Food concepten voor je bruiloft 

Met het juiste food concept wordt jouw bruiloft een unieke smaakervaring. Met een goede selectie van culinaire hoogtepunten vier je de liefde met al je zintuigen!

Food concepten voor je bruiloft
Foto: AufmacherFoto

Food concepten voor iedereen

Vraag vroegtijdig naar de voorkeuren en intoleranties van je gasten, zodat iedereen kan genieten van het huwelijksdiner. Het aantal vegetariërs en veganisten neemt gestaag toe. Het is daarom een belangrijke vraag of je vleesloze of zelfs volledig plantaardige gerechten wilt serveren. En geloof ons: die kunnen luxe, elegant en watertandend lekker zijn! Praat met je cateraar over de opties en zorg voor passende alternatieven. Dit geldt ook voor de selectie van drankjes en de bruidstaart – biedt altijd een veganistisch alternatief. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van plantaardige melksoorten zoals haver-, soja- of amandelmelk. Onze tip: vraag gasten op tijd naar hun allergieën en voorkeuren zodat je hier rekening mee kunt houden én zorg voor diverse menu-opties, zodat iedereen zelf z’n gerechten kan kiezen.

Wat dacht je van een mix van alle drie de varianten? Bied voor de perfecte smaakbeleving bijvoorbeeld het voorgerecht aan als flying fingerfood, serveer het hoofdgerecht uit terwijl iedereen aan tafel zit en organiseer een buffet met de lekkerste desserts.

Food concepten voor je bruiloft
Foto: Barbara Polzgutter

Creëer een ontmoetingsplek

Een zoet hoogtepunt voor gasten is bijvoorbeeld een trendy donutmuur, waarmee zij kleine honger kunnen stillen. Een bagelwand is een hartig alternatief. Ook een champagnetoren trekt ieders aandacht. Deze muur en toren markeren een ontmoetingsplaats en nodigen gasten uit om met elkaar in gesprek te gaan. Daarnaast overbrug je met deze heerlijke snacks de wachttijd tot aan het diner.

Wat dacht je van een dinershow?

Met een live cooking station worden het bereiden van eten een beleving! Laat bijvoorbeeld pasta bereiden voor de neus van je gasten, waarbij ze zelf de ingrediënten van de saus kunnen kiezen of laat gerechten flamberen op de barbecue.

Gouden regels voor foodtrucks

X Beperkte keuze: een variant met vlees en een vegetarische en/of veganistische optie is voldoende.

X Voldoende tijd: gasten moeten de tijd hebben om meerdere keren langs te komen.

X Snelle gerechten: eenpansgerechten zijn heerlijk en eenvoudig te bereiden, waardoor ze snel klaar zijn.

Food concepten voor je bruiloft
Foto: Prithpal Bhatia

Concrete vragen voor je trouwlocatie

Denk bij de keuze voor je trouwlocatie ook na over jullie gewenste foodconcept. Biedt de locatie een cateringservice of moet je gebruik maken van externe dienstverleners. Is er een goed uitgeruste keuken op de locatie, zodat er ter plekke gekookt kan worden? Is er genoeg ruimte voor een buffettafel? Zijn er voldoende koelfaciliteiten voor drankjes? Zijn er statafels beschikbaar? Met concrete vragen tijdens het bezichtigen van een trouwlocatie weet je precies waar je aan toe bent en stem je het food concept naadloos af op jouw droomlocatie.

Voor de zoetekauwen: de sweet table

Een plek waarvan de harten van zoetekauwen sneller gaat kloppen, de sweet table! Hier vind je verschillende zoete lekkernijen in buffetvorm, zodat gasten zelf een bordje (of snoepzakje) kunnen volladen. Bedenk een concept: chocoladerepen, brownies, warme chocolademelk en chocoladefontein? Of een kermisthema met geroosterde amandelen, popcorn en kleurrijke lolly’s. Voor het wauw-effect kun je een suikerspinmachine of frozen yoghurtmachine aanbieden.

Koken in de open lucht

Buiten koken is in trend. Of het nu hartig of zoet is, op de grill kun je allerlei lekkernijen bereiden. Vraag je locatie vooraf wat de mogelijkheden zijn . Ook voor vegetariërs zijn er heerlijke opties – hoe klinkt gemarineerde ananas, geroosterde groentes in een kruidig jasje of een grote paellapan je in de oren?

Make it mini

Staat er een uitbundig feest op de planning? Dan mag een midnight snack niet ontbreken! De perfecte late night snacks komen in minivariant: van kleine hamburgers tot minipizza’s – alle hapklare snacks zijn ideaal.

LEESTIP: ALLES OVER DE SWEET TABLE

Creëer een signature drink

Stel je eigen cocktail samen met ingrediënten waar je van houdt. Deze zogenaamde signature cocktails

geven je bruiloft de perfecte persoonlijke noot. Proost!

Het is koffie tijd!

Een koffiekar met de lekkerste koffiespecialiteiten is een aangename verrassing voor aanbidders van het zwarte goud. Vooral tijdens een intense en lange dag als een huwelijksdag is een koffiekar een welkom tussendoortje. Laat ‘m bijvoorbeeld na het diner komen, zodat je gasten een boost krijgen en ze met een glimlach de dansvloer op stappen.

It’s wine o’clock

Welke wijn past bij welke eten? Laat je adviseren door een professional en serveer de perfecte begeleiders van de verschillende gerechten. En wist je dat wijn ook een aromatische begeleider is van taart?

Vaste prijs of op rekening?

Vaak heb je een keuze bij je trouwlocatie: de drankjes tijdens het feest afkopen voor een vaste prijs per persoon of op nacalculatie, waarbij elk drankje op de rekening wordt gezet en je naderhand een factuur krijgt. Gemiddeld drinkt iemand twee drankjes in het eerste uur en daarna een drankje per resterend uur. Voor een bruiloft van zes uur met 100 gasten zijn dat 700 drankjes. Let op: dit is een gemiddelde. Heeft jouw aanstaande z’n voetbalteam uitgenodigd en staan zij vooral bekend om hun prestaties in de derde helft? Dan drinken zij waarschijnlijk meer dan gemiddeld en is het afkopen van de drankjes misschien een slim idee.

Drie fantastische food concepten voor je bruiloft

  1. Flying buffet

Bij een flying buffet worden kleine porties van verschillende gerechten uitgedeeld. Je kunt het vergelijken met tapas – veel keus in kleine hapjes die je alleen kunt eten óf kunt delen. Dit concept leent zich ook bijzonder goed als snacktafel of als dessertvariant.

  1. à La carte

Gasten nemen plaats aan tafel, al dan niet volgens een vaste tafelschikking, en genieten van meerdere gangen. Deze klassieke variant heeft een groot voordeel: het menu kan perfect worden afgestemd op persoonlijke voorkeuren. Ook is deze optie budgetvriendelijk, cateraars werken vaak met vaste prijzen per persoon voor een menu, zodat je weet waar je aan toe bent.

  1. Buffet

Dit concept biedt voor ieder wat wils, er kunt voldoende rekening worden gehouden met persoonlijke voorkeuren. Als je veel gasten ontvangt met specifieke culinaire wensen, is een buffet een geweldige optie. Zo kan men zelf een maaltijd samenstellen met gerechten die bij hun wensen passen.