Trouwen op huwelijkse voorwaarden – alles eerlijk delen of toch niet? 

Natuurlijk ga je als bruidspaar voor ‘happily ever after’. Dus is het niet zo romantisch om na te denken over wat er gebeurt als jullie uit elkaar zouden gaan. Toch is het wel belangrijk. We zetten alles voor je op een rijtje.

Hoe zit het nu?

“Zo’n 75 % van de bruidsparen trouwt nu in gemeenschap van goederen”, weet Lucienne van der Geld. Zij is directeur van Netwerk Notarissen en docent Relatierecht aan de Radboud Universiteit. “Dat gaat automatisch, tenzij je huwelijkse voorwaarden op laat stellen bij de notaris.” Nu betekent ‘gemeenschap van goederen’ nog dat al jullie bezittingen gemeenschappelijk worden en dat bij scheiding alles fifty-fifty wordt verdeeld. Wil je dat niet, dan moet je naar de notaris om huwelijkse voorwaarden op te laten stellen.

Wat verandert er?

Vanaf 2018 trouw je in beperkte gemeenschap van goederen, legt Lucienne uit. “Dat betekent dat je niet automatisch álles meer deelt bij een scheiding. Zo vallen schenkingen en erfenissen die je voor en tijdens je huwelijk krijgt, hier niet meer onder. Ook schulden als je studieschuld staat hier voortaan buiten.” Deze drie punten zijn vaak de dingen die bruidsparen willen aanpassen in huwelijkse voorwaarden. Maar nu hoef je daarvoor dus niet meer naar de notaris.

Waarom huwelijkse voorwaarden?

Waarom zou je dan nog huwelijkse voorwaarden op laten stellen? “Omdat sommige stellen toch wél alles willen delen”, aldus Lucienne. “Ook kun je met huwelijkse voorwaarden besluiten om helemaal niets te delen. Als je samenwoont, heb je geen gemeenschap van goederen, en veel stellen willen niet dat dit ineens verandert als ze trouwen. Je kunt in de voorwaarden ook een lijst opstellen van wie welke goederen zijn, zodat je daar geen ruzie meer over kunt krijgen, mocht je uit elkaar gaan.”

Wat moet ik doen?

Maar wat is nu de beste keuze? “Denk goed na over wat je wilt en wat de gevolgen zijn van de keuzes die je nu maakt”, adviseert Lucienne. “Kom je er niet samen uit? Vul dan de online test in op www.trouwenengeldtest.nl.”

Anti-vechtscheiding

Sinds kort is het bij Netwerk Notarissen ook mogelijk om een anti-vechtscheidingsclausule in je huwelijkse voorwaarden op te nemen. Daarin staat hoe je met elkaar omgaat als het huwelijksbootje helaas toch strandt. Bijvoorbeeld dat je geen spullen van elkaar mag beschadigen.