Ondertrouw: 5 praktische tips 

In ondertrouw gaan betekent dat je officieel doorgeeft aan de gemeente dat jullie van plan zijn te gaan trouwen. De gemeente gaat vervolgens controleren of jullie aan de wettelijke eisen voldoen om met elkaar in het huwelijksbootje te stappen. Wij geven je 5 praktische tips om ontspannen in ondertrouw te gaan!

Ondertrouw: 5 praktische tips
Foto: Eline Nijburg Photography
Tip 1: praat met elkaar

Je moet veel keuzes doorgeven bij de aangifte van jullie huwelijk. Bijvoorbeeld welke naam je aan wilt nemen, of jullie in gemeenschap van goederen trouwen en wie jullie getuigen zijn. Deze keuzes zijn niet makkelijk te wijzigen als jullie eenmaal in ondertrouw zijn, dus het is belangrijk om van tevoren goed met elkaar te praten over deze zaken.

Tip 2: Verzamel alle documenten tegelijk

Blok een middag in jullie gezamenlijke agenda en verzamel alle documenten die je nodig hebt voor de aanvraag van ondertrouw. Welke documenten dit zijn, verschilt per gemeente. Check dit dus goed op de website van jouw gemeente. Door alles in een keer te verzamelen voorkom je chaos en stress.

Tip 3: Stel vragen

Zijn er onduidelijkheden over de ondertrouw? Niets zo vervelend als lang rondlopen met onwetendheden, dus bel jouw gemeente en stel je vragen!

Tip 4: Maak er een feestje van!

In ondertrouw gaan is een belangrijke stap richting het daadwerkelijk trouwen. Maak er een mooie dag en gedenkwaardige dag van, door bijvoorbeeld lekker uit eten of een gezellig weekendje weg te gaan. Maak van je ondertrouw een feestje!

Wil je weten wat je aan moet trekken voor je ondertrouw? Lees dan: Ondertrouw – wat trek je aan?

Tip 5: Check je arbeidsvoorwaarden

Dit klinkt misschien een beetje gek, maar in de meeste cao’s krijg je een vrije dag voor het in ondertrouw gaan. Zo kun je er ook daadwerkelijk een feestje van maken, zonder dat je een vakantiedag moet inleveren.

Wil je meer lezen over in ondertrouw gaan en alles wat daarbij komt kijken? Lees dan: Je bruiloft plannen: Wat is ondertrouw?