Je bruiloft plannen: Wat is ondertrouw? 

Foto: Maryla Fossen Fotografie
Waarom moet je in ondertrouw?
In ondertrouw gaan betekent dat je officieel doorgeeft aan de gemeente – om precies te zijn aan de ambtenaar van de burgerlijke stand – dat jullie gaan trouwen. De gemeente gaat vervolgens controleren of jullie aan de wettelijke eisen voldoen om met elkaar in het huwelijksbootje te stappen. Zo onderzoeken ze bijvoorbeeld of jullie geen familie van elkaar zijn en of jullie niet al wettelijk getrouwd zijn met een ander.
Wanneer ga je in ondertrouw?
Vroeger moest je een afspraak maken op het gemeentehuis om in ondertrouw te gaan, maar sinds september 2015 kun je dit (bij de meeste gemeenten) ook digitaal doen. Als alles in orde is, krijg je bevestiging van de huwelijksakte. Let op: jullie zijn verplicht om minimaal 2 weken voor de huwelijksdatum in ondertrouw te gaan. De bevestiging van de huwelijksaangifte blijft een jaar geldig, dus je kunt maximaal 12 maanden voor je trouwdatum in ondertrouw gaan.
Waar ga je in ondertrouw?
Het is belangrijk dat je de ondertrouw aangeeft bij de gemeente waar jullie wonen. Het maakt voor de ondertrouw niet uit waar de officiële trouwceremonie is.
Wat moet je weten voor je in ondertrouw gaat?
Op het moment dat jullie in ondertrouw gaan, moet je een aantal zaken vastleggen die je niet meer zo makkelijk kunt veranderen. Het is daarom belangrijk dat je vooraf goed nadenkt wat je wilt:
- Welke naam ga je aannemen? Bij de aangifte van het huwelijk moet je dit al doorgeven. De keuze is reuze! Wil je de naam van je partner aannemen of andersom? Of wil je beide achternamen aannemen? Zo ja, in welke volgorde moeten de namen dan komen te staan?
- Trouw je in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden? Het is verstandig om je hier goed over te laten adviseren.
- Wat is de trouwdatum?
- Op welke trouwlocatie willen jullie gaan trouwen?
- Wie zijn de getuigen?
- Willen jullie een babs van de gemeente of kiezen jullie voor een zelfstandig trouwambtenaar?
Wat moet je meenemen als je in ondertrouw gaat?
De regels voor ondertrouw verschillen per gemeente, dus controleer altijd op de website van de gemeente waar jij in ondertrouw gaat welke dingen je moet meenemen. Het is in ieder geval handig om het volgende vast klaar te leggen:
- Legitimatiebewijzen
- Verklaring van naamgebruik
- Getuigenformulier + een kopie van de legitimatiebewijzen van jullie getuigen
- Het ingevulde formulier voor de babs van de gemeente of een verklaring dat jullie een zelfstandig trouwambtenaar inhuren.
- Als je wilt trouwen op een niet-officiële trouwlocatie, moet je hier apart documenten voor invullen.
Let op: Ben jij – of is je partner – eerder getrouwd geweest? Dan moet je een bewijs van echtscheiding of een overlijdensakte vorige je partner meenemen.
Wat kost in ondertrouw gaan?
In ondertrouw gaan is gratis. Wel moet je in sommige gemeenten alvast de kosten voor de burgerlijke stand aftikken. Dit zijn bijvoorbeeld de kosten voor de huwelijksvoltrekking, de locatie (wanneer je trouwt in het gemeentehuis), het aanwijzen van een locatie voor één dag en het trouwboekje. Hoeveel deze kosten bedragen, verschilt ook per gemeente.