Tips voor het kopen van een verlovingsring 

Het kopen van een verlovingsring en het doen van een aanzoek is gewoon een big deal. Gelukkig weet je na het lezen van dit artikel precies wat je moet doen om de perfecte ring te scoren en voor jouw geliefde op één knie te gaan.

Is jouw partner on board?

Voordat je besluit een verlovingsring voor jouw geliefde aan te schaffen, is het niet geheel onbelangrijk om te weten hoe hij/zij over trouwen denkt. Zorg ervoor dat het huwelijk en jullie toekomst al eens ter sprake zijn gekomen. Het beste zou zijn als jullie beiden al naar elkaar hebben uitgesproken dat jullie graag samen in het huwelijksbootje zouden willen stappen. Het aanzoek zelf, op dát moment, moet een verrassing zijn. Niet het feit dat jij met jouw liefje wil trouwen.

Het vragen van de hand

Vervolgens heb je nog ‘de vader van de bruid’ of gewoon de vader van jouw partner. Het vragen van de hand aan de vader is een oude traditie die nog steeds wordt gehouden in veel culturen. Het is de manier waarop, traditioneel gezien, een man de toestemming vraagt om de dochter van een familie te trouwen. Dit gebeurt vaak voordat een man zijn aanzoek doet aan de vrouw, zodat hij zeker weet dat hij de goedkeuring van haar familie heeft.

Tips voor het kopen van een verlovingsring
Foto: Unsplash, Jackie Tsang

Bepaal je budget

Jouw partner wil dolgraag met je trouwen en ook vader gaat akkoord, tijd voor de volgende stap! Voordat je erop losgaat met jouw zoektocht, moet je jouw budget vaststellen.. Hiermee voorkom je dat je straks voor verrassingen staat als je plots een veel te dure droomring tegenkomt. Kijk naar je financiële situatie en bepaal hoeveel geld je kunt uitgeven aan een verlovingsring. Houd rekening met andere kosten die je in de toekomst kunt verwachten, zoals de kosten van het trouwen zelf of het kopen/verbouwen van een huis.

Blijf wel realistisch. Als jij bijvoorbeeld X voor de perfecte verlovingsring overhebt, maar je dat bedrag op het moment niet kunt missen, moet je geduld hebben. Het is helemaal niet erg om voor een ring te sparen als jullie daar beiden gelukkig van worden. Zie je de perfecte ring voor een X bedrag en je hebt het geld wel, maar het zit in een buffer potje voor jullie huishouden of voor autoproblemen? Spaar dan ook rustig door. Als jullie van elkaar houden en weten dat jullie willen trouwen, maakt het echt niet uit of dat aanzoek nú of over een paar maanden komt.

Naast jullie eigen financiële situatie, is er nog een andere factor die het budget kan beïnvloeden. Namelijk: hoeveel waarde jouw aanstaande verloofde aan een verlovingsring hecht. Sommige dragen hun verlovingsring ook na de bruiloft terwijl anderen hun verlovingsring echt laten vervangen door de trouwring. Voor hen zou een hele dure ring wellicht niet zo belangrijk zijn, gezien ze die na een tijd toch af doen en ergens bewaren. Het is slim om dit van te voren te bespreken met je partner.

Inspiratie opdoen

Stiekem komt nu het moeilijkste gedeelte pas; het opdoen van inspiratie voor het kopen van de perfecte verlovingsring. Het meest voor de hand liggend is natuurlijk om dit te overleggen met je partner. Wil je écht niet dat jouw liefje weet dat er een aanzoek aan zit te komen, doe het dan onopvallend. Is er weer een nieuwe BN’er in het huwelijksbootje gestapt of gaat het op TV over ringen? Haak dan in.

Pinterest kan ook een enorme uitkomst zijn. Niet alleen voor jouw eigen zoektocht, maar misschien heeft jouw partner al wel een heel Pinterest board klaarstaan met trouwinspiratie! Online bij verschillende juweliers rondkijken kan natuurlijk ook. Op deze manier zou je jouw zoektocht zelfs al kunnen verkleinen tot een X aantal juweliers waar je in het echt een bezoekje aan zou willen brengen.

Gelukkig staat onze website ook vol artikelen die van pas kunnen komen tijdens jouw zoektocht naar de perfecte ring. Zo vind je hier alles wat je moeten weten over gouden ringen, vertelt dit artikel je alle ins and outs over diamant, staat dit artikel compleet in het teken van de klassieke solitair.

Tips voor het kopen van een verlovingsring
Foto: Unsplash, Austin Pacheco

Naar de juwelier!

Zodra je het gevoel hebt dat je online genoeg inspiratie hebt opgedaan en je interesse wellicht al tot 1 à 3 juweliers beperkt hebt, is het tijd deze te bezoeken! Waar je een heleboel dingen gemakkelijk online kunt bestellen, is het slimmer om voor het uitzoeken van een verlovingsring toch even naar een fysieke winkel te gaan. Waarschijnlijk ken je wel een juwelier uit de buurt, heb je er een gevonden uit onze wedding guide vol handige juwelier adresjes of ben je ergens anders online een juwelier tegengekomen waar je graag naartoe wil.

Tijdens je rondje oriënteren in de fysieke winkels, hoef je nog niet iets te kopen. Je kunt rustig aangeven dat je voor het eerst op jacht gaat en om advies vragen als je dat nodig hebt. Wij zetten een aantal mogelijke vragen voor je op een rijtje:

  1. Hoeveel tijd geeft de juwelier jou voor het eventueel aanpassen van de maat? Het kan zo zijn dat de verlovingsring iets te groot is, dat is natuurlijk zonde. Veel juweliers geven jou X aan tijd om terug te komen om de ring te laten vermaken tot de juiste maat. Geeft de ene juwelier jou 3 weken en de andere bijvoorbeeld een half jaar? Houd daar dan rekening mee tijdens het uitzoeken.
  2. Komt de diamant met een certificaat? Het unieke karakter van een diamant wordt onderstreept door een “gemmologisch certificaat”. Dit is eigenlijk een soort van paspoort of ID-kaart voor een diamant. Dit certificaat bevat alle informatie en beoordelingen van de individuele eigenschappen van de diamant.
  3. Is er een mogelijkheid tot ‘groei service’? Bij een groei service of groeidiamant heb je de mogelijkheid om binnen een bepaalde tijd de diamant te laten ‘groeien’. Ofwel, inruilen voor een grotere variant. Hier zijn wel een aantal regels aan verbonden die weer per juwelier verschillen. Als dit iets is wat je wil, kun je ook de regels per juwelier vergelijken.
  4. Hoe lang duurt het voordat je de ring in jouw handen kunt krijgen? Het is niet altijd en overal mogelijk om direct de ring mee naar huis te nemen waar je jouw zinnen op hebt gezet. Als jij jouw aanzoek al helemaal bedacht hebt maar die ene juwelier kan alleen leveren ná die datum… Dan is de keuze snel gemaakt.

Tijd voor het aanzoek

Gefeliciteerd, je hebt de ring en het grote moment is daar! Wellicht moet je alleen nog even wat lezen over aan welke hand de verlovingsring hoort, maar verder ben je ready to propose.