Hoe kies je de perfecte bruidssluier?! 

De sluier is al eeuwenlang hét ultieme bruidsaccessoire. Er zijn veel verschillende soorten sluiers en veel manieren waarop je deze kunt dragen. Vind jouw perfecte bruidssluier!

Hoe kies je de perfecte bruidssluier?!
Foto: Justin Alexander

Back in time met de bruidssluier

De bruidssluier komt van oude culturen zoals de Grieken en Romeinen. In die tijd droegen bruiden een sluier om zichzelf te beschermen tegen kwade geesten. De sluier was ook een symbool van kuisheid, puurheid en bescheidenheid.

In sommige culturen werd de sluier gezien als een teken van onderdanigheid. In andere culturen was het laten zien van je gezicht achter de sluier juist een belangrijk moment. Het betekende de overgang van meisje naar vrouw.

Tijdens de 20e eeuw hebben mode en trends een grote invloed gehad op de vorm en stijl van bruidssluiers. Denk aan de korte, gelaagde sluiers uit de jaren ’20, de elegante kanten sluiers uit de jaren ’50 en de dramatische kathedraalsluiers die populair waren in de jaren ’80 en ’90.

Sluiers hebben niet langer de traditionele betekenissen, ze worden nu gezien als een mode-statement.

De vingertop sluier

De vingertop sluier valt tot ongeveer de vingertoppen en past goed bij bijna elk type trouwjurk.

De elleboogsluier

De elleboogsluier valt tot ongeveer de elleboog en is perfect voor bruiden die een kortere sluier willen. Dit past goed bij jurken zonder sleep en laten jouw taille stralen.

De kathedraalsluier

De kathedraalsluier is de langste sluier, die gaat tot enkele meters achter de bruid aan. Dit past goed bij lange trouwjurken met een sleep.

De kapelsluier

De kapelsluier is iets korter dan de kathedraalsluier en valt meestal tot de grond. Deze sluier past goed bij jurken met een kleine sleep.

De mantillasluier

De mantillasluier is een traditionele Spaanse sluier die meestal is gemaakt van kant en langs de rand is versierd. Dit is perfect voor bruiden die op zoek zijn naar een vintage look.

De birdcagesluier

De birdcagesluier is een korte, netachtige sluier die meestal het gezicht of een deel ervan bedekt. Kies dit als je wil gaan voor een unieke look.

Hoe kies je de ideale bruidssluier

Kies een sluier die de stijl, kleur en details van je trouwjurk aanvult. Dit doe je door te bepalen welke lengte sluier het beste bij jouw trouwjurk past. Een lange sluier kan prachtig zijn bij een nette jurk, terwijl een kortere sluier beter past bij een moderne look.

Ga voor een sluier die bij je gezichtsvorm past. Bij een rond gezicht kun je kiezen voor een sluier die langer is en aan de zijkanten breder valt. Heb je een langwerpig gezicht? Ga dan voor een sluier die meer volume aan de bovenkant heeft. Kijk ook naar de stoffen van je trouwjurk en kies een materiaal dat hier goed bij past.

Beslis vervolgens hoe je je haar wilt dragen op je trouwdag, kijk naar een sluier die goed bij je kapsel past. Pas verschillende stijlen en lengtes van sluiers om erachter te komen wat het beste bij jou staat.

De perfecte accessoires om je bruidssluier compleet te maken

Je kunt je sluier prachtig combineren met een haarband of tiara. Ga bijvoorbeeld voor een haarband met parels bij een kanten sluier. Haarkammen en -spelden kunnen helpen om je sluier op zijn plaats te houden en tegelijkertijd ook stijlvol te zijn. Kies voor versieringen die passen bij de details van je jurk.

Een opgestoken kapsel is een klassieke manier om te matchen met je sluier. Ga voor een chignon, een updo met losse krullen of een strakke knot. Als je liever je haar los draagt, overweeg dan zachte golven of krullen die langs je gezicht vallen. Dit gaat perfect samen met een kanten of tule sluier. Je kunt ook voor een half opgestoken kapsel gaan met losse krullen. Laat enkele plukjes loshangen voor een speelse look.

Tot slot is het mega leuk om een vleugje natuurlijke schoonheid toe te voegen aan je bruidslook. Doe dit door bloemen te matchen met je sluier.

Maak je bruidssluier uniek

Kies het materiaal dat bij jouw trouwjurk en stijl past. Kanten sluiers staan prachtig bij vintage-geïnspireerde jurken, terwijl tule sluiers meer modern zijn. Je kunt ook denken aan een sluier met een gekleurde rand of een glamorous glitter.

Je kunt ook unieke versieringen toevoegen. Denk aan het vastmaken van betekenisvolle bedeltjes, borduren, of verwerken van familie-erfstukken, kristallen of parels.

Het onderhoud en bewaren van je bruidssluier na de bruiloft

  • Laat je sluier na de bruiloft professioneel reinigen bij een stomerij.
  • Bewaar je sluier in een speciale hoes.
  • Kies een koele, donkere en droge opslagplaats.
  • Vouw de sluier netjes op met zuurvrij vloeipapier tussen de lagen om kreukels en vouwen te minimaliseren.
  • Kijk af en toe naar je sluier om er zeker van te zijn dat deze goed wordt bewaard.

Door zorgvuldig om te gaan met je bruidssluier, zorg je ervoor dat dit dierbare stuk mooi blijft.