Zo houd je jouw trouwring mooi 

Je verlovingsring en je trouwring zijn ongetwijfeld de meest kostbare sieraden die je bezit. Niet alleen vanwege hun geldwaarde, maar vooral vanwege hun emotionele waarde. Met deze tips blijft je ring een leven lang mooi.

Zo houd je jouw trouwring mooi
FOTO: Maryla Fossen Fotografie

Langer genieten van jullie trouwringen

Net als jullie kersverse huwelijk, vereist ook een trouwring zorg en aandacht om de tand des tijds te doorstaan. Dagelijks dragen betekent ook dat jullie ringen blootstaan aan natuurlijke slijtage. Maar geen zorgen, met een beetje bewust onderhoud kunnen jullie de levensduur van jullie ringen aanzienlijk verlengen. Op naar een happily ever after!

Kan ik mijn trouwring thuis veilig schoonmaken?

Na die bijzondere dag waarop jullie elkaar het jawoord hebben gegeven, worden jullie trouwringen een dagelijkse herinnering aan jullie liefde. Het is dus belangrijk, zeg maar gerust een must, dat deze symbolen van jullie verbintenis er altijd tiptop uitzien. Gelukkig kun je je trouwringen thuis prima zelf reinigen, zonder dat je daarvoor professionele hulp nodig hebt. Vind je het toch nog spannend, laat jullie ringen dan reinigen door jullie juwelier/edelsmid of een andere professional.

Voor het schoonmaken van jullie trouwringen raden we het volgende stappenplan aan:

Maak een mild sopje

Mix warm water met een beetje milde zeep. Gebruik geen heet water, vooral als je ring edelstenen heeft, omdat de hitte de lijmen kan aantasten.

Laat de ring even weken

Leg je ring ongeveer 20 tot 30 minuten in het sopje. Dit helpt om vuil en oliën die zich opgestapeld hebben los te maken.

Gebruik een zachte borstel

Pak een superzachte tandenborstel (denk aan babyborstels) om voorzichtig alle kiertjes van de ring schoon te maken. Wees extra voorzichtig rondom edelstenen om ze niet los te maken of te beschadigen.

Spoel goed af

Spoel je ring af onder lauw stromend water om alle zeepresten en het sopje te verwijderen. Zorg dat de afvoer dicht is, je wilt niet dat je ring per ongeluk verdwijnt!

Droog met een zachte doek

Droog je ring voorzichtig met een zachte, pluisvrije doek. Gebruik geen papieren handdoeken, want die kunnen krassen veroorzaken op het metaal.

Hoe vaak moet ik mijn trouwring laten controleren door een juwelier?

Nadat jullie zorgvuldig trouwringen uitgezocht hebben en tijdens jullie bruiloft om elkaars vinger hebben geschoven, willen jullie natuurlijk dat de trouwringen zo lang mogelijk mooi blijven. Een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat jullie ringen in topconditie blijven, is door ze regelmatig te laten nakijken door een juwelier. Maar hoe vaak is ‘regelmatig’?

Een keer per jaar naar de juwelier of edelsmid

Het algemene advies is om jullie trouwringen minimaal eens per jaar naar een juwelier te brengen voor een professionele check-up. Tijdens zo’n inspectie kijkt de juwelier of edelsmid niet alleen naar de zettingen om zeker te zijn dat alle stenen nog stevig vastzitten, maar controleren ze ook op eventuele slijtage aan de band of beschadigingen die met het blote oog misschien niet eens zichtbaar zijn. Als jullie erg actief zijn of werk doen waarbij de ringen vaak blootgesteld worden aan ruwere omstandigheden, kan het slim zijn om dit bezoekje aan de juwelier twee keer per jaar in te plannen.

Jullie trouwring laten schoonmaken

Dit jaarlijkse bezoekje is ook het perfecte moment voor een professionele schoonmaakbeurt, waardoor jullie ringen weer gaan glanzen alsof ze nieuw zijn. Mocht de juwelier iets vinden dat gerepareerd moet worden, dan kunnen jullie dit meestal ter plekke laten doen.

Traditie voor jullie jubileum

Een jaarlijkse controle bij de juwelier is een slimme gewoonte om ervoor te zorgen dat jullie trouwringen net zo blijven stralen als jullie ;). Het zou zonde zijn om dit jaar in, jaar uit, te vergeten. Plan daarom een vaste datum in om jullie trouwringen naar de juwelier te brengen. Doe dit bijvoorbeeld standaard een week voor jullie jubileum, zo hebben jullie op de anniversary zelf altijd weer stralende ringen om te bewonderen.

Kan ik mijn trouwring dragen tijdens het sporten of zwemmen?

Wij begrijpen als geen ander dat je jouw trouwring het liefst altijd draagt (en bewondert), ook tijdens het sporten of zwemmen. Maar dat is niet altijd een goed idee.

Trouwring dragen tijdens het sporten

Tijdens het sporten loop je namelijk het risico dat je trouwring beschadigd raakt. Denk aan krassen, deuken, of zelfs het kwijtraken van stenen als je actief bezig bent. Vooral bij krachtsporten of teamsporten waarbij je handen veel in actie zijn, is de kans op beschadiging groter. Daarnaast moet je ook jouw eigen veiligheid vooropstellen, niet alleen die van de ring. Met een ring kun je namelijk ook aan objecten blijven haken… en dat loopt helaas niet altijd even goed af.

Trouwring dragen tijdens het zwemmen

Bij het zwemmen zijn er twee dingen waar je rekening mee moet houden: verlies en schade door water. In het water, en dan vooral in koud water, kunnen je vingers krimpen waardoor je ring gemakkelijker van je vinger kan glijden en kwijt kan raken. Daarnaast kan chloor in zwembaden of zout in zeewater je ring aantasten, vooral als je ring gemaakt is van zachtere metalen of speciale afwerkingen heeft.

Wat moet ik doen als mijn trouwring is beschadigd of gekrast?

Het kan de besten overkomen: je kijkt naar je trouwring en merkt een krasje of andere beschadiging op. Geen paniek! Dit is niet ongewoon en meestal is er een eenvoudige oplossing voor.

First things first

Het eerste wat je kunt doen, is de schade goed beoordelen. Als het om een kleine kras gaat, kan dit vaak vrij eenvoudig worden gepolijst door een professionele juwelier. Zij hebben de tools en kennis om je ring voorzichtig te polijsten en de glans terug te brengen zoals die op jullie bruiloft was.

Wat te doen bij grote schade

Is de schade echter groter, zoals een deuk of een losse of ontbrekende diamant, dan is het tijd om een stapje verder te gaan. Breng je ring naar een juwelier (tip: ga naar de juwelier waar jullie de trouwringen gekocht hebben) voor een grondige inspectie. Zij kunnen adviseren over de beste aanpak voor reparatie en ervoor zorgen dat je ring weer zo goed als nieuw wordt.

Repareren en controleren

Het is belangrijk om te weten dat niet alle schade het einde van de wereld betekent. Veel problemen zijn oplosbaar, en het opknappen van je ring kan ook een kans zijn om eventuele zwakke plekken te versterken, zodat je ring nog vele jaren mee kan. Onthoud ook dat regelmatige controles bij een juwelier kunnen helpen om toekomstige schade te voorkomen. Zij kunnen vroegtijdige tekenen van slijtage opsporen en adviseren over eventuele preventieve maatregelen.

Hoe bescherm ik mijn trouwring tegen verkleuring?

Het is logisch dat je jouw trouwring zo lang mogelijk mooi en glanzend wil houden. Verkleuring kan voorkomen, vooral bij bepaalde metalen zoals zilver, maar geen zorgen – er zijn manieren om je ring te beschermen en ervoor te zorgen dat deze er op zijn best uit blijft zien.

Voorzichtig met water en chemicaliën

Regelmatig contact met water, vooral hard water, kan bijdragen aan verkleuring. Probeer je ring af te doen voordat je gaat douchen, zwemmen of afwast. Ook kan blootstelling aan chemicaliën, zoals schoonmaakmiddelen, parfums, lotions en handdesinfectiemiddelen, de metalen aantasten. Doe je ring af of gebruik handschoenen bij het hanteren van deze stoffen. Zet voor het gemak ringenschaaltjes neer in de badkamer en keuken, zo vergeet je niet je ring af te doen voordat je de douche instapt of de afwas gaat doen.

Berg je ring veilig op

Wanneer je je ring niet draagt, bewaar hem dan op een droge, donkere plek. Direct zonlicht en vochtigheid kunnen ook bijdragen aan verkleuring. Een stoffen zakje of een met fluweel bekleed sieradendoosje is ideaal om je ring te beschermen tegen blootstelling aan de lucht en andere elementen. Daarnaast zien fluwelen sieradendoosjes er ook nog eens hartstikke fancy uit.

Regelmatig schoonmaken

Houd je ring schoon door hem regelmatig te wassen met een zachte zeep en warm water. Dit helpt om ophoping van stoffen die verkleuring kunnen veroorzaken, te voorkomen. Droog je ring zorgvuldig af met een zachte doek na het wassen. Tips voor hoe je zelf het beste je ring kunt schoonmaken, vind je eerder in dit artikel.

Periodiek polijsten

Voor metalen zoals zilver kan een periodieke poetsbeurt helpen om verkleuring tegen te gaan en de originele stralende glans te herstellen. Dit kan je zelf doen met een speciaal poetsdoekje of door een professional laten uitvoeren.

Overweeg een beschermende laag

Voor sommige metalen kan het aanbrengen van een dunne, beschermlaag door een professional helpen om verkleuring te voorkomen. Dit kan de uitstraling en het gevoel van het metaal veranderen, denk hier dan dus goed over na.

Hoe verwijder ik zelf aanslag of oxidatie van mijn trouwring?

Zelf je trouwring reinigen kan spannend zijn. Bij twijfel kun je jouw ring altijd laten reinigen door een juwelier. Mocht je toch liever zelf aan de slag gaan, dan zijn dit onze tips voor het verwijderen van aanslag of oxidatie van je trouwring.

Gebruik een zachte zeepoplossing

Een van de eenvoudigste en veiligste methoden om lichte aanslag te verwijderen, is door je ring te wassen met een mengsel van warm water en een milde zeep. Gebruik een zachte, niet-schurende doek of een zeer zachte tandenborstel (baby borstel!) om de ring zachtjes schoon te maken. Spoel goed af met lauw water en droog daarna zorgvuldig met een zachte doek.

Bakpoeder en water

Voor hardnekkigere aanslag kun je een pasta maken van bakpoeder en water. Breng deze pasta voorzichtig aan op de ring met een zachte doek of baby borstel, wrijf licht en spoel daarna grondig af. Wees extra voorzichtig rondom edelstenen, omdat bakpoeder een beetje hardnekkig kan zijn.

Witte azijn en zuiveringszout

Een mengsel van witte azijn en zuiveringszout kan ook effectief zijn voor het verwijderen van oxidatie. Laat je ring ongeveer twee tot drie uur weken in een oplossing van een half kopje witte azijn en twee eetlepels zuiveringszout. Spoel de ring daarna goed af met lauw water en droog hem af. Deze methode werkt vooral goed bij zilveren sieraden.

Professionele schoonmaakmiddelen

Er zijn ook speciaal ontwikkelde schoonmaakmiddelen voor sieraden die veilig zijn voor zowel metalen als edelstenen. Deze producten zijn ontworpen om aanslag en oxidatie te verwijderen zonder het risico van beschadiging. Volg de instructies op de verpakking en dan moet het helemaal goedkomen!

Hoe kan ik mijn trouwring het beste opbergen?

Je trouwring heb je niet áltijd om, maar waar leg je hem neer als je hem niet draagt? Zoals tijdens het sporten, douchen, schoonmaken of slapen? Er zijn gelukkig genoeg mogelijkheden.

Sieradendoosje of -houder

Een speciaal plekje voor jullie ringen als jullie ze niet dragen is een must. Een sieradendoosje met een zachte (fluwelen) voering beschermt de ringen tegen krassen en stof. Als je meerdere sieraden hebt, zorg dan dat elke ring zijn eigen plekje heeft om contact met andere sieraden te vermijden, daar krijg je namelijk krassen van.

Stoffen zakjes

Als je geen sieradendoosje hebt, zijn stoffen zakjes ook een goede optie. Ze beschermen tegen krassen en zijn handig als je op reis gaat. Zorg ervoor dat het zakje van een zacht materiaal is gemaakt om krassen te voorkomen.

Vermijd vochtige plaatsen

Bewaar je trouwring niet in de badkamer of andere vochtige ruimtes. Vocht kan sommige metalen aantasten en bijdragen aan de vorming van roest of aanslag, vooral bij zilveren sieraden. Dit is natuurlijk het laatste waar je op zit te wachten.

Ik ga op reis en neem mee…

Als je op reis gaat, zorg dan voor een veilige opbergmethode voor je ring. Een reis-sieradendoosje is ideaal omdat het niet alleen je trouwring (of andere sieraden) beschermt maar ook georganiseerd houdt. Vermijd het opbergen van je ring in losse vakjes van koffers of tassen waar ze beschadigd of zelfs kwijt kunnen raken.

Kan ik mijn trouwring dragen tijdens het schoonmaken in huis?

Hier kunnen we eigenlijk kort en simpel over zijn: nee. We raden het altijd aan om je trouwring (en andere ringen) af te doen wanneer je gaat schoonmaken of de afwas gaat doen. Maar waarom precies? Schoonmaakmiddelen, vooral met agressieve chemicaliën, kunnen behoorlijk hard zijn voor de materialen waaruit jullie trouwringen zijn gemaakt. Ze kunnen niet alleen de glans en afwerking van metalen aantasten, maar ook edelstenen beschadigen of dof maken.

Chemische reacties

Bepaalde metalen, zoals zilver, kunnen reageren met chemische stoffen en oxideren of verkleuren. Zelfs goud en platina zijn niet helemaal immuun, vooral als ze gelegeerd zijn met andere metalen. Genoeg redenen dus om je trouwring af te doen.

Schade aan edelstenen

Veel edelstenen, waaronder diamanten, zijn bestand tegen krassen, maar chemische oplossingen kunnen de olie of lijm aantasten die gebruikt wordt in sommige zettingen. Dit kan ervoor zorgen dat stenen losraken of zelfs uitvallen.

Verzwakking van het metaal

Langdurige blootstelling aan bepaalde chemicaliën kan metalen verzwakken, wat leidt tot slijtage en zelfs breuken over tijd. En als dat gebeurd, is er heel wat voor nodig om je trouwring weer zo goed als nieuw te krijgen.

Hoe voorkom ik dat mijn trouwring te strak of te los zit?

Okay, dit heeft niet per se met onderhoud of het mooi blijven van de ring te maken. Maar als die niet goed zit, heb je ook kans op het verliezen van je ring of dat die zó straks zit dat je hem moet laten open knippen.

Tips: Download gratis Trouwring Magazine

Ken je maat

Het lijkt voor de hand liggend, maar de juiste ringmaat kennen is een must. Ringmaten kunnen veranderen door verschillende factoren, zoals weersveranderingen, lichaamsgewicht schommelingen, en zelfs de tijd van de dag. Zorg ervoor dat je je ringmaat laat opmeten op een moment dat je lichaam ‘neutraal’ aanvoelt – niet te warm, niet te koud.

Houd rekening met de breedte van de band

Brede banden voelen strakker aan dan dunnere. Als jullie ringen brede banden hebben, overweeg dan een halve maat groter voor een comfortabelere pasvorm.

Pasvormaanpassingen

Als jullie ringen eenmaal zijn gekozen en ze zitten niet helemaal goed, is het mogelijk om de pasvorm aan te passen. Een professionele juwelier kan de ring groter of kleiner maken, afhankelijk van wat nodig is. Het is belangrijk dit door een ervaren juwelier of edelsmid te laten doen om de integriteit van de ring te behouden. Als je trouwring edelstenen rondom heeft, houd da in gedachten dat het aanpassen van de maat de zettingen kan beïnvloeden.

Tijdelijke oplossingen

Voor kleine aanpassingen of tijdelijke veranderingen in ringmaat (bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap of een hete zomer), zijn er ook tijdelijke oplossingen zoals ringverkleiners of aanpasbare ringinzetstukken die comfort kunnen bieden zonder de ring permanent te veranderen. Bang hem alsnog te verliezen? Berg hem dan veilig op en haal je trouwring weer tevoorschijn als die weer goed past.

Wanneer moet je jouw trouwring laten aanpassen?

Het beste moment om de pasvorm van jullie ringen aan te passen is wanneer jullie merken dat het consequent te strak of te los zit over een langere periode. Lichte fluctuaties gedurende de dag of onder verschillende omstandigheden zijn normaal.

Hoe kan ik het beste zorgen voor mijn trouwring met diamanten?

Trouwringen met edelstenen vereisen een beetje extra aandacht om ze glanzend en in perfecte staat te houden. Gelukkig zijn er genoeg manieren waarop je het beste voor jouw diamanten trouwring kunt zorgen.

Wees voorzichtig met dagelijkse activiteiten

Hoewel het verleidelijk kan zijn om je trouwring altijd te dragen (we get it!), is het slim om hem af te doen tijdens activiteiten die de edelstenen kunnen beschadigen, zoals sporten, tuinieren of huishoudelijke taken.

Regelmatig schoonmaken

Edelstenen kunnen hun glans verliezen door ophoping van stof, zeep, lotion en natuurlijke oliën van je huid. Een zachte reiniging met warm water en milde zeep kan wonderen doen. Gebruik een zachte baby borstel om vuil voorzichtig van de edelstenen en de ring te verwijderen. Spoel grondig af en droog met een zachte, pluisvrije doek.

Laat de instellingen/zettingen controleren

Het is een goed idee om de instellingen van je edelstenen minstens eenmaal per jaar door een professionele juwelier te laten nakijken. Zij kunnen controleren of de stenen nog stevig vastzitten en eventuele losse stenen weer vastzetten voordat je ze verliest.

Pas op met extreme temperaturen en chemicaliën

Extreme hitte of kou kan sommige edelstenen beschadigen of zelfs doen barsten. Ook kunnen chemicaliën in schoonmaakmiddelen, chloor in zwembaden en zelfs alledaagse producten zoals haarlak of parfum, de edelstenen aantasten.

Bewaar je ring zorgvuldig

Wanneer je je ring niet draagt, bewaar hem dan op een veilige plek, het liefst in een zacht gevoerd sieradendoosje (van fluweel) of in een apart zakje om krassen te voorkomen. Zorg ervoor dat edelstenen niet direct tegen andere sieraden aanliggen om beschadiging te voorkomen.

Polijsten en professioneel schoonmaken

Voor een diepere reiniging of om krassen op de band te verwijderen, kun je overwegen je ring eens in de zoveel tijd professioneel te laten polijsten en schoonmaken. Een juwelier of edelsmid kan ook specifieke zorgaanbevelingen bieden voor de soorten edelstenen in jullie ringen.