door de jaren heen

Bij het uitzoeken van jullie trouwringen is het belangrijk om rekening te houden met de laatste trends, maar tegelijkertijd ook te kiezen voor een tijdloos ontwerp dat jullie levenslange liefde symboliseert. Want hoe tof is het als jullie na jullie happily ever after nog steeds dol zijn op elkaar én jullie trouwringen?

Trouwringtrends door de jaren heen

Trouwringtrends veranderen voortdurend, net als mode en design. Sommige trends die de afgelopen jaren populair zijn geweest, zijn onder andere:

 • Roségoud: Deze warme, romantische tint is populair voor zowel trouwringen als verlovingsringen en geeft een moderne twist aan een klassiek ontwerp.
 • Gemengde metalen: Combinaties van verschillende kleuren goud, zoals geelgoud, witgoud en roségoud, zorgen voor een unieke en opvallende look.
 • Vintage stijlen: Oude designs en stijlen uit het verleden, zoals Art Deco, Victoriaans of Edwardiaans, hebben een heropleving en zijn geliefd bij bruidsparen die op zoek zijn naar een tijdloos en elegant ontwerp. Vintage is trending!
 • Unieke edelstenen: Hoewel diamanten nog steeds de meest populaire keuze zijn voor trouwringen, zien we ook een toename in het gebruik van andere edelstenen, zoals saffieren, robijnen en smaragden, voor een unieke en persoonlijke touch.

Tips voor het kiezen van een tijdloze trouwring

Hoewel het leuk is om rekening te houden met trends, is het belangrijk om een trouwring te kiezen die je echt prachtig vindt en waar je trots op zult zijn om te dragen. Dit zijn een aantal van onze tips om je te helpen bij het maken van die keuze:

 • Kies een ontwerp dat bij je persoonlijke stijl past: Zorg ervoor dat je een ring kiest die past bij je dagelijkse kleding en accessoires, zodat je je altijd comfortabel voelt met je trouwring om.
 • Denk aan de toekomst: Hoewel het belangrijk is om een ring te kiezen die nu bij je stijl past, is het ook verstandig om na te denken over hoe je smaak in de toekomst zou kunnen veranderen en te kiezen voor een ontwerp dat tijdloos en veelzijdig is.
 • Denk aan het onderhoud: Sommige materialen en ontwerpen vereisen meer onderhoud dan andere. Kies een ring die past bij je levensstijl en die je gemakkelijk kunt onderhouden.
 • Kies kwaliteit boven kwantiteit: Een trouwring is een investering voor het leven, dus het is belangrijk om te kiezen voor hoogwaardige materialen en vakmanschap, zodat je ring de tand des tijds zal doorstaan. Besteed aandacht aan de kwaliteit van de materialen, de afwerking van de ring en het vakmanschap van de juwelier of edelsmid.

Leestip: Vind de perfecte verlovings- en trouwringen

Wist je dit al? 10 verrassende feitjes over trouwringen
Foto: Selene Adores Fotos

Goud is letterlijk ‘the gift that keeps on giving‘, er kunnen namelijk ontelbaar veel kleurtinten van gemaakt worden. Hierdoor is goud perfect en veelzijdig voor trouwringen. Door verschillende legeringen en toevoegingen van andere metalen kan goud deze verschillende kleurtinten aannemen, waardoor jullie ringen een unieke en persoonlijke uitstraling krijgen.

Roségoud: warm en romantisch

Roségoud is een trend die de laatste jaren steeds populairder is geworden. Deze warme, roze-achtige tint ontstaat door de toevoeging van koper aan het goud. Roségouden trouwringen stralen een gevoel van romantiek en elegantie uit, waardoor ze perfect zijn voor als je op zoek bent naar een moderne en toch tijdloze look.

Witgoud: strak en verfijnd

Witgoud is een andere populaire keuze voor trouwringen. Door het toevoegen van palladium aan goud ontstaat een lichte, zilverachtige kleur die veel bruidsparen mooi vinden. Witgouden trouwringen hebben een strakke en verfijnde uitstraling, wat ze perfect maakt voor koppels die op zoek zijn naar een moderne en minimalistische stijl.

Leestip: Alles over goud

Geelgoud: een klassieker

Dan is er natuurlijk geelgoud, de klassieker. Dit is de standaard gouden kleur de we allemaal goed kennen. Dit is dan ook de perfecte keuze voor wanneer jullie op zoek zijn naar tijdloos en klassiek.

Honey, Blush en andere nieuwe tinten

Steeds meer merken komen ook met nieuwe kleuren en samenstellingen van goud. Zo heeft Breuning sinds kort de nieuwe goudkleuren ‘Blush’ en ‘Honey’.

6. Dít is het perfecte moment om jullie trouwringen te kiezen

Het kiezen van de perfecte trouwringen is een onmisbaar onderdeel van het plannen van jullie bruiloft. Om ervoor te zorgen dat jullie genoeg tijd hebben om de ideale ringen te vinden, is het belangrijk om vroegtijdig te beginnen met zoeken en passen.

Begin ruim van tevoren

Experts raden aan om ongeveer zes maanden tot vier maanden voor de bruiloft te beginnen met het zoeken naar trouwringen. Door vroeg te starten, hebben jullie genoeg tijd om verschillende stijlen en ontwerpen te bekijken en te passen. Dit geeft jullie ook de mogelijkheid om eventuele aanpassingen of bestellingen op maat te laten uitvoeren zonder stress of tijdsdruk.

Maak een afspraak

Omdat het kiezen van trouwringen tijd en aandacht vereist, is het slim om een afspraak te maken bij de juwelier of edelsmid. Op die manier kunnen jullie er zeker van zijn dat de specialist voldoende tijd heeft om jullie te helpen bij het vinden van de perfecte ringen en al jullie vragen te beantwoorden. Lopen jullie door de stad en valt jullie oog op een prachtige set in de etalage? Dan kunnen jullie natuurlijk best even binnenlopen om te kijken. Maar voor persoonlijke aandacht en hulp, is het maken van een afspraak gewoon het beste.

Geniet van het proces

Het uitkiezen van trouwringen is hartstikke bijzonder, geniet! Neem de tijd om samen te ontdekken wat jullie mooi vinden en waar jullie voor altijd van kunnen genieten. Onthoud dat de ringen symbool staan voor jullie liefde en verbintenis, dus zorg ervoor dat ze echt een weerspiegeling zijn van jullie relatie.

Wist je dit al? 10 verrassende feitjes over trouwringen
Foto: Von Herzen Fotografie

7. Persoonlijke boodschap: alles over ringen graveren

Een trouwring is natuurlijk al een bijzonder symbool van jullie liefde en verbintenis, maar door deze persoonlijk te maken en te graveren voegen jullie nóg een extra, persoonlijke touch toe. Gravures kunnen variëren van traditionele keuzes tot creatieve en originele ideeën.

Klassieke gravures

De meest voorkomende gravures zijn jullie namen en de trouwdatum. Deze tijdloze keuze is een mooie manier om jullie speciale dag voor altijd in herinnering te houden en de ringen extra betekenis te geven.

Inspirerende quotes

In plaats van alleen jullie namen en datum, kunnen jullie ook kiezen voor een inspirerende of betekenisvolle quote die jullie relatie weerspiegelt. Dit kan een zin zijn uit een favoriet liedje, een citaat uit een geliefd boek, of een persoonlijke boodschap die veel voor jullie betekent. Ook leuk; een bijnaam die jullie voor elkaar hebben.

Unieke symbolen

Voor een echt unieke en persoonlijke gravure kunnen jullie hartslagen of vingerafdrukken aan de ring toevoegen. Deze intieme gravure wordt de laatste jaren steeds populairder en zorgt ervoor dat jullie trouwringen echt one of a kind zijn.

Tips voor graveren

Bij het kiezen van een gravure, moet je rekening houden met de breedte en het ontwerp van de ring. Sommige ringen hebben wellicht beperkte ruimte voor gravures, dus het is belangrijk om dit te bespreken met de juwelier of edelsmid voordat je een definitieve beslissing neemt. Neem de tijd om de perfecte gravure te kiezen, dan weet je zeker dat het goed zit.

Wist je dit al? 10 verrassende feitjes over trouwringen
Foto: Lamoena Soraya Filali Chbili

8. Zó kun je oud goud hergebruiken en erfstukken een nieuw leven geven

Hebben jullie oude gouden sieraden die een speciale betekenis hebben, zoals erfstukken van familieleden? Overweeg dan om deze te verwerken in jullie trouwringen! Er zijn verschillende manieren om dit te doen, en een ervaren edelsmid kan jullie helpen bij het maken van de juiste keuze.

Omsmelten en opnieuw vormgeven

Eén van de opties is om het oude goud te laten omsmelten en er volledig nieuwe ringen van te maken. Hiermee krijgen de oude sieraden een nieuw leven, en creëren jullie unieke trouwringen met een extra emotionele waarde.

Integreren in het ontwerp

Een andere mogelijkheid is om (een deel van) het oude sieraad op een herkenbare wijze in de ringen te verwerken. Dit kan bijvoorbeeld door het toevoegen van een specifieke edelsteen uit een oud sieraad, of door een deel van het oude goud te verwerken in een nieuw ontwerp. Op deze manier behouden de ringen een tastbare herinnering aan het verleden, terwijl ze ook symbool staan voor jullie toekomst samen.

Voor jullie laten vermaken

Jullie kunnen er natuurlijk ook voor kiezen om bestaande ringen zo intact mogelijk te houden en puur te laten vermaken zodat deze om jullie vingers passen. Op deze manier is de originele ring nog erg herkenbaar.

De juiste edelsmid kiezen

Bespreek jullie wensen en ideeën met een edelsmid die ervaring heeft in het verwerken van oud goud. Zij kunnen jullie adviseren over de beste manier om het materiaal te gebruiken en een ontwerp te creëren dat aansluit bij jullie persoonlijke stijl en voorkeuren. Door oud goud te hergebruiken, geven jullie niet alleen een betekenisvolle twist aan jullie trouwringen, maar maken jullie ook een duurzamere en milieuvriendelijkere keuze. Via onze trouwexperts in de Wedding Guide, kun je gemakkelijk een goede edelsmid bij jullie in de buurt vinden.

9. De hack voor een soepele ringuitwisseling tijdens jullie ceremonie

Het moment waarop jullie de trouwringen uitwisselen tijdens de ceremonie is ongetwijfeld één van de meest memorabele momenten van jullie bruiloft. Om ervoor te zorgen dat dit vlot verloopt, is het een goed idee om van tevoren je handen in te smeren met handcrème. Ja, ook de mannen!

Handcrème voor een moeiteloze ringwissel

Door je handen van tevoren goed in te smeren met handcrème, zorg je ervoor dat de ring gemakkelijker om je vinger schuift. Dit kan zenuwen en ongemak tijdens het uitwisselen van de ringen voorkomen. Bovendien zorgt het ervoor dat je handen er verzorgd en gehydrateerd uitzien op de trouwfoto’s. Let er wel op dat je ze niet té glad maakt en je de ring van je partner uit je handen laat glijden.

Ontspannend effect

Naast het praktische voordeel, kan het insmeren van je handen met crème ook een ontspannend effect hebben. Het masseren van de handen vlak voor de ceremonie kan helpen om stress en spanning te verminderen, waardoor jullie nog meer kunnen genieten van jullie speciale dag.

Kies de juiste handcrème

Zorg ervoor dat je een handcrème kiest die snel intrekt en geen vettig laagje achterlaat. Dit voorkomt dat de ringen wegglijden of dat er vlekken op jullie kleding komen. Test de crème van tevoren uit om er zeker van te zijn dat deze geschikt is en geen allergische reacties veroorzaakt.

10. Trouwringonderhoud: houd jullie trouwringen stralend en veilig

Het dragen van een trouwring betekent dat deze dagelijks wordt blootgesteld aan verschillende omstandigheden. Daarom is het belangrijk om jullie trouwringen goed te onderhouden, zodat ze hun glans behouden en veilig blijven. Het is namelijk de bedoeling dat de ringen net als jullie liefde voor altijd meegaan. Hier zijn wat van onze tips om je trouwringen in topconditie te houden.

Regelmatige reiniging

Laat jullie ringen regelmatig reinigen. Door ze te laten reinigen worden zeepresten en ander vuil verwijdert en behouden ze hun mooie glans. Hoewel je hier ook zelf mee aan de slag kunt, is het slimmer om ze te laten reinigen bij de juwelier of edelsmid waar jullie de ringen gekocht hebben.

Periodieke controle bij de juwelier

Daarnaast is het aan te raden jullie trouwringen om de paar jaar door jullie juwelier of edelsmid te laten controleren, vooral als je ringen met diamanten of andere edelstenen hebt. De juwelier of edelsmid kan controleren of de zettingen nog steeds veilig zijn en indien nodig reparaties uitvoeren.

Veilig opbergen

Als je je trouwringen niet draagt, is het belangrijk om ze op een veilige en droge plaats op te bergen. Bewaar ze bij voorkeur in een zacht gevoerde sieradendoos of een speciale ringhouder om krassen of beschadigingen te voorkomen. Momenten waarop je de trouwring beter niet kunt dragen zijn bijvoorbeeld tijdens het afwassen of schoonmaken (chemicaliën!), tijdens een zwangerschap of het uitvoeren van klusjes.

Vermijd blootstelling aan chemicaliën

Draag je trouwringen niet tijdens het schoonmaken, tuinieren of bij andere activiteiten waarbij ze in contact kunnen komen met agressieve chemicaliën. Deze kunnen het metaal en de edelstenen aantasten en op den duur schade veroorzaken.