Verras elkaar met jullie eigen huwelijksgeloften 

Het uitspreken van jullie eigen huwelijksgeloften is superromantisch en maakt jullie ceremonie heel persoonlijk. Maar het vinden van de juiste woorden kan soms uitdagend zijn. Om jullie op weg te helpen, delen we tips en ervaring van een pasgetrouwd bruidspaar dat hun liefde en toewijding aan elkaar heeft geuit door middel van prachtige, zelfgeschreven geloften. Laat je inspireren!

Verras elkaar met jullie eigen huwelijksgeloften

Hoe mooi is het om elkaar te verrassen met jullie zelf geschreven geloften? Of jullie er nou voor kiezen om deze aan elkaar tijdens de ceremonie voor te lezen, op een prachtige locatie privé of wellicht als brief de nacht voor de bruiloft aan elkaar meegeven. Hoe dan ook, met deze tips weet je zeker dat je jouw geliefde met je geloften gaat verrassen.

Inspiratie voor gepersonaliseerde huwelijksgeloften

Het schrijven van je eigen geloften kan een emotioneel en betekenisvol proces zijn, en het begint allemaal met het vinden van de juiste inspiratie. Eén van de beste manieren om inspiratie op te doen, is door terug te denken aan jullie eigen liefdesverhaal! Denk na over de speciale momenten die jullie relatie gevormd hebben. Zoals de eerste ontmoeting, jullie eerste date of het moment waarop je zeker wist dat jouw partner de ware is. Gebruik deze herinneringen als basis voor je geloften en laat je emoties de rest doen.

Beroemde geloften

Daarnaast kun je ook inspiratie halen uit beroemde huwelijksgeloften, zoals die van prins William en Kate Middleton of Barack en Michelle Obama. Lees ze door, pik de elementen eruit die je aanspreken en pas ze aan op jullie eigen situatie. Houd in gedachten dat je geen beroemde speechschrijver hoeft te zijn om prachtige geloften te creëren; het belangrijkste is dat ze recht uit je hart komen. Daarmee verras je jouw partner ook meer mee, dan met een willekeurig gedichtje van een celebrity.

Boeken en films

Poëzie en literatuur kunnen ook een goede bron van inspiratie zijn. Duik in bekende en onbekende liefdesgedichten, bijvoorbeeld door het lezen van gedichten van Pablo Neruda of Rumi. Ook romans of films kunnen mooie quotes bevatten die je als inspiratie kunt gebruiken.

Verras elkaar met jullie eigen huwelijksgeloften
FOTO: Marieke Zelisse Photography

Hoe schrijf je je eigen huwelijksgeloften

Nu je inspiratie hebt opgedaan, is het tijd om te beginnen met het schrijven van je eigen huwelijksgeloften. Maar geen zorgen als je niet meteen weet hoe je moet beginnen. Geef jezelf de tijd en ruimte om je gedachten te ordenen en de woorden te vinden die je gevoelens het beste uitdrukken.

Om het schrijven wat te structureren, is het handig een soort stappenplan te volgen. Begin met het opschrijven van de herinneringen, anekdotes en gevoelens die je wilt delen. Creëer daar een soort mindmap van. Maak vervolgens een lijst van de beloftes die je aan je partner wilt maken. Probeer hierin concreet te zijn en je te richten op jullie toekomst samen. Heb je dat gedaan? Kijk dan nog eens naar je mindmap en beloftenlijstje. Welke dingen vind je het belangrijkst en mogen echt niet ontbreken in je geloftes? Zet daar een cirkel omheen of highlight ze met een stift.

Als je eenmaal weet wat je wilt zeggen, is het tijd om je geloften vorm te geven! Een goede huwelijksgelofte heeft een duidelijke structuur, zoals een inleiding, een hoofdgedeelte met beloftes en een afsluiting. Zorg ervoor dat je geloften authentiek en oprecht zijn, door je hart te laten spreken en eerlijke emoties te delen. Begin tijdens het schrijven met de onderwerpen die je net gehighlight heb, zo weet je zeker dat je de belangrijkste dingen hebt opgeschreven nog voordat de geloften te lang worden.

Populaire thema’s voor huwelijksgeloften

Loop je toch nog vast? Dan heb je misschien wat aan dit lijstje met populaire thema’s die in huwelijksgeloften gebruikt worden.

Liefde en toewijding

Spreek je liefde en toewijding uit aan je partner door te beloven er altijd voor elkaar te zijn, in goede en slechte tijden. Vertel hoe je partner je leven heeft verrijkt en hoe je samen wilt blijven groeien.

Ondersteuning en partnerschap

Beloof om elkaar te ondersteunen in alle aspecten van het leven, of het nu gaat om het najagen van dromen, het overwinnen van uitdagingen of het vieren van successen. Beschrijf hoe je elkaar ziet en hoe je samen een sterk team vormt.

Trouw en eerlijkheid

Geef aan dat je trouw en eerlijk zult zijn in jullie relatie, door open communicatie en wederzijds vertrouwen. Benadruk het belang van het werken aan jullie band en het koesteren van de liefde die jullie delen.

Groei en ontwikkeling

Beloof om samen te blijven groeien, zowel individueel als als koppel. Deel je verlangen om samen nieuwe avonturen te beleven, te leren en te evolueren.

Humor en luchtigheid

Voeg een vleugje humor toe aan je geloften door grappige anekdotes of luchtige beloftes op te nemen.

Verras elkaar met jullie eigen huwelijksgeloften
Foto: Nina Hogl

Huwelijksgeloften voorbeeld

Om jullie alvast een beetje op weg te helpen, mochten wij van een heel lief bruidspaar hun geloften delen. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je deze ‘copy paste’ overneemt, ze zijn immers persoonlijk. Maar laat je vooral inspireren door de manier waarop ze elkaar hun liefde verklaren en bepaalde momenten uit hun relatie naar boven halen.

Geloften voor de bruidegom

Lieve Paul,

Precies 222 dagen geleden vroeg je mij ten huwelijk tijdens onze vakantie in Portugal. Wat was ik blij. ‘’Ja, natuurlijk!’’, riep ik voluit. Ik wilde heel graag trouwen met de man van mijn leven. En vanaf dat moment begonnen we te fantaseren over onze trouwdag, waarbij we stiekem hoopten dat het vandaag even zou regenen…

Want tja, de regen…I k weet het nog precies. Dankzij mijn zus kwamen we met elkaar in contact en na een paar weken e-mailen, moest het maar gebeuren. Die eerste date, wat vond ik dat spannend! Ik zie mezelf nog staan, bovenaan de trap voor mijn appartement. Ik probeerde nog een beetje nonchalant te doen, alsof zo’n afspraakje de normaalste zaak van de wereld was. Toen je eenmaal verscheen, was ik meteen ondersteboven. Wat een leuke vent, dacht ik. Dat had mijn zus goed gezien! Gelukkig straalde jij ook en bleken we al snel een echte klik te hebben. We praatten die eerste avond al uren achter elkaar door.

Ik denk nog vaak terug aan de zondag na onze eerste ontmoeting. Je was die nacht blijven slapen, want ja, na al die wijntjes kon ik je toch moeilijk naar huis laten rijden? Tijdens onze wandeling werd het koud, nat en guur, maar dat deed ons niets. We waren al zo gek op elkaar dat we op het strand stonden te zoenen terwijl een enorme bui losbarstte. De regen heeft nog nooit zo fijn gevoeld.

Vandaag op onze trouwdag, gaan we in het gezelschap van onze families en vrienden ‘ja’ tegen elkaar zeggen en dan zijn we officieel man en vrouw. Wow! Wie had dat drie jaar geleden tijdens die allereerste date gedacht? Als ik nu naar je kijk, begin ik weer te stralen. Ik ben trots op jou en zo blij met ons. Je bent mijn ‘lekkere vent’, zoals ik je altijd noem. Je voelt me aan, begrijpt me, luistert geduldig en stelt precies de juiste vragen als dat nodig is. Met jou voel ik me goed. Bij jou kan ik mezelf zijn.

Ik beloof je dat ik er altijd voor je zal zijn. Wat er ook gebeurt, ik ben en blijf je vrouw.

Ik hou van jou, voor altijd.

Liefs, mij

Geloften voor de bruid

Lieve Roos,

Toen mijn collega Linda drie jaar geleden over jou vertelde, was mijn interesse meteen gewekt. “Wil je mijn zus een keer ontmoeten?”, vroeg ze. Wat ben ik blij dat ze ons gekoppeld heeft. Tijdens onze eerste date was het meteen raak. Ik was op slag verliefd op je. Zo erg, dat ik tijdens onze eerste wandeling niet eens doorhad dat het regende!

In die drie jaar tijd hebben we elkaar echt door-en-door leren kennen en kunnen we elkaar bijna uittekenen. Maar er is toch één ding wat je niet van me weet. Vandaag is de allereerste keer dat ik een liefdesbrief voorlees. En dat vind ik echt heel spannend. Laat ik allereerst zeggen dat je er prachtig uitziet. Vanaf het moment dat ik je ten huwelijk vroeg, begon je al te glunderen als het onderwerp ‘trouwjurk’ ter sprake kwam. Je had iets heel bijzonders uitgezocht, zei je later: iets wat ik totaal niet zou verwachten. En ik grapte dan steeds dat je onder je jurk waarschijnlijk rubberen laarzen zou dragen, om samen over het strand te gaan banjeren.

Roos, jij betekent zoveel voor mij. Al vanaf het eerste moment dat ik je zag, was ik verslingerd aan je. Ik hou van je uitbundige lach, je vrolijke verschijning, en je geweldige gevoel voor humor. Als jij ergens binnenkomt, is het meteen één groot feest. Ik blijf dat bijzonder vinden. Je zet echt de boel op z’n kop en zorgt dat iedereen plezier beleeft. Ook kan je heel serieus en meelevend zijn. Als ik thuiskom van m’n werk, vraag je me altijd wat ik heb meegemaakt. Je laat me vertellen en verdiept je in de dingen die mij bezighouden. Dat vind ik heel knap aan je. Ook als het een keer tegenzit, ben je er voor me. Dan denk je met me mee, over hoe het beter of anders kan. Je bent zo betrokken. Dankzij jou heb ik het gevoel dat ik er niet alleen voor sta.

Lieve Roos, ik beloof je trouw, wil voor je zorgen en zal vanaf nu elk jaar een liefdesbrief aan je schrijven. Ik heb zin in de toekomst met jou, wil samen nog minstens naar 23 verre landen en ik kijk uit naar de tijd dat we een gezinnetje gaan vormen. Kleine Paultjes en Roosjes in ons midden: wat zou dat leuk zijn!

We gaan zo het jawoord aan elkaar geven. Ik wil heel graag jouw man zijn. Wil jij mijn vrouw zijn?

Dikke zoen, jouw Paul