In 7 stappen naar de perfecte trouwlocatie 

In 7 stappen naar de perfecte trouwlocatie
Foto: Alexandra Vonk Photography

Een kasteel, boerderij, landgoed, molen, je eigen achtertuin: dit zijn tegenwoordig slechts een paar locatieopties voor bruidsparen. Je kunt bijna overal trouwen en dat maakt het kiezen niet makkelijker. Maar wel veel leuker! Met deze info wordt jullie zoektocht een stuk overzichtelijker.

  1. Wees praktisch

In alle opwinding en romantiek van de verloving is het makkelijk voor bruidsparen om een trouwlocatie te zien, enthousiast te worden en hem te boeken. Toch is het beter om die roze bril even af te zetten en goed te kijken naar de praktische kant. Het is bijvoorbeeld handig om een goed idee te hebben van het aantal gasten dat jullie willen uitnodigen. Een definitieve gastenlijst is niet nodig, maar er is een groot verschil tussen het zoeken naar een locatie voor 50 tot 70 gasten of voor 180 tot 200 feestgangers.

 

  1. Kies je seizoen

Ieder seizoen brengt zijn eigen charmes met zich mee: de ontluikende natuur in de lente, de zomerse zon, de rijke kleuren in de herfst en de knusse sfeer (en misschien zelfs sneeuw!) in de winter. Maar een locatie met prachtige tuinen in de zomer, ziet er in de wintermaanden natuurlijk heel anders uit. Kies het seizoen uit waarin jullie willen trouwen en vraag de trouwlocatie om foto’s uit die tijd van het jaar. Nog beter, als jullie trouwdatum nog ruim een jaar weg is, bezoek de locatie in hetzelfde seizoen. Vergeet niet te vragen of ze goede verwarming of juist airconditioning hebben. En is er voldoende verlichting?

 

  1. Houd de tijd in de gaten

Zaterdag is de dag dat de meeste bruidsparen trouwlocaties gaan bezoeken. Omdat dit vaak ook de weekdag is waarop ze trouwen, is dat alleen maar logisch. Maar het is belangrijk om een tweede bezoek aan de locatie te brengen op hetzelfde tijdstip dat jullie trouwen. Pas dan kun je de locatie zien, zoals hij ook op jullie trouwdag zal zijn. Want het licht in de trouwzaal kan om tien uur ’s ochtends heel anders zijn dan om vijf uur ’s middags. Het is ook altijd handig om de locatie te bezoeken met jullie bruidsfotograaf en eventueel de weddingplanner.

 

  1. Wat biedt de locatie

Veel trouwlocaties hebben een bruiloftsarrangement, maar wat is er precies inbegrepen in het pakket? Moet je zelf nog voor tafelkleden en servetten zorgen? Wordt de catering gedaan of kun je een eigen cateraar meenemen? Zijn er vaste leveranciers waar je mee moet werken, of kun je ook zelf kiezen? Zit de bruidstaart in het arrangement? Hoe zit het met de decoratie?

 

  1. Denk aan anderen

Het is natuurlijk jullie dag en jullie bepalen hoe deze eruit komt te zien, maar natuurlijk houd je ook rekening met jullie gasten. Komen er gasten van ver? Kijk dan naar trouwlocaties met overnachtingsmogelijkheden. Zorg dat de locatie goed toegankelijk is voor oudere en mindervalide gasten. Ook handig: is de locatie bereikbaar met het openbaar vervoer?

 

  1. Sfeer bepalen?

Een landelijke boomgaard, een stoere industriële hal of een vintage schuur: als trouwlocaties klinken ze alle drie geweldig. Maar een hypermoderne locatie is wellicht niet de beste keuze als je een romantische sprookjesbruiloft wilt. En als jij je hoop hebt gevestigd op een stijlvolle, minimalistische bruiloft, dan is een barok kasteel ook niet de meest voor de hand liggende keuze. Het is goed om vooraf te bedenken wat voor soort bruiloft jullie willen. Zo kunnen jullie gericht op zoek gaan naar een locatie die bij jullie en jullie dag past.

 

  1. Maak een wensenlijstje

Wil je een locatie waar je de hele dag kunt vieren? Of vindt je een grote dansvloer juist heel belangrijk? Of wil je trouwen in de tuinen? Maak een spreadsheet met jullie wensen, zodat je handig kunt afvinken welke locatie aan welke wensen voldoet.