Hoe kies ik de juiste trouwlocatie? 

Het kiezen van de juiste trouwlocatie is een van de eerste belangrijke dingen die je doet. De locatie is immers de basis voor de sfeer en stijl van jullie bruiloft, en kan ook van invloed zijn op de andere aspecten van de planning, zoals de gastenlijst en de catering. Maar hoe kies je de juiste locatie?

Hoe kies ik de juiste trouwlocatie?
Foto: Renske Meinema Fotografie // Locatie: Groot Warnsborn

Bepaal je budget

Voordat je begint met het zoeken naar een trouwlocatie, is het belangrijk om jouw budget te bepalen. Om dit te doen, is het belangrijk om eerst een duidelijk beeld te hebben van de verschillende kosten die gepaard gaan met de trouw- en feestlocatie. Na het opstellen van een lijst met alle kosten, kun je prioriteiten stellen. Welke onderdelen van de trouw- en feestlocatie zijn het belangrijkst voor jullie? Bepaal samen hoeveel geld jullie beschikbaar hebben om aan de trouw- en feestlocatie te besteden.

Het is verstandig om de markt te onderzoeken en de prijzen van verschillende trouw- en feestlocaties met elkaar te vergelijken. Overweeg ook om te onderhandelen over de prijs of om te kiezen voor een locatie buiten het hoogseizoen. Wees realistisch over jouw budget en geef niet meer uit dan wat je je kunt veroorloven.

HANDIG: ONZE TROUWDAG XXL-PLANNER INCLUSIEF BUDGETPLAN

Hoe groot wordt jullie bruiloft?

Bij het kiezen van de juiste trouwlocatie, is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van jullie bruiloft. De grootte van de bruiloft is namelijk van invloed op de locatie die je kunt kiezen. Wanneer je een grote bruiloft plant, zal je bijvoorbeeld op zoek moeten gaan naar een locatie die genoeg ruimte biedt voor alle gasten. Aan de andere kant, wanneer je een intieme bruiloft wilt, is een kleine locatie vaak al voldoende. Maar, let wel op: sommige trouwlocaties kun je pas vanaf een X aantal gasten boeken.

LEESTIP: 10 ONMISBARE TIPS VOOR DE GASTENLIJST 

Voordat jullie op zoek gaan naar een trouwlocatie, is het dan ook verstandig een globaal idee te hebben van het aantal gasten dat jullie willen ontvangen. Wanneer je de grootte van de bruiloft hebt bepaald, is het belangrijk om rekening te houden met jullie locatiewensen. Wil je bijvoorbeeld trouwen op een romantische buitenlocatie of in een historisch gebouw? Houd er dan rekening mee dat niet alle locaties geschikt zijn voor grote groepen. Sommige locaties hebben bijvoorbeeld een beperkt aantal stoelen beschikbaar, terwijl andere locaties juist geschikt zijn voor grotere groepen. Houd ook rekening met de dansvloer en het podium.

Hoe kies ik de juiste trouwlocatie?
Foto: Kasteelfeesten.nl // Locatie: Veenderhoeve

Denk aan jullie stijl of thema

Bij het kiezen van de juiste trouwlocatie is het ook belangrijk om rekening te houden met de stijl of het thema van jullie bruiloft. De trouwlocatie moet immers passen bij de stijl die je voor ogen hebt en bijdragen aan de sfeer van jullie speciale dag.

Die stijl kan variëren van traditioneel en klassiek tot modern en minimalistisch, of van romantisch en sprookjesachtig tot bohemian en landelijk. Afhankelijk van de stijl die je kiest, kun je op zoek gaan naar locaties die hierbij aansluiten.

LEES OOK: PERFECTE TROUWLOCATIES VOOR JULLIE BOHO-BRUILOFT

Een kasteel of landhuis is bijvoorbeeld een goede keuze voor een klassieke bruiloft. Een moderne bruiloft kan juist beter tot zijn recht komen in een strakke en minimalistische locatie, zoals een industriële hal of een loft. Een romantische bruiloft kan weer heel goed plaatsvinden in een sfeervolle tuin of op een romantische buitenlocatie.

Bekijk verschillende locaties en overweeg welke locaties het beste passen. Houd daarbij ook rekening met de decoratiemogelijkheden op de locatie. Sommige locaties hebben bijvoorbeeld al veel decoratie, terwijl andere locaties juist meer mogelijkheden bieden om zelf decoratie toe te voegen.

Let op de bereikbaarheid van de trouwlocatie

De locatie van de trouwlocatie (haha) kan namelijk van invloed zijn op de bereikbaarheid voor jullie en jullie gasten. Het is verstandig om een locatie te kiezen die zowel voor jullie als voor de gasten goed bereikbaar is. Houd daarbij rekening met de afstand die jullie moeten afleggen om bij de trouwlocatie te komen en bekijk de mogelijkheden om er te komen. Is er bijvoorbeeld voldoende parkeergelegenheid in de buurt of is de locatie goed bereikbaar met het openbaar vervoer? Dit zijn belangrijke zaken om rekening mee te houden.

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de omgeving van de trouwlocatie. Willen jullie bijvoorbeeld trouwen in een bosrijke omgeving of juist aan het strand? Of zoek je een locatie in een bruisende stad of een rustige landelijke omgeving? De omgeving van de locatie kan bijdragen aan de sfeer van jouw bruiloft en kan daarom van invloed zijn op jouw keuze.

BEKIJK OOK ONZE TROUWLOCATIES WEDDING GUIDE

Hoe kies ik de juiste trouwlocatie?
Foto: Kasteelfeesten.nl // Locatie: Veenderhoeve

Lente, zomer, herfst, winter?

Het weer en het klimaat van het seizoen kunnen van invloed zijn op de keuze van de trouwlocatie. Als je bijvoorbeeld een bruiloft in de winter plant, is het belangrijk om een locatie te kiezen die geschikt is voor het koudere weer. Een locatie met goede verwarming en sfeervolle verlichting kan dan bijvoorbeeld een goede keuze zijn. Als je juist in de zomer wilt trouwen, is het belangrijk om een locatie te kiezen die geschikt is voor warm weer, zoals een locatie met veel buitenruimte of juist met goede airconditioning.

Let erop dat de locatie geschikt is voor jullie keuze, bijvoorbeeld door te kijken of er binnen genoeg ruimte is in geval van regen of kou.

Hoe kies ik de juiste trouwlocatie?
Foto: Pexels, Jeremy Wong

Reviews are the way to go

Als je op zoek bent naar de perfecte trouwlocatie, is het een goed idee om aanbevelingen te vragen aan vrienden, familie en andere bruidsparen. Zij hebben misschien al ervaring met verschillende locaties en kunnen je waardevolle tips en adviezen geven.

Je kunt bijvoorbeeld vragen of ze goede ervaringen hebben met bepaalde trouwlocaties of dat ze nog tips hebben voor het vinden van de juiste locatie. Vraag ook naar de redenen waarom ze een bepaalde locatie wel of niet aanbevelen en wat hun ervaring was tijdens hun bruiloft.

Naast het vragen van aanbevelingen aan vrienden en familie, kun je ook online reviews en fora raadplegen voor meer informatie. Online kun je reviews vinden van voormalige bruidsparen over hun ervaringen met verschillende trouwlocaties. Dit kan je helpen om een beter beeld te krijgen van de kwaliteit van de locaties en hoe andere mensen deze hebben ervaren.

Maak een afspraak en bezichtig de locatie

Als jullie een trouwlocatie op het oog hebben, is het belangrijk om deze locatie te bezichtigen voordat je een definitieve keuze maakt. Maak daarom een afspraak met de locatie om te bezichtigen en jullie wensen en verwachtingen te bespreken.

Dit is hét moment om de sfeer te proeven en te ontdekken of deze aansluit bij jullie wensen en behoeftes. Een kleine tip van ons: let ook even op de hygiëne van de locatie, zodat je zeker weet dat alles schoon en goed verzorgd is. Al gaan we er natuurlijk vanuit dat het overal tiptop in orde is.

Ook de faciliteiten van de locatie zijn belangrijk om te bekijken. Denk bijvoorbeeld aan de beschikbare ruimte voor jouw gasten, de mogelijkheden voor catering, het aantal parkeerplaatsen en de aanwezigheid van toiletten en garderobe.

Tot slot is het belangrijk om tijdens de bezichtiging de service van de locatie te beoordelen. Is het personeel vriendelijk en behulpzaam? Worden jullie vragen goed beantwoord en krijg je de nodige informatie om een goede beslissing te maken?