Zo maak je een bruiloftsbudget – en zo houd je je eraan! 
Er wordt wel gezegd dat zodra het woord ‘bruiloft’ valt, vrouwen beginnen te stralen en mannen vooral beginnen te rekenen. Hoe weet je hoe groot je budget moet zijn? En hoe zorg je ervoor dat je je daaraan houdt?
Vragen over het budget zijn de meest gestelde vragen in de bruiloftsbranche. Het lastige daaraan is: je kunt ze niet volledig beantwoorden! Er zijn namelijk te veel factoren die van invloed zijn op de kosten, zoals de keuze voor de locatie, fotograaf, stylist, enzovoorts. In het verleden werd vaak een gemiddelde van €10.000 aangehouden. Maar natuurlijk kun je een trouwdag ook voor meer of voor minder geld organiseren. Dat ligt helemaal aan jullie persoonlijke wensen en dromen.
Gemiddelde bruiloft
Een gemiddelde Nederlandse bruiloft (die van 10.000 – 15.000 euro) kent meestal de volgende elementen:
- Tachtig tot honderd gasten
- Buffet of diner
- Drankarrangement
- Bruidsfotograaf
- Dj/band
- (Zelfstandig) Trouwambtenaar
- Bruidstaart
- Papierwerk
- Decoratie van trouwlocatie en tafels
- Gastenbedankjes
- Haar- en make-upstylist
- Bruidsjurk, trouwpak & accessoires
- Bloemen
- Trouwringen
Boek je ook een weddingplanner, meer professionele leveranciers, nodig je meer gasten uit of kies je een gevestigde trouwlocatie met een goede reputatie? Dan kunnen de kosten snel oplopen. Maar natuurlijk kun je ook prima een bruiloft plannen voor veel minder! Je kunt het zo gek of zo eenvoudig maken als je zelf wilt. Een ding is zeker: een bovengrens is er niet bij een bruiloft.
Goedkoop in de tuin?
De trouwlocatie bepaalt voor een aanzienlijk deel hoe jullie het budget verdelen. Kiezen jullie voor een city wedding of voor het platteland? Wordt het een gezellig restaurant of toch een schuurfeest? Bedenk dat een relaxte bruiloft in je eigen achtertuin niet automatisch voordelig is. Om teleurstellingen te voorkomen, hebben we een paar aandachtspuntjes. Houd er rekening mee dat je onder andere het volgende moet regelen:
- Tent met vloer (!) voor als het regent
- Tafels en stoelen
- Servetten
- Servies en bestek
- Catering
- Bediening
- Toiletten
- Stroom
- Verwarmingsmogelijkheid
- Overkapping
- Parasols
… en nog veel meer. In een restaurant of een andere reguliere trouwlocatie hoef je veel van deze kosten niet te maken.
Trouwen onder de €5000?
Ja, ook zo’n budget is prima mogelijk, als je bijvoorbeeld let op de volgende dingen:
- Een korte gastenlijst
- Gunstige prijzen bedingen
- Eten zelf maken of eenvoudige gerechten bestellen bij de catering
- Weinig (of zelfgemaakte) decoratie
- Op een doordeweekse dag of buiten het trouwseizoen (zomer) trouwen
- Weinig of geen professionele leveranciers boeken
De vraag ‘wat kost een bruiloft?’ is niet makkelijk te beantwoorden. Het uitgangspunt is de financiële ruimte die jullie hebben. Jullie wensen en dromen moeten wel binnen dat budget passen, of je moet één van beide aanpassen. Misschien is het verstandig om nog een jaar door te sparen, zodat je toch die ene trouwwens in vervulling kunt laten gaan? Het aangaan van een lening lijkt verleidelijk, maar is misschien niet zo verstandig. Want jullie getrouwde leven beginnen met schulden, is niet zo fijn, toch?
Budget bepalen
De allereerste stap is uitrekenen hoeveel jullie uit kunnen geven aan het organiseren van de trouwdag. Betalen je ouders je outfit? Lucky you, dat betekent meer ruimte voor een ander bruiloftsonderdeel! Maar hoe verdeel je dat budget nu eigenlijk? Welke dingen zijn ‘moetjes’ en wat kun je ook wel skippen? Zo plan je handig je budget in:
- Maak een lijstje met al jullie wensen en deel dit in op prioriteit.
- Alles wat voor jullie onmisbaar is (de basis van de trouwdag) krijgt een 1. Denk aan de locatie, catering, outfits, ringen, fotograaf en/of videograaf etc.
- Dan volgen dingen die jullie echt heel graag zouden willen, zoals een dj, trouwauto etc. Geef deze items een 2.
- Met een 3 geven jullie vervolgens aan wat superleuk, maar niet noodzakelijk is. Denk aan vuurwerk, een liveband, een ijskraam etc.
Misschien vind je als bruid en bruidegom allebei andere dingen belangrijk voor de trouwdag. Dat kan voor wat discussie zorgen. Vlieg elkaar niet in de haren bij het bespreken van dit soort zaken en blijf vooral rustig. Spreek eventueel af om het gesprek op een ander moment voort te zetten. Het plannen van jullie bruiloft moet wel gezellig blijven 😉 Zo kom je stukje bij beetje steeds dichter bij jullie persoonlijke prioriteitenlijstje. Begin dan met het zoeken naar en boeken van leveranciers voor alles dat een 1 heeft gekregen en dus de basis vormt van jullie trouwdag. Zolang er nog ruimte is in het budget, kun je hier dingen aan toevoegen, zodat uiteindelijk de items met een 3 overblijven.
Waar moet je op letten?
Het is altijd lastig om iets te bestempelen als ‘onmisbaar’ of ‘niet noodzakelijk’. Dat is namelijk heel persoonlijk! We helpen je een klein beetje op weg met dingen waar bruidsparen vaak op bezuinigen als de bodem van het budget in zicht is.
- Gastenbedankjes
- Live muziek (in plaats daarvan een dj)
- Decoratie
- Entertainment als vuurwerk, goochelaar enz.
- Gastenlijst (toch geen collega’s?)
- Details als een candy bar, tafeldecoratie, bloemen op de auto etc.
- Cocktails, sterke drank etc.
De conclusie? Iedereen trouwt zoals hij of zij dat wil! Of dat nu voordelig is met een paar geliefde gasten of superuitgebreid op een toplocatie. Het belangrijkste is dat jullie bruiloft wordt zoals jullie het voor ogen hebben.