Terug van weggeweest: de tiara 

Het is altijd een onmisbare accessoire geweest voor koninklijke bruiden, maar heeft bij ‘gewone’ bruiden de afgelopen jaren concurrentie gekregen van de bloemenkroon. Nu is de fonkelende tiara echter bezig met een heuse comeback!

Terug van weggeweest: de tiara
Foto: G.Westerleigh

Omdat we nu eenmaal niet allemaal prinses kunnen zijn in het dagelijkse leven, is onze bruiloft eigenlijk de enige kans om ongegeneerd een tiara te dragen. Deze grote dag is nou eenmaal hét moment om all out te gaan met je look. En, niet geheel onbelangrijk, de tiara is weer terug van weggeweest. Wil jij die kans niet laten schieten? Dan ben je hier aan het goede adres!

Wat is het verschil tussen een diadeem, kroon en tiara?

Ondanks dat ze veel op elkaar lijken, zijn ze toch verschillend. Een diadeem is namelijk een versierde haarband die je gemakkelijk in je trouwkapsel schuift. Een kroon is een meer ceremonieel hoofddeksel dat vanuit de oudheid door vorsten gedragen wordt. Ook deze zijn net als diademen versierd. Een tiara is een beetje een mix van de twee. Qua uiterlijk heeft die wat weg van een kroon, maar de moderne vorm heeft met zijn halve cirkel weer wat weg van een diadeem.

De tiara is, in het geval van de koninklijke families, versierd met diamanten, andere edelstenen of parels. Gelukkig hoef jij niet je huis te verkopen voor een tiara, voor veel bruiden zijn er namelijk fijne budgetvriendelijkere opties met kristallen en glasparels. Deze zijn overigens net zo mooi hoor.

Voor welke stijl tiara ga je?

Nadat je eindelijk de knoop hebt doorgehakt dat je een tiara wil in plaats van een diadeem of bloemenkroon, moet je ook nog eens kiezen wat voor soort tiara je dan gaat dragen. Het lijkt misschien wat moeilijk, maar het belangrijkste is om voor jezelf te kijken waar jij jezelf het mooist in voelt.

Natuurlijk zijn er wel wat dingetjes om rekening mee te houden. Draag je bijvoorbeeld een trouwjurk die bezaaid is met pareltjes en kristallen, dan is het mooi een tiara te dragen die beiden combineert. Heb je voor een klassieke of heuse prinsessenjurk gekozen, zijn traditionele tiara’s weer erg mooi. Ga dan ook gewoon lekker voor een hoop stralende kristallen. Is jouw trouwjurk wat strakker en eventueel zonder poespas, dan kan een tiara met een geometrisch patroon een mooie toevoeging aan jouw look zijn. Verder is het ook niet geheel onbelangrijk te kijken hoe jouw tiara bij je sluier staat, als je die draagt.

Je kunt je natuurlijk ook altijd laten adviseren als je een tiara voor jouw grote dag gaat uitzoeken. In de boetieks komen wekelijks bruiden over de vloer die de hulp van een professional kunnen gebruiken. Het zoeken van een fijn adres om te shoppen hoeft gelukkig niet moeilijk te zijn, wij hebben al een heleboel boetieks met bruidsaccessoires verzameld voor je.

Wat doe je met je haar?

Een tiara past in principe bij ieder kapsel; of je nou kort, lang, stijl of krullend haar hebt. Jouw tiara staat het mooist wanneer je hem zo’n twee centimeter van je haargrens draagt. Verder maakt het echt niet uit of je jouw haar in een knot, vlecht, staart of los draagt. Ook hier geldt; doe waar jij jezelf het mooist in voelt. Jij moet stralen op deze dag!

Een handige tip is wel om jouw haaraccessoires (of dat dan een tiara of iets anders is) mee te nemen als je de afspraak hebt om je proefkapsel uit te testen. Samen met jouw kapper kun je op zoek naar het beste kapsel voor jou en jouw tiara.

Voor meer inspiratie kun je natuurlijk altijd nog een kijkje nemen op ons Pinterest board! 🙂