Chique capes – hoe en wanneer draag je ze? 

Chique capes – hoe en wanneer draag je ze?

Kort of lang, rijkelijk versierd of simpelweg eenvoudig: capes zijn een echte musthave voor de stijlvolle bruid. Ontdek hier alles over dit betoverende accessoire.

Wat is een cape?

Het is een mouwloze omslag die over de schouders wordt gedragen. Soms heeft hij een capuchon of openingen voor de armen en hij wordt aan de bovenkant met een strik, kettinkje of knoopjes vastgemaakt.

Hoe lang bestaat de cape al?

Eigenlijk wordt het kledingstuk al sinds de middeleeuwen gedragen en keert hij met regelmaat terug in het modebeeld. Zo was de cape in Victoriaanse tijden (de tweede helft van de negentiende eeuw) populair bij dames van stand, omdat hun wijd uitwaaierende jurken niet onder een gewone jas pasten. In de vorige eeuw waren stijliconen als Grace Kelly, Audrey Hepburn en Jackie Kennedy fan van de cape en onlangs droeg toptennisser Serena Williams nog een met parels bezette cape op haar bruiloft.

Welke varianten zijn er?

Het modebeeld toont veel nieuwe interpretaties van de modeklassieker, zeker in de bruidsmode. Op de catwalks worden capes gepresenteerd als adembenemende alternatieven voor de klassieke sluier of lange sleep. Op dit moment zijn er veel trendy varianten, waardoor iedere bruid een bij haar passende cape kan vinden. Bij een klassieke A-lijnjurk past een extralang of juist een kort model, bij een fishtail-jurk staat een korte cape mooi en bij een prinsessenjurk kies je voor een XXL-variant. Veel capes hebben een capuchon of een opstaande kraag en ook qua materiaal zijn er veel mogelijkheden. Tule, kant, zijde, organza: het kan allemaal.

Wat is een prinsessencape?

Absoluut betoverend zijn de capes met parels- en paillettenborduursels: de zogenaamde prinsessencapes. Ragfijne stoffen met fonkelende details zorgen voor een koninklijke uitstraling die toch iets luchtigs en speels heeft.

Hoe draag je een cape?

De cape is een echte blikvanger en een hip alternatief voor de sluier. Je kunt de cape dragen tijdens de ceremonie en hij is ook perfect voor kerkelijke huwelijken, waar je volgens de etiquette de schouders bedekt. Als je een cape met capuchon hebt, kun je ervoor kiezen om de capuchon over je hoofd te doen als je de trouwzaal binnenloopt en hem door je aanstaande af te laten zetten.

En ’s avonds?

Je kunt ervoor kiezen om de cape ’s avonds niet te dragen, maar het is eigenlijk ook een perfect feestaccessoire: je kunt hem tijdens jullie openingsdans elegant om je heen laten zwieren. En hoewel je cape vaak niet gemaakt is van heel dik materiaal, kan het extra laagje er toch voor zorgen dat je het ’s avonds minder snel koud krijgt. Bonus!