De verloving: wat komt er na “Wil je met me trouwen?” 

Whoohoo, je hebt op je aanzoek een volmondig ‘ja’ te horen gekregen en jullie zijn verloofd. Dit is een spannende tijd vol liefde en nieuwe avonturen. Maar, na het romantische aanzoek volgt een belangrijke vraag: "Wat nu?" Van het vieren van jullie verloving tot het officieel maken van jullie voornemen om te trouwen door in ondertrouw te gaan, dit artikel begeleidt je door elk belangrijk moment.

De verloving: wat komt er na “Wil je met me trouwen?”
FOTO: Fotostudio Beerling

Wat te doen direct na het huwelijksaanzoek: eerste stappen na een romantisch moment

Het huwelijksaanzoek is een moment dat je nooit zult vergeten. Maar nadat de champagnebubbels zijn verdwenen en de verlovingsring zit om je vinger, wat doe je dan? Begin met het delen van het grote nieuws met je familie en vrienden. Dit is ook het moment om na te denken over de trouwdatum en om een eerste idee te vormen van je droombruiloft. Of je nu kiest voor een lange of korte verloving, deze periode is perfect om samen na te denken over wat jullie echt willen voor jullie bruiloft.

Verschillende manieren om je verloving te vieren
Onze redenering: grijp ieder excuus aan voor een feestje! En een verloving is natuurlijk een geweldig excuus. Het is ook een goede gelegenheid om jullie beide families aan elkaar voor te stellen als ze elkaar nog niet kennen. Organiseer een gezellige picknick in het park, een barbecue in de tuin of een etentje in een restaurant en begin jullie verloving in stijl! Overweeg ook een verlovingsfotoshoot om deze speciale tijd in jullie leven vast te leggen.

Wat doe je tijdens je verloving?
De verlovingsperiode was vroeger een soort proeftijd waarin de verloofden elkaar beter konden leren kennen en plannen konden maken voor de toekomst. Tegenwoordig gaan we ervan uit dat jullie elkaar al heel goed kennen en is er eigenlijk maar één verplichting: in ondertrouw gaan. Verder gebruik je deze periode om te genieten van je pasverloofde status, om plannen te maken voor jullie bruiloft en om te sparen voor de grote dag.

‘In ondertrouw gaan’: wat betekent dat?
Als je wilt trouwen, moet je dat officieel kenbaar maken. Dat doe je door op het gemeentehuis in je woonplaats aangifte van jullie aanstaande huwelijk te doen. Dat heet in ‘ondertrouw gaan’ of ‘huwelijksaangifte’. Tijdens de ondertrouw wordt de procedure van de huwelijksvoltrekking doorgesproken en wordt gecontroleerd of jullie aan de wettelijke voorwaarden voldoen om te kunnen trouwen. Meer informatie over in ondertrouw gaan, vind je hier.

Online in ondertrouw

Het is sinds 2015 mogelijk om de traditionele gang naar het gemeentehuis voor ondertrouw over te slaan door deze belangrijke stap online te voltooien. Deze moderne aanpak, bekend als de ‘melding van voorgenomen huwelijk’, maakt het een stuk eenvoudiger voor je. Zonder fysiek naar de gemeente te hoeven, kunnen jullie deze formaliteit nu gemakkelijk en op eigen gelegenheid via het internet afhandelen.

Planning en timing van je verloving: hoe lang tot de bruiloft?

De duur van een verloving varieert sterk. Sommige stellen kiezen voor een korte verloving van enkele maanden, terwijl anderen de voorkeur geven aan een jaar of langer om te plannen en te sparen. Deze keuze hangt af van verschillende factoren zoals het gewenste type bruiloft, budget, en persoonlijke voorkeuren. Een langere verloving geeft meer ruimte voor gedetailleerde planning, terwijl een kortere periode kan leiden tot een meer spontane en energieke bruiloft.

Wanneer is het juiste moment om in ondertrouw te gaan?

Het is goed om te weten dat jullie binnen een jaar voor jullie beoogde huwelijksdatum de stappen voor ondertrouw moeten zetten. Onze aanbeveling is om dit minimaal twee weken voor de geplande trouwdatum te regelen, maar in sommige gemeenten kan dit een termijn van 6 weken zijn. Deze periode is noodzakelijk om de huwelijksakte op te stellen en om te verifiëren of er geen bezwaren zijn tegen het huwelijk. Let op dat de exacte tijdlijn kan variëren per gemeente, en sommige gemeenten kunnen de voorbereidingstijd voor ondertrouw anders instellen. Daarom is het altijd verstandig om contact op te nemen met jullie lokale gemeente om de specifieke richtlijnen en vereisten te raadplegen met betrekking tot wanneer en hoe in ondertrouw te gaan. Het is immers een belangrijke stap in de aanloop naar jullie grote dag!

De verloving: wat komt er na “Wil je met me trouwen?”

Stap voor stap: Hoe ga je in ondertrouw in Nederland?

Dit is het moment waarop jullie plannen officieel worden. In ondertrouw gaan vereist enkele administratieve stappen. Begin met het kiezen van een datum en locatie voor jullie huwelijk. Ga vervolgens naar de website van jullie gemeente of neem persoonlijk contact op om jullie ondertrouw te regelen. Zorg dat je alle benodigde documenten bij de hand hebt, zoals identiteitsbewijzen en eventueel geboorteakten.

Vereiste documenten en formaliteiten voor ondertrouw
Elke gemeente in Nederland kan verschillende eisen stellen aan de documenten die nodig zijn voor ondertrouw. Over het algemeen zijn dit jullie identiteitsbewijzen, geboorteakten, en in sommige gevallen ook bewijs van jullie huidige woonplaats of nationaliteit. Het is belangrijk om deze documenten van tevoren te verzamelen om het proces soepel te laten verlopen.

 • Legitimatiebewijzen: Zorg dat jullie beiden een geldig identiteitsbewijs hebben.
 • Verklaring van naamgebruik: Dit document bepaalt hoe jullie na het huwelijk aangesproken willen worden.
 • Getuigenformulier: Dit formulier, inclusief kopieën van de legitimatiebewijzen van jullie getuigen, is vereist.
 • Ingevulde vragenlijst: Gemeenten kunnen een vragenlijst verstrekken die ingevuld moet worden.
 • Formulieren voor BABS: Als jullie kiezen voor een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS), zijn er speciale formulieren nodig.
 • Documenten voor niet-officiële trouwlocaties: Wensen jullie te trouwen op een locatie die niet officieel als trouwlocatie is aangemerkt, dan zijn hiervoor aparte documenten nodig.
 • Geboortebewijs: In sommige gevallen kan een geboortebewijs vereist zijn.
 • Bewijs van echtscheiding: Indien eerder getrouwd, kan een bewijs van echtscheiding nodig zijn.
 • Overlijdensakte vorige partner: Indien van toepassing, kan een overlijdensakte van een vorige partner vereist zijn.

Ook moeten jullie aangeven wie welke naam gaat dragen (als je de naam van je partner aanneemt) en of je in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden trouwt.

Is ondertrouw gratis?

Hoewel het proces van in ondertrouw gaan op zich vaak gratis is, zijn er andere kosten waar je rekening mee moet houden. Afhankelijk van de gemeente waar je de ondertrouw regelt, kunnen er kosten verbonden zijn aan de burgerlijke stand. Deze kosten kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op de huwelijksvoltrekking, de locatie (indien je trouwt in het gemeentehuis), het aanwijzen van een locatie voor één dag en het trouwboekje. Het is belangrijk om te weten dat de hoogte van deze kosten per gemeente kan verschillen.

Daarnaast speelt de keuze van de trouwlocatie een belangrijke rol. Of je nu kiest voor de gemeente waar jullie wonen of een plek die een speciale betekenis voor jullie heeft, zorg ervoor dat de locatie jullie gevoelens en wensen weerspiegelt. In sommige gevallen kan er een aparte vergoeding zijn voor het kiezen van een niet-traditionele of persoonlijke locatie.

Het is dus aan te raden om van tevoren goed te informeren bij de gemeente over de specifieke kosten die van toepassing zijn op jullie situatie. Dit zorgt ervoor dat jullie niet voor onverwachte uitgaven komen te staan en helpt bij het plannen van jullie budget voor de grote dag.

Kun je in elke gemeente in Nederland in ondertrouw gaan?

Ja, het is mogelijk om in elke gemeente in Nederland in ondertrouw te gaan. Ongeacht waar je woont, je kunt kiezen om in ondertrouw te gaan in de gemeente die het beste past bij jullie plannen en voorkeuren. Dit biedt flexibiliteit in de voorbereiding op jullie huwelijksdag.

Voor een echt unieke en onvergetelijke ervaring, overweeg om in ondertrouw te gaan op het idyllische Ameland, waar de romantiek van de zee en het strand jullie speciale dag een betoverend tintje zal geven

Wat kost een trouwambtenaar op locatie?

De keuze van een trouwambtenaar is een belangrijk onderdeel van jullie huwelijksdag en brengt verschillende kosten met zich mee. Wanneer je kiest voor een trouwambtenaar aangewezen door de gemeente, zijn de kosten vaak lager. Deze kosten variëren echter per gemeente en zijn ook afhankelijk van de dag waarop je trouwt. Het is belangrijk te weten dat de tarieven niet uniform zijn over alle gemeenten. Zo kan er soms een verschil van honderden euro’s zijn. Gemiddeld liggen de kosten voor een gemeentelijke trouwambtenaar rond de €400,-.

Aan de andere kant, als je kiest voor een zelfstandige trouwambtenaar, zijn de kosten doorgaans hoger. Echter, een zelfstandige trouwambtenaar biedt vaak een meer gepersonaliseerde ervaring. De gemiddelde kosten voor een zelfstandige trouwambtenaar variëren tussen de €750,- en €850,-. Het is echter belangrijk om op te merken dat sommige gemeenten extra kosten in rekening kunnen brengen wanneer je een eigen trouwambtenaar meebrengt.

Bij het plannen van jullie bruiloft is het dus essentieel om rekening te houden met deze variërende kosten voor een trouwambtenaar. Dit helpt jullie bij het maken van een geïnformeerde keuze die past bij jullie budget en voorkeuren voor de grote dag.

Verschil tussen een gemeentelijke BABS en een zelfstandig trouwambtenaar

Wanneer je trouwt, kun je kiezen tussen een gemeentelijke Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS) of een zelfstandig trouwambtenaar. Een gemeentelijke BABS, aangewezen door de gemeente waar jullie trouwlocatie zich bevindt, is verantwoordelijk voor het wettelijk voltrekken van huwelijken. Vaak sluit een BABS meerdere huwelijken op één dag, wat kan resulteren in een minder persoonlijke ceremonie, gezien de beperkte tijd per paar.

Aan de andere kant staat de zelfstandig trouwambtenaar, die van het voltrekken van huwelijken zijn of haar beroep heeft gemaakt. Deze ambtenaren zijn experts in het op maat maken van de ceremonie, met een sterke focus op het vertellen van jullie unieke liefdesverhaal. Hoewel ze onafhankelijk werken, zijn zelfstandige trouwambtenaren officieel bevoegd door de gemeente om huwelijken te sluiten. Dit betekent dat zij jullie huwelijk mogen voltrekken op elke locatie, ongeacht of zij uit de gemeente van de trouwlocatie komen. Dit biedt een grotere vrijheid in het kiezen van een trouwambtenaar die echt bij jullie past en jullie dag extra speciaal maakt.

De verloving: wat komt er na “Wil je met me trouwen?”

Waar moet je aan denken als je in Nederland wilt trouwen met een buitenlander?

Als je plannen hebt om te trouwen met iemand die geen Nederlandse nationaliteit heeft, zijn er enkele belangrijke zaken om te regelen. Dit geldt ook als je van plan bent om een geregistreerd partnerschap aan te gaan.

Laten we eens kijken naar wat je nodig hebt:

 1. Verklaring omtrent het verblijfsrecht: Als jouw buitenlandse partner in Nederland woont en afkomstig is van buiten de Europese Unie of de Europese Economische Ruimte, heb je een verklaring nodig omtrent het verblijfsrecht.
 2. Verklaring geen schijnhuwelijk: Dit is een verklaring van jouw partner met een buitenlandse nationaliteit waarin staat dat jullie huwelijk niet enkel is bedoeld om een verblijfsvergunning te verkrijgen.
 3. Verblijfsvergunning voor je partner: Jouw buitenlandse partner kan onder bepaalde voorwaarden naar Nederland komen. Het is jouw verantwoordelijkheid om een verklaring af te geven over de verblijfplaats van je partner. De IND is de instantie die beslist over verblijfsvergunningen voor buitenlandse partners.
 4. Ongehuwdverklaring: Als je in het buitenland hebt gewoond, kan de gemeente vragen om een ongehuwdverklaring. Dit document bewijst dat je niet eerder in het buitenland bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap hebt gehad. Je kunt zo’n verklaring aanvragen in je laatste woonplaats in het buitenland. Het is belangrijk om deze verklaring te laten legaliseren, zodat deze ook geldig is in Nederland.
 5. Dubbele nationaliteit: Als jij of je partner naast de Nederlandse nationaliteit ook een andere nationaliteit hebt (dubbele nationaliteit), moet je voldoen aan de eisen van het Nederlandse recht voor een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Zorg ervoor dat je aan alle vereisten voldoet voordat je de grote stap zet!

Je kunt meer gedetailleerde informatie krijgen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Leuk weetje: de langste verloving

Octavio Guillen en Adriana Martinez uit Mexico hebben het record gevestigd voor de langste verloving ooit: 67 jaar. De twee verloofden zich toen ze 15 waren, maar stelden hun trouwdag steeds uit. Op 82-jarige leeftijd gaven ze elkaar eindelijk het jawoord.