Van hamerslag tot milgrain: trouwringen met een bijzonder patroon 

Maak een statement met jullie trouwringen en kies voor exemplaren met een bijzonder patroon. Of het nu gehamerd, milgrain of krasmat is: deze ringen met hun bewerkte oppervlakken zien er betoverend uit en maken van jullie ringvinger een opvallend pronkstuk.

Van hamerslag tot milgrain: trouwringen met een bijzonder patroon
Foto: Breuning

Twee soorten oppervlakten voor je trouwring

Er zijn in principe twee soorten oppervlakken: gepolijst en mat. Een gepolijst oppervlak reflecteert het licht en laat de trouwring mooi glanzen. Een mat oppervlak daarentegen laat de kleur van het metaal duidelijker naar voren komen – diamanten komen prachtig tot hun recht op matte ringen.

Het verschil tussen fijnmat, gekorreld, ijsmat en hamerslag

Matte ringoppervlakken zijn er in vier varianten: fijnmat, gekorreld, kras- of ijsmat en hamerslag. Het is het beste om bij de juwelier of goudsmid verschillende bewerkte ringen te passen, zodat je direct aan je ringvinger kunt zien wat je mooi vindt. Fijnmatte structuren worden ook wel zijdemat of geborsteld genoemd en zien er heel delicaat uit. Hoe fijner de streep, hoe fijner het effect. Een gekorreld mat oppervlak ontstaat door zandstralen. Door fijne of grove korrels krijgen de sieraden verschillende accenten. Een ijsmat oppervlak, ook wel krasmat genoemd, lijkt op schaatsstrepen op glad ijs. Hierbij worden met cirkelvormige bewegingen structuren in de ring geborsteld. En ringen die zijn bewerkt met de hamerslagtechniek hebben een ruw, robuust oppervlak. Er wordt letterlijk met een hamer op het edelmetaal geslagen, waardoor er kleine deuken ontstaan die indrukwekkend patroon vormen.

Van hamerslag tot milgrain: trouwringen met een bijzonder patroon
Deze damesring heeft een glanzend oppervlak, de herenring heeft een mat oppervlak. Als je de ringen tegen elkaar houdt, vormen ze een perfect match door het hartje. Van Gerstner.

Versieringen op je trouwring

Naast de twee verschillende oppervlaktes en hun bijbehorende oppervlaktestructuren, kun je ook kiezen voor diverse soorten versieringen op je trouwring. Het plaatsen van diamanten in, op of rond de ringband is je waarschijnlijk wel bekend, maar er is zoveel meer mogelijk!

Lees ook: Alles over de diamant

Een milgrain rand op je trouwring

Milgrain trouwringen hebben de laatste jaren aan populariteit gewonnen, en met goede reden! Ze zijn de perfecte combinatie van traditioneel vakmanschap en tijdloze esthetiek en spreken daarmee veel bruidsparen aan. Milgrain is een sieraadafwerking die eruitziet als een rij van kleine korreltjes of kralen gemaakt van het edelmetaal (zoals goud of platina) van het sieraad zelf. Eigenlijk lijkt het alsof er een heleboel kleine pareltjes op je ring zitten en daarom wordt deze oppervlaktestructuur ook wel een parelpatroon genoemd.

Van hamerslag tot milgrain: trouwringen met een bijzonder patroon
Foto: Breuning

Waar komt milgrain vandaan?

De oorsprong van deze milgrain afwerking gaat terug naar de Art Deco-periode en de Edwardiaanse tijd. Deze periodes, bekend om hun gedetailleerde en verfijnde juwelendesigns, hebben bijgedragen aan de opkomst van deze techniek. Milgrain wordt gecreëerd door het zorgvuldig ‘duwen’ van het metaal in een regelmatig, korrelig patroon met een speciaal gereedschap. Hoewel het een traditionele techniek is, heeft het gebruik van moderne hulpmiddelen, zoals lasers, het proces vereenvoudigd en de precisie verbeterd.

Van hamerslag tot milgrain: trouwringen met een bijzonder patroon
Foto: Lauren Richmond – unsplash

Ingewikkelde gravures en intrigerende patronen

Van inkepingen, vingerafdrukken en vloeiende lijnen tot bloemen, namen en symbolen – trouwringen zijn er tegenwoordig met allerlei gravures en patronen. Laat je inspireren door de onderstaande beelden en vooral: laat je adviseren bij een speciaalzaak. Zo kom je vanzelf bij je droomringen terecht!

Wil je helemaal wat anders? Lees dan: Zwart & krachtig – trouwringen in donkere tinten