Symbolisch & spiritueel: alternatieve trouwrituelen 

Spirituele huwelijksceremonies worden steeds populairder. Sta jij open voor nieuwe dingen en ben je op zoek naar bijzondere, oude huwelijksrituelen? Laat je dan inspireren door deze symbolische huwelijksgebruiken.

Symbolisch & spiritueel: alternatieve trouwrituelen
Foto: LICHTERFUNKELN

Handfasting

Dit ritueel is een oude Keltische huwelijkstraditie waarbij de handen van het bruidspaar worden vastgebonden met een lint – een teken voor de verbintenis die het bruidspaar aangaat. Het ontwerp en de stijl van het lint kunnen worden aangepast aan de stijl van de bruiloft. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een koord of een zijden lint met daarop de trouwdatum geborduurd. Trouwens: er is ook een verlovingsvariant van handfasting. Een jaar plus een dag na deze handfasting wordt het ritueel vernieuwd tijdens de huwelijksceremonie.

Blessing stones

Voor iedereen die gelooft in de spirituele en helende kracht van stenen en kristallen, is het ritueel met blessing stones of zegende stenen bijzonder geschikt. Kies als bruidspaar de edelstenen en kristallen met de eigenschappen die jullie zoeken of betrek je gasten bij het ritueel door hen de stenen uit te laten kiezen. Zo is maansteen de steen van intuïtie, gevoel, hoop en liefde, malachiet van transformatie en bescherming en is onyx een sterk ondersteunende edelsteen. Laat je gasten de stenen presenteren tijdens de ceremonie om de krachten over te dragen.

Zegening

Bij een sjamanistische huwelijksceremonie vraagt het bruidspaar de zegening van hun voorouders door een krans op hun hoofd te dragen. De ceremonie vindt buiten plaats op een plek met een bijzondere kracht, bijvoorbeeld een open plek in het bos of aan de oever van een meer en wordt beschermd door een ritueel vuur en een cirkel gemaakt van stenen.

Symbolisch & spiritueel: alternatieve trouwrituelen
Foto: LICHTERFUNKELN

Huwelijkskaars

Samen een huwelijkskaars aansteken is een klassiek gebruik dat zowel voor kerkelijke als voor spirituele huwelijken populair is. Het vuur van de huwelijkskaars symboliseert de vereniging van twee families die één worden door de huwelijksceremonie. Daarnaast staat kaarslicht voor liefde, warmte en kracht en is daarom een prachtig symbool voor het huwelijk. Idee: ontwerp samen jullie huwelijkskaars en geef een minivariant hiervan als bedankje aan jullie gasten.

Vuurwensen

Voor dit ritueel schrijf je wensen voor jullie toekomst op een stuk papier, dat je vervolgens in een open vuur gooit. Men gelooft dat de wensen uitkomen als deze met een ritueel worden verbrand en opstijgen naar de hemel. Je kunt dit ritueel op verschillende manieren uitvoeren, bijvoorbeeld in een vuurkorf waar je verschillende kruiden aan toevoegt voor een aangename geur, op een speciaal vlot dat jullie aansteken en laten afdrijven op het water of als flying wish paper dat eruitziet als kleine lantaarntjes, die zweven in de lucht. Tip: overleg van tevoren met je trouwlocatie of de gemeente of jullie ritueel is toegestaan in verband met de brandveiligheid.

Meditatie

Een geleide meditatie bij aanvang van de huwelijksceremonie zorgt ervoor dat het bruidspaar en de gasten bewust stilstaan bij dit bijzondere moment en hun energie focussen op het hier en nu. Zachte achtergrondmuziek met klankschalen, drums of chanten zorgt voor een magische sfeer.

Symbolisch & spiritueel: alternatieve trouwrituelen
Foto: LICHTERFUNKELN

Theeceremonie

De theeceremonie komt oorspronkelijk uit China. Traditioneel serveert het bruidspaar ritueel gebrouwen thee aan hun ouders, als een teken van respect en dankbaarheid en symbool voor het verbinden van de twee families. Het ritueel kan ook los van de Aziatische traditie geïnterpreteerd worden, door de nadruk te leggen op de ingrediënten van de thee. Een kruidkundige kan je helpen een persoonlijke bruiloftsmix van helende en versterkende wilde kruiden samen te stellen. Idee: ga samen met je gasten op zoek naar deze kruiden in het bos, om vervolgens samen de thee te brouwen.

Ringwarming

Bij het inzegenen van de ringen zegent iedere gast de trouwringen van het bruidspaar. Deze worden aan een lint gebonden en op een mooie plek opgehangen, zodat de gasten ze bij binnenkomst kunnen aanraken om hun positieve gedachten en wensen overdragen via de sieraden. Tip: je kunt de ringzegening ook een dag voor de bruiloft houden, in hechte familiekring.

Symbolisch & spiritueel: alternatieve trouwrituelen
Foto: LICHTERFUNKELN

Wierook

Een magisch idee voor natuurliefhebbers is een ceremonie met wierook. Speciaal geselecteerde geurige kruiden en bloemen worden symbolisch verbrand om slechte invloeden en nare energieën te verdrijven. Aan elk kruid en aan iedere plant worden andere spirituele kwaliteiten toegeschreven, dus kun je als bruidspaar jullie eigen perfecte mix samenstellen.

LEESTIP: PUUR NATUUR – TROUWEN MET NATUURLIJKE DETAILS

Wensboom

Samen een boom planten en water geven na het jawoord is een fantastisch ritueel dat de groeiende en sterker wordende liefde van het bruidspaar symboliseert. In het verlengde hiervan kun je kleine kaarten klaarleggen voor je gasten waar ze een persoonlijke wens op kunnen schrijven en die vervolgens in de boom kunnen hangen. Zo wordt de trouwboom een wensboom.

Credits

CONCEPT & PLANNING: ENDLICH UNENDLICH

FOTOGRAFIE: LICHTERFUNKELN

KRUIDEN: WILDE GRÜN.DERIN

BLOEMEN: PD FLOWERS, BLUMENBÖRSE SECONDFLOWERS

DECORATIE: MY PRETTY WEDDING, OH YES EVENTDESIGN

BRUIDSJURK: FRÄULEIN TRAU DICH

STYLING: HAIRNOMADE

SIERADEN: GOLDSCHMIEDE KURFÜRSTIN

PAK: GÖTTER & GATTEN

TIPI: SOMEBOSQUE

TAART: BIO KUCHENVERSAND