De openingsdans op jullie bruiloft: hoe en wat? 

Voordat het avondfeest van start gaat, moeten jullie er toch echt aan geloven: de openingsdans. Maar wat is het precies en hoe zorg je ervoor dat de dansvloer volloopt zodra jullie klaar zijn? Wij hebben de ins en outs.

De openingsdans op jullie bruiloft: hoe en wat?
Foto: Openingsdans.com

Wat is een openingsdans?

De openingsdans op jullie bruiloft is een dans waarbij jullie als bruidspaar het feest officieel openen. Zodra jullie de dansvloer betreden en jullie voor het eerst als getrouwd stel dansen, zetten jullie het feest in gang. Na jullie laatste danspasjes is de vloer namelijk officieel geopend voor al jullie familie en vrienden, time to party!

Waarom is er een openingsdans?

Dansen als een vorm van viering en/of ritueel is zo oud als je maar kunt bedenken. In veel culturen en tijdperken was de openingsdans niet alleen een manier om vreugde en geluk te uiten, maar ook om vruchtbaarheid, voorspoed en geluk voor het pasgetrouwde stel te wensen.

In de middeleeuwen was de openingsdans een van de belangrijkste onderdelen van de huwelijksfestiviteiten. Het bruidspaar leidde de dans, terwijl de gasten zich bij hen voegden in een vrolijke viering van hun verbintenis. In sommige tradities gaven de gasten cadeaus of geld tijdens deze dans. Even later, in de Victoriaanse tijd, werd de openingsdans nog belangrijker, vooral onder de hogere klassen. Het bruidspaar, vaak gekleed in uitbundige kleding, openden het bal met een formele dans, zoals bijvoorbeeld de wals. Dit was niet alleen een viering van hun liefde, maar ook een gelegenheid om met hun status en verfijning te pronken.

Wat zijn de voordelen van een openingsdans?

De openingsdans is veel meer dan ‘gewoon’ de eerste dans op jullie bruiloft. Het is een bijzonder moment dat de toon zet voor de rest van het feest. Het vormt niet alleen een perfect moment voor prachtige foto’s en video’s, maar het fungeert ook een beetje als ijsbreker om de dansvloer te vullen en zorgt voor een opgewekte sfeer en heerlijk gejuich.

Wat bruidsparen over het algemeen het meest waarderen aan de openingsdans, is niet zozeer de dans zelf, maar meer de ervaring van samen iets creëren en beleven. Het proces van het kiezen van een nummer, het leren van de dans en het samen oefenen, creëert een band en maakt herinneringen die nog lang na de bruiloft gekoesterd zullen worden. Onder begeleiding van bedrijven als OPENINGSDANS zetten jullie binnen no-time een mooie dans in elkaar. Extra leuk: Maak tijdens de voorbereiding ook foto’s en video’s.


Video: Openingsdans.com

Hoe laat begint de openingsdans?

De timing van de openingsdans, kan per trouwdag variëren. Dit is namelijk afhankelijk van het schema van jullie bruiloft en bruiloftsfeest. Over het algemeen vindt de openingsdans plaats na het diner en het snijden van de bruidstaart, wat het officiële startsein is voor het avondfeest. Dit is meestal tussen 20:00 en 21:30, wat natuurlijk een ruim timeframe is. Toch is het belangrijkste dat het tijdstip van de openingsdans past in het schema van jullie dag en comfortabel voelt. Overleg met jullie weddingplanner of DJ om ervoor te zorgen dat de timing perfect is voor jullie feest.

Jullie openingsdans met een 360-graden camera vastleggen

Er is geen twijfel over mogelijk dat jullie openingsdans vastgelegd moet worden, maar hebben jullie er al eens over nagedacht dit te doen met een 360-graden camera? OPENINGSDANS heeft een aantal van deze camera’s liggen en verhuurt deze dan ook als extra element. Een 360-graden camera legt alles rondom vast, wat betekent dat geen enkel moment of reactie wordt gemist. Nadat de video is bewerkt, kunnen jullie de opname bekijken met behulp van een speciale app. Het is bijna alsof je weer op je bruiloft staat, je kunt terugkijken als een gast en de dag herbeleven vanuit verschillende hoeken.

Deze technologie biedt wellicht de meest realistische weergave van de prachtige momenten die je jullie leven lang bij blijven. Met een smartphone en een VR-bril kun je zelfs ervaren hoe het was om te ‘staan’ waar de camera was opgesteld, waardoor je de geweldige ervaring van je openingsdans keer op keer kunt herbeleven. En maak je geen zorgen als je geen VR-bril hebt, de beelden kunnen ook op een gewoon scherm worden bekeken.

Wat komt er na de openingsdans?

Na de magische openingsdans van jou en je partner begint het feest pas écht. Dit is het moment waarop de dansvloer officieel wordt geopend voor alle gasten om te genieten en te vieren. De DJ of band zal lekker los gaan met een mix van nummers die jullie hebben uitgekozen. Vaak volgt er ook nog een vader-dochter en/of moeder-zoon dans. Het feest gaat vervolgens door tot in de late uurtjes, met eventueel een afsluitend nummer om deze onvergetelijke avond met een ‘knal’ af te ronden.

De openingsdans op jullie bruiloft: hoe en wat?
Foto: Danszinnig.nl

Partystarter: Hoe krijg je iedereen de dansvloer op?

Waarschijnlijk zijn jullie niet de enige die met lichte zenuwen de dansvloer op moeten, ook familie en vrienden kunnen het spannend vinden om te dansen. Een leuke en dynamische manier om die zenuwen te verdrijven, is de ‘partystarter’. Dit concept van Danszinnig, creëert een leuke en verbindende ervaring voor iedereen op jullie bruiloft. De partystarter is een korte, toegankelijke dansworkshop van ongeveer vijftien minuten die direct na jullie eigen openingsdans kan plaatsvinden. Het doel is simpel: iedereen, van de bruidsmeisjes tot de opa’s en oma’s, de dansvloer op krijgen.

Danszinnig zorgt ervoor dat al jullie bruiloftsgasten worden betrokken bij het leren van een simpele en leuke choreografie. Het resultaat is een onverwachte, gezamenlijke dans die niet alleen de sfeer op gang brengt, maar ook voor hilarische momenten zorgt. Het breekt het ijs, vermindert de zenuwen en zorgt voor een onvergetelijk groepsmoment dat nog lang over gepraat zal worden.

Groepsdans: Flashmob op de bruiloft?

Worden jullie wel enthousiast van de gedachte om met z’n allen op de dansvloer te schitteren of naar jullie dansen gasten te kijken? Dan zal een (extra) groepsdans of zelfs een flashmob sowieso jullie avond compleet maken. Hint: Stuur dit artikel door naar vrienden en familie als je wilt dat zij jullie met een groepsdans ‘verrassen’ ;). Er zijn vele mogelijkheden voor een groepsdans op de bruiloft, zoals het uitvoeren van een flashmob, een dans met de bruidsmeisjes, bruidsjonkers of je vriendenclub. Met de hulp van Danszinnig leren jullie (of zij) in een dagdeel een laagdrempelige dansroutine en tijdens een generale repetitie worden de laatste puntjes op de i gezet.

De openingsdans op jullie bruiloft: hoe en wat?
Foto: Danszinnig.nl