Wie betaalt wat voor de bruiloft? 

Vroeger was het traditie dat de ouders van de bruid de bruiloft betaalden, maar tegenwoordig betalen de meeste bruidsparen hun grote dag helemaal of deels zelf. Hoe het precies zit met een aantal specifieke onderdelen van je bruiloft lees je hier!
Wie betaalt wat voor de bruiloft?

Foto: Pavel Danilyuk, Pexels

Wie betaalt wat voor de bruiloft?

Dat is een vraag die je jezelf waarschijnlijk wel hebt gesteld. Hoewel er een aantal dingen van vroeger uit door bepaalde personen betaald werden en sommige dingen gewoon net wat beter staan als jullie het voor eigen rekening nemen, is het jullie bruiloft en mag je natuurlijk alles zelf bepalen.

Wie betaalt de bruidsjurk?

Dat vroeger de ouders van de bruid de trouwjurk betaalden, was de normaalste zaak van de wereld. Dat is niet altijd meer het geval en veel bruiden betalen hun jurk zelf. Als ouders mee willen betalen aan de bruiloft, is het vaak de bruidsjurk die ze aan hun dochter cadeau geven. Vaak wordt het gezien als iets speciaals tussen vader en dochter (en moeder natuurlijk!). Vaak is het ook wel bijzonder en emotioneel dat hun dochter gaat trouwen. Daar zeg je als bruid geen nee tegen, toch?

Wie neemt de kosten op zich voor de outfits van de bruidskinderen?

Dit gaat in overleg met de ouders van het bruidsmeisje of de bruidsjonker. Als jullie echt speciale wensen hebben voor hun outfit, wordt het ongetwijfeld op prijs gesteld als jullie een bijdrage leveren.

Wie betaalt wat voor de bruiloft?

Foto: Rosa Clará

En de jurken van volwassen bruidsmeisjes?

Belangrijk is dat alles in goed overleg gaat. Als jullie het budget ervoor hebben, kunnen jullie de jurken voor de bruidsmeisjes kopen of een bijdrage leveren, dat zou dan een mooi cadeau zijn. Anders kunnen jullie de bruidsmeisjes vragen zelf de jurken te betalen. Als jullie echter specifieke wensen hebben qua stijl, kleur of het model jurk, is het wel gebruikelijk dat je een gedeelte meebetaalt.

Wie betaalt de vrijgezellenavond?

Voor de vrijgezellenavond luidt het motto: achterover leunen, afwachten en je laten verrassen! De planning ligt bij de getuigen of ceremoniemeester(s) en jullie beste vrienden. Je hoeft je nergens druk over te maken, ook financieel gezien niet. Laat de avond maar over je heen komen.

Wie zorgt voor de vervoerskosten van de gasten?

De meeste gasten reizen met hun eigen auto naar de bruiloft. Als jullie het leuk vinden dat de daggasten samen reizen op de bruiloft, kunnen jullie een bus huren. Zorg dat de locatie toegankelijk is voor alle gasten, ook voor ouderen en mensen in een rolstoel.

Wie betaalt de hotelkamers voor gasten?

Hebben jullie een paar gasten die helemaal vanuit het buitenland komen? Dan is het misschien een leuke geste om de hotelkamer voor hen te betalen of onderdak te regelen bij familie of vrienden. Als jullie het leuk vinden om samen met familie en goede vrienden te overnachten op de trouwlocatie, kun je onderhandelen voor een lagere kamerprijs. Als jullie budget het niet toelaat om de hotelovernachtingen te betalen, zorg dan dat je jullie gasten zo goed mogelijk informeert over accommodaties in verschillende prijsklassen in de buurt.

Wie neemt de kosten voor de brunch de volgende ochtend op zich?

Als jullie samen met de bruiloftsgasten op de locatie hebben overnacht, is het leuk om de dag na de bruiloft samen te ontbijten of te brunchen. Het is een mooi gebaar als jullie deze gezamenlijke afsluiting van het bruidsfeest voor jullie rekening nemen!

Deel dit op Social Media