Cursus trouwringen: alles over goud

RINGEN: Breuning

Goud is hét edelmetaal voor trouwringen. Wist je bijvoorbeeld dat goud niet kan roesten, nooit vergaat en verkrijgbaar is in verschillende kleuren?

Goud is één van de meest zeldzame edelmetalen en wordt diep onder de grond gewonnen.
Het is vrij kostbaar en omdat het ook duurzaam is (het vergaat nooit, roest niet en behoudt zijn glans) is het ideaal voor trouwringen.

14- of 18-karaats?

Goud is in pure vorm een zachte metaalsoort. Door het te vermengen met metaalsoorten als zilver en koper, wordt het harder en is het geschikt voor het maken van sieraden. De verhouding goud en andere metaalsoorten heet een legering. In Nederland worden vier legeringen geaccepteerd als echt goud:

  • 14 karaat (585ste deel van 1000 is goud)
  • 18 karaat (750/1000)
  • 20 karaat (833/1000)
  • 22 karaat (916/1000).
Kleuren goud

Edelmetalen zoals zilver en koper worden gebruikt om het goud harder te maken, maar kunnen ook invloed op de kleur hebben. Roodgoud (ook wel roségoud genoemd) ontstaat door de hoeveelheid koper te verhogen in de legering. Goud krijgt een witzilveren tint door palladium toe te voegen.

Waarborgtekens

Als je de binnenkant van een ring bekijkt, zie je kleine tekentjes staan. Alle gouden en platina ringen zijn voorzien van een keurteken (dat het edelmetaalgehalte aangeeft) en een verantwoordelijkheidsteken (dat aangeeft wie de maker of importeur is van de ring). Deze tekens zijn bij wet geregeld en beschermen de klant tegen bedrog. Juweliers hebben ook de optie de ring een kantooraanduidend teken (het waarborgkantoor waar de ring is gekeurd) en een jaarletter (jaar van keuring) te geven.

 

Voor nog meer informatie en inspiratie over trouwringen, klik hier

Deel dit op Social Media