How to: de juiste trouw- of verlovingsringmaat bepalen 

De ring is bij zowel de bruiloft als het aanzoek natuurlijk één van de belangrijkste onderdelen van deze gebeurtenissen. Aanzoek- en verlovingsringen zijn er in allerlei vormen maar ook in allerlei maten. Maar hoe bepaal je de ideale maat voor jouw perfecte aanzoek of verlovingsring? Lees alles hierover in dit artikel.

How to: de juiste trouw- of verlovingsringmaat bepalen
Foto: Aller Spanninga

Waarom is de juiste ringmaat zo belangrijk?

Zowel voor comfort als om praktische redenen is het kiezen van de juiste ringmaat erg belangrijk. Je wilt je prachtige trouw- of verlovingsring tenslotte elke dag omhebben. Een te strakke ring kan bijvoorbeeld knellen, ongemak veroorzaken en zelfs de bloedsomloop belemmeren, hierdoor kun je zwelling en pijn krijgen. Een te strakke ring kan ook problemen met zich meebrengen in noodsituaties waarbij de aanzoek- of trouwring snel verwijderd moet worden. Medische professionals adviseren vaak om ringen te dragen die zonder al te veel moeite kunnen worden afgedaan. Dit is vooral belangrijk tijdens activiteiten waarbij de handen kunnen zwellen, zoals sporten of reizen. Aan de andere kant is een te losse ring ook niet fijn. Deze kan gemakkelijk van de vinger glijden, wat niet alleen ongemakkelijk aanvoelt, maar ook een grotere kans geeft dat de ring verloren raakt.

Een trouw- of verlovingsring die goed past, ziet er ook beter uit. Het ontwerp en de hand ziet er beter uit als een ring de goede maat heeft. Een ring die te groot of te klein is, ziet er vaak al minder mooi uit dan een ring dat perfect past.

Hoe beter je ring past, hoe langer ring ook uiteindelijk mee gaat. Ringen die constant te strak zitten, kunnen sneller slijten of beschadigd raken door de druk. Te losse ringen kunnen gaan schuren en op den duur vervormen. Door de juiste ringmaat te kiezen, zorg je ervoor dat je ring langer mooi blijft en minder onderhoud nodig heeft.

De beste manier om jouw verlovings- of trouwringmaat te meten

Er zijn verschillende maatsystemen die wereldwijd worden gebruikt, ieder heeft hun eigen standaarden en metingen. De meest voorkomende systemen zijn de Amerikaanse maat, de Europese maat en de Britse maat. De Amerikaanse maat wordt aangeduid met een getal (bijvoorbeeld maat 6), wat overeenkomt met de binnendiameter van de ring in inches.

De Europese maat gebruikt een cijfer dat de omtrek van de ring in millimeters aangeeft. Maat 52 betekent bijvoorbeeld een omtrek van 52 mm. De Britse maar wordt gemeten als een letter (bijvoorbeeld maat L), die overeenkomt met een specifieke binnendiameter.

De maat die het meest word gebruikt in Nederland is de Bonds maat. Dit gaat over de binnendiameter van de ring in millimeters.

De allerbeste manier om jouw ringmaat op te meten is door een bezoekje te brengen bij een juwelier. Op deze manier is het het meest nauwkeurig en betrouwbaar. Dit kan bijvoorbeeld bij Aller Spanninga. Zij weten als geen ander waar op gelet moet worden bij het bepalen van jouw ideale ringmaat voor je trouw- of verlovingsring. Om 100% zeker te weten dat jouw ringmaat klopt, kun je bij hun je maat laten opnemen op verschillende tijdstippen en door verschillende verkoopmedewerkers. Zij zorgen ervoor dat jouw maat echt dubbel gecheckt wordt.

Zelf je ringmaat meten

Hoewel het aan te raden is om naar een juwelier te gaan voor de meest eenvoudige en nauwkeurige meting, kun je ook thuis je ringmaat opmeten. Doe dit bijvoorbeeld door een flexibel meetlint om de omtrek van je vinger te meten in millimeters. Zorg ervoor dat het lint niet te strak zit, maar ook niet te los. Vergelijk de gemeten omtrek met een ringmaattabel om je maat te vinden.

Je kunt dit ook met een papierstrookje doen. Dit doe je door een smal strookje papier te pakken en het om je vinger heen te wikkelen op het breedste punt van je vinger. Markeer waar het strookje overlapt en meet vervolgens de lengte met een liniaal. Deze lengte komt overeen met de omtrek van je vinger, die je kunt omzetten naar de juiste maat met behulp van een ringmaattabel.

Sommige juweliers of webshops bieden gratis ringmaatmeters aan. Dit zijn plastic of papieren stroken met maatmarkeringen die je om je vinger kunt wikkelen om direct je maat te kunnen zien.

Digitaal je ringmaat meten

Op verschillende juweliers en sieradenwebsites staan online ringmaat configuratoren. Je kunt hier een aantal vragen beantwoorden over de omtrek van je vinger of zelfs een foto uploaden van je hand om een geschatte ringmaat te krijgen. Er bestaan ook apps die gebruik maken van augmented reality (AR) om een virtuele ring om je vinger te plaatsen en zo de maat te bepalen.

Heel betrouwbaar zijn deze digitale hulpmiddelen niet. Je kunt je ringmaat het best fysiek laten op meten bij een juwelier.

Invloeden van buitenaf op je ringmaat

Het bepalen van je juiste trouw- of verlovingsringmaat gaat verder dan alleen het meten van de omtrek of diameter van je vinger. Verschillende factoren kunnen invloed hebben op hoe een ring past en comfortabel aanvoelt. De temperatuur van je omgeving kan bijvoorbeeld invloed hebben op de grootte van je vingers. Bij warm weer zetten je vingers uit, waardoor een ring strakker kan aanvoelen dan normaal. Bij kou krimpen je vingers juist, wat er weer voor kan zorgen dat je ring losser gaat zitten. Het is daarom het beste om je ringmaat te laten meten bij een gemiddelde kamertemperatuur.

Gedurende de dag kunnen je vingers ook lichtjes van grootte veranderen. Over het algemeen zijn je vingers ‘s ochtends iets smaller dan later op de dag. Je kunt daarom het beste je ringmaat op laten meten in de namiddag of avond, wanneer je vingers waarschijnlijk hun maximale grootte hebben bereikt.

Er zijn ook nog een aantal andere oorzaken waardoor je ringmaat kan veranderen. Denk hierbij aan fysiek gestel, stress, medicijn gebruik en zwangerschap. Dit zijn allerlei oorzaken waardoor handen kunnen opzetten of krimpen.