Wat kost een gemiddelde bruiloft? 

Jullie bruiloft is een speciale dag die jullie nooit meer zullen vergeten. Trouwen kan echter wel een hoop geld kosten. Het is daarom belangrijk om van tevoren een goed beeld te hebben van wat een gemiddelde bruiloft nou eigenlijk kost.

Wat kost een gemiddelde bruiloft?
Foto: Lebendige Fotografie

Totale bedrag van een bruiloft

Het totale bedrag is afhankelijk van de grootte van de bruiloft en de keuzes die jullie maken voor bijvoorbeeld de locatie, het eten en drinken, de kleding, de fotograaf en de muziek. Gemiddeld wordt er zo’n € 10.000,- tot €20.000,- uitgegeven aan een bruiloft.

Als bruidspaar is het belangrijk om een budget te bepalen en te kijken naar wat er binnen dit budget past. Maak een lijst van alle mogelijke kosten en bepaal welke onderdelen de hoogste prioriteit hebben.

Nog hulp nodig met het budget? Download onze gratis budgetplan planningtool!

Bedenk ook dat er verborgen kosten kunnen zijn. Zo kan het huren van een locatie misschien goedkoop lijken, maar kunnen bijkomende kosten zoals catering, decoratie en personeel snel oplopen.

Verder kunnen bepaalde seizoenen en dagen van de week ook invloed hebben. Populaire trouwmaanden en weekenden kunnen bijvoorbeeld duurder zijn omdat er meer vraag is naar locaties en trouwdiensten. Het kan daarom voordeliger zijn om te kiezen voor een trouwdatum buiten het hoogseizoen of op een doordeweekse dag.

Wat kost een gemiddelde bruiloft?
Foto: Lebendige Fotografie

Wat is het duurste onderdeel van een bruiloft?

In veel gevallen gaat het grootste gedeelte van het budget op aan de catering en trouwlocatie, dit is ongeveer 40 procent van het totale trouwbudget. Gemiddeld kost een trouwlocatie inclusief catering rond de €6.000,-. Hierbij worden vaak de ceremonie, receptie, diner en feest meegenomen in de prijs.

Het is dan ook slim om al deze onderdelen op dezelfde locatie te doen. Hiermee ben je vaak goedkoper uit dan dat je voor elk onderdeel verschillende locaties gaat zoeken.

Waar jullie ook aan moeten denken is de kleding, make-up en haar. Hier gaat gemiddeld zo’n 20 procent van het trouwbudget naar toe. Bedenk dus van tevoren goed hoeveel jullie hieraan willen uitgeven.

Budget voor onvoorziene kosten bruiloft

Jullie moeten ook een budget hebben voor kosten die jullie niet snel zouden verwachten. Dat noem je onvoorziene kosten. Een goede keuze is om ongeveer 10 tot 20 procent van het totale budget hiervoor te reserveren.

Het kan gebeuren dat jullie op het laatste moment nog iets moeten veranderen aan de originele plannen. Bijvoorbeeld doordat er een gast afzegt of doordat er iets misgaat met de locatie. Houd hier rekening mee in jullie budget, zorg dat jullie genoeg geld achter de hand hebben om dit op te vangen.

Het zijn vaak de kleine kosten die bij elkaar opgeteld een flink bedrag worden. Denk hierbij aan extra kosten voor decoratie, bloemen of drankjes. Plan hier ook een budget voor in, zodat jullie niet voor verrassingen komen te staan.

Bedenk dat sommige keuzes extra kosten met zich meebrengen. Bijvoorbeeld als jullie een buitenlandse locatie kiezen voor jullie bruiloft. Hierbij komen kosten kijken zoals vliegtickets en accommodatie voor bruidsgasten.

Door genoeg tijd in te plannen voor de organisatie van jullie bruiloft, kunnen jullie ook beter vooruit denken op onvoorziene kosten. Zo hebben jullie bijvoorbeeld tijd om offertes van verschillende leveranciers te vergelijken en kunnen jullie de beste deal kiezen.

Wat kost een gemiddelde bruiloft?
Foto: Lebendige Fotografie

Wat kost trouwen bij de gemeente?

In Nederland is het trouwen voor de wet bij de gemeente, wettelijk vastgelegd en dit kost dan ook geld. Deze kosten verschillen per gemeente en zijn afhankelijk van de dag waarop jullie willen trouwen, de tijdstippen en de locatie.

De kosten van een huwelijk bij de gemeente verschillen tussen de €100 en €1000. Dit hangt dus sterk af van de gemeente en de keuzes die jullie maken bij het trouwen. Bij sommige gemeentes betalen jullie bijvoorbeeld extra kosten voor een bepaalde trouwlocatie of voor het regelen van een specifieke trouwambtenaar.

Bij sommige gemeentes is het mogelijk om gratis te trouwen. Dit wordt ook wel het ‘kosteloos trouwen’ genoemd. Hierbij is het wel dat er alleen een ambtenaar van de burgerlijke stand aanwezig is en er geen ceremonie of extra’s zijn. Er zijn alleen wel bepaalde eisen hiervoor.

De voorwaarden verschillen per gemeente, maar over het algemeen is het zo dat kosteloos trouwen alleen mogelijk is op bepaalde dagen en tijdstippen. Meestal zijn dit doordeweekse dagen en/of vroege ochtenden. Ook zijn er vaak niet veel gasten toegestaan en kunnen jullie niet kiezen voor een specifieke trouwlocatie.

Kosteloos trouwen is meestal alleen mogelijk als één of beide partners in de gemeente ingeschreven staan. Daarnaast is het vaak niet mogelijk om zelf onderdelen te kiezen, zoals eigen muziek laten afspelen of kiezen voor een bepaalde trouwambtenaar.

Willen jullie meer vrijheid en keuzevrijheid? Dan is het verstandig om te kiezen voor een reguliere trouwceremonie waar jullie wel gewoon voor moeten betalen.

Wat kost een gemiddelde bruiloft?
Foto: Lebendige Fotografie

Trouwen op een locatie naar keuze

Wanneer jullie ervoor kiezen om op een andere locatie te trouwen, dus niet bij het gemeentehuis, zijn er gemeentelijke kosten. Deze kosten verschillen per gemeente en liggen vaak aan de locatie en tijdstip van de ceremonie.

De gemeentelijke kosten kunnen bestaan uit verschillende onderdelen. Zo wordt er vaak een bedrag berekend voor de ambtenaar van de burgerlijke stand die de huwelijksvoltrekking op locatie komt doen. Daarnaast worden er kosten berekend voor het gebruik van de trouwlocatie. Dit kan een vast bedrag zijn, maar kan ook liggen aan het aantal personen en de duur van de ceremonie.

Bij sommige gemeenten worden er extra kosten in rekening gebracht als de trouwceremonie plaatsvindt buiten de normale openingstijden van het gemeentehuis, bijvoorbeeld in het weekend of ‘s avonds. Ook kan het zijn dat er extra kosten worden berekend als de trouwlocatie niet in de gemeente zelf gelegen is.

Het is daarom handig om vooraf goed te informeren bij de gemeente waar jullie willen trouwen. Zo kunnen jullie vragen stellen over welke kosten er in rekening worden gebracht als jullie op een externe locatie willen trouwen.

Lezen over ondertrouw?: Wat is ondertrouw?

Wat kost een gemiddelde bruiloft?
Foto: Lebendige Fotografie