Alles over de babs 

De trouwceremonie is het belangrijkste moment van de dag en vormt daarom het hart van jullie trouwdag. De grote vraag is dan ook: wie gaat jullie in de echt verbinden? Er is meer mogelijk dan je denkt: het tijdperk dat je alleen op het stadhuis kon trouwen met een aangewezen trouwambtenaar is voorbij. Met een babs heb je flexibiliteit en maak je de ceremonie persoonlijker. Een wat? Een babs!

Een freelance trouwambtenaar

Het woord babs staat voor Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Waar je voorheen altijd een trouwambtenaar aangewezen kreeg van de gemeente waarin je trouwt, en deze persoon vooraf misschien één keer ontmoet of spreekt aan de telefoon, mag je nu ook zelf een babs kiezen. Deze werkt zelfstandig en is niet verbonden aan een specifieke gemeente. Een babs is dus eigenlijk een moderne freelance trouwambtenaar, die met veel persoonlijke aandacht en liefde jullie huwelijk komt bezegelen in een trouwceremonie; waar die ceremonie dan ook plaatsvindt!

Vind een babs

Een babs kun je simpel online vinden en boeken. Daar kan een telefoontje of ontmoeting aan voorafgaan, maar je kunt elkaar ook pas ontmoeten nadat jullie datum in de agenda van de babs staat. Wanneer jullie trouwdag dichterbij komt, zal de babs aan de slag gaan met de voorbereidingen voor de ceremonie. In een ontmoeting bespreken jullie je wensen. Omdat de babs heel veel ervaring heeft met trouwceremonies, kan hij of zij jullie uitgebreid adviseren en kunnen jullie samen een mooie plechtigheid uitwerken.

De ceremonie

Het is helemaal aan jullie welke rol de babs speelt. Willen jullie de babs de hele ceremonie laten doen, of willen jullie ook vrienden en familie betrekken bij de inhoud? Mag de babs bijvoorbeeld iets over jullie levensverhaal vertellen? Jullie kunnen het zo formeel of casual maken als jullie zelf willen: dat is juist het grote voordeel van een babs inhuren. Sommige babsen coachen jullie zelfs in het schrijven van een prachtige trouwgelofte!

Acteur Dirk Zeelenberg is sinds een aantal jaar babs en doet dit met heel veel plezier. “Een goede babs cijfert zichzelf weg, want een ceremonie moet uiteindelijk precies worden zoals het bruidspaar wil. Ik steek ongelofelijk veel tijd in het perfectioneren van mijn verhaal: het moet mooi, ontroerend en geestig zijn. Als een bruidspaar in de voorbereiding met mij hun ziel durft bloot te leggen, dan komt daar een prachtige trouwceremonie uit voort.”

 

Meer over planning? Klik hier