De kousenband – het bruidsaccessoire met traditie 

De kousenband – het bruidsaccessoire met traditie

De kousenband is een essentieel onderdeel van de outfit van een bruid. Maar waarom eigenlijk? Lees hier alles over deze must-have geluksbrenger!

De kousenband stamt nog uit de tijd voordat de panty en de jarretelgordel waren uitgevonden. Ze werden gebruikt om te voorkomen dat je kousen afzakten. Tegenwoordig heeft de kousenband geen praktische functie meer, maar nog wel een symbolische.

De geschiedenis

De kousenband-traditie ontstond in Engeland in de middeleeuwen. In die tijd was het gebruikelijk dat de bruid en de bruidegom na het jawoord naar de slaapkamer werden begeleid door hun familie en vrienden. Omdat het geluk bracht om een stukje van de outfit van de bruid te bemachtigen, resulteerde dat in gescheurde jurken. Zonde! En dus bedachten bruidsparen dat ze het boeket en de kousenband zouden weggooien om zo de gasten op afstand te houden.

De details

De kousenband anno nu is veelal gemaakt van zacht kant, tule of satijn. Vaak zijn ze voorzien van een blauw detail: een strikje, bloemetje of medaillon. Dit heeft weer te maken met een andere traditie die we kennen, ‘something old, something new, something borrowed, something blue’. Het dragen van iets blauws als bruid zou symbool staan voor trouw. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een kousenband in een andere kleur, of laat hem personaliseren met jullie namen en trouwdatum.

De draagwijze

Aan welk been en hoe hoog je de kousenband draagt, hangt van jouw voorkeur af. Draag hem een keertje vlak voor de bruiloft om zo de meest comfortabele plek te vinden. Als je van plan bent om je bruidegom de kousenband te laten verwijderen te midden van jullie gasten, is het wellicht verstandig om het accessoire niet te hoog op je been te dragen. Net boven de knie is dan de veiligste plek. Vertel je bruidegom wel even aan welk been de kousenband zit.

De traditie

In Engeland is het gebruikelijk dat de bruid haar boeket achterstevoren wegwerpt naar de vrijgezelle vrouwelijke gasten. Daarna duikt de bruidegom onder haar rokken om met zijn tanden de kousenband van haar been te trekken, en die naar zijn vrijgezelle mannelijke gasten te gooien. De gasten die het boeket en de kousenband vangen, zouden dan de eerstvolgende zijn die gaan trouwen. Vind je dat zonde van je mooie kousenband? Dan bewaar je het verwijdermoment toch tot de huwelijksnacht…