Hoeveel kost een trouwlocatie? + budget bepalen 

Hoera, jullie gaan trouwen! Een van de eerste stappen tijdens het plannen van een bruiloft, is natuurlijk het kiezen van de trouwlocatie. Maar hoeveel kost een trouwlocatie eigenlijk en hoe kunnen jullie het beste jullie budget bepalen? Na het lezen van dit artikel, weet jij het allemaal!

Hoeveel kost een trouwlocatie? + budget bepalen
Foto: Unsplash, James Bold

Dit kost een trouwlocatie

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: er is niet één bepaald bedrag voor het afhuren van een trouwlocatie. De prijs hiervoor is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder de locatie van de trouwlocatie ;). Andere factoren zijn het seizoen waarin jullie gaan trouwen en of jullie alles bij dezelfde locatie doen. Denk aan de ceremonie, receptie, diner en feest. Maar ook de catering, muziek en decoratie.

Gelukkig hebben we wel een gemiddelde dat we aan je kunnen voorschotelen. Zo weet TPW te vertellen dat van 1 januari 2019 tot augustus 2022 bruidsparen gemiddeld €6.402,- als bedrag voor de trouwlocatie invoerden in hun planningtool.

BEKIJK OOK ONZE TROUWLOCATIES WEDDING GUIDE

Jullie eigen budget bepalen

Om jullie eigen budget te bepalen, is het belangrijk om eerst een duidelijk beeld te hebben van de verschillende kosten die gepaard gaan met de trouw- en feestlocatie. Denk hierbij aan de huur van de locatie, de catering, de decoraties, de huur van apparatuur, de bloemen en de verlichting. Denk bijvoorbeeld alleen al even na over de drankjes tijdens het feest, kopen jullie deze af of niet? Een trouwlocatie gaat er bijvoorbeeld vanuit dat een gast gemiddeld 2 drankjes in het eerste uur drinkt, en in de daarop volgende uren 1 per uur. Als jullie ervoor kiezen de drank af te kopen en het feest 4,5 uur duurt, rekenen locaties ongeveer €30 per persoon.

Na het opstellen van een lijst met alle kosten, kun je prioriteiten stellen. Welke onderdelen van de trouw- en feestlocatie zijn het belangrijkst voor jullie? Overleg ook over het algemene budget voor de bruiloft en bepaal samen hoeveel geld jullie beschikbaar hebben om aan de trouw- en feestlocatie te besteden. Bespreek ook welke onderdelen van de locatie jullie het belangrijkst vinden en waar jullie eventueel op kunnen besparen.

HANDIG: ONZE TROUWDAG XXL-PLANNER INCLUSIEF BUDGETPLAN

Kijk en vergelijk

Het is verstandig om de markt te onderzoeken en de prijzen van verschillende trouw- en feestlocaties met elkaar te vergelijken. Overweeg ook om te onderhandelen over de prijs of om te kiezen voor een locatie buiten het hoogseizoen. Wees realistisch over jullie budget en geef niet meer uit dan wat je je kunt veroorloven. Vergeet niet dat de bruiloft niet om het geld gaat, maar om de liefde en de verbintenis tussen jou en jouw partner. Gelukkig hebben we nog een artikel voor je klaarstaan waarin we van A tot Z bespreken hoe je de juiste trouwlocatie kiest.

Hoeveel kost een trouwlocatie? + budget bepalen
Foto: Pexels, Joel Paim

It’s all in the details

Houd bij het bepalen van het budget ook rekening met kleine details, zoals de huur van tafels en stoelen, de verlichting en de bloemstukken. Deze kleine details kunnen snel oplopen en een grote impact hebben op jouw budget. Ten slotte is het verstandig om het budget te bespreken met de trouw- en feestlocatie en te bekijken of zij aan jullie budget kunnen voldoen. Sommige locaties bieden bijvoorbeeld pakketten aan die aangepast kunnen worden aan jouw budget.

Hoe groot is jullie bruiloft?

Groot, groter, grootst. De grootte van jouw bruiloft is van invloed op de locaties waaruit je kunt kiezen. Met grootte wordt over het algemeen het aantal gasten bedoelt. Wanneer je een grote bruiloft plant, zal je dus ook op zoek moeten gaan naar een locatie die genoeg ruimte biedt voor al jullie gasten. Aan de andere kant, wanneer jullie een intieme bruiloft willen, is een kleine locatie vaak al voldoende. Het verschil hierin bepaalt natuurlijk ook verschil in de prijs.

Een van de eerste stappen bij het plannen van jullie bruiloft is dan ook het (globaal) samenstellen van de gastenlijst. Dit geeft je een idee van de hoeveelheid gasten die je kunt verwachten.