Muziek voor het taartmoment 

Het aansnijden van de taart op jullie bruiloft is echt zo'n momentje om nooit te vergeten, en de juiste muziek kan het nog magischer maken. Of je nu zin hebt in langzame love songs of iets swingends om de toon te zetten, er zijn zat keuzes om jullie taartmoment perfect te maken. Met deze tips, komt het helemaal goed!

Hoe lang duurt het taartmoment?

Het aansnijden van de taart is een echt hoogtepunt van jullie bruiloft. Je viert samen jullie liefde en trakteert iedereen op een stukje zorgvuldig uitgekozen taart. Superbelangrijk dus om te weten hoe lang je voor dit momentje moet inplannen (in verband met het schema van de dag), wat de gewoontes zijn en hoe je de muziek perfect laat passen.

Meestal duurt het taartmoment zo’n 10 tot 15 minuten. Dit is de tijd voor het samen aansnijden, het rondgaan met de taart en het uitbrengen van eventueel een toost.

Tradities voor het aansnijden

Er zijn allerlei leuke tradities voor dit moment. Vaak snijden jullie samen de taart aan, hand in hand, wat staat voor jullie gedeelde toekomst. Daarna is het tijd voor het voeren van het eerste stukje taart, wat laat zien hoeveel je om elkaar geeft. Mochten jullie het nog een stapje verder willen nemen, kunnen jullie altijd nog kiezen voor een mini taartgevecht.

Muziek voor het taartmoment

Qua muziek, zorg dat je iets kiest dat past bij de lengte en sfeer van het taartmoment. Een nummer of een playlist die niet te plots stopt of te lang doorgaat, voorkomt ongemakkelijke stiltes of een moment dat maar blijft duren.

Waarom muziek bij het taartmoment zo belangrijk is

Muziek is echt een game-changer voor de sfeer tijdens het taartmoment op je bruiloft. Het is hét moment om samen met je gasten te genieten en jullie liefde extra te vieren. De juiste muziek kiezen maakt dit moment nog persoonlijker en onvergetelijker.

Het gaat erom dat je een nummer vindt dat helemaal past bij jullie stijl en het gevoel van de dag. Dit kan van alles zijn: van romantische nummers die jullie liefde vieren tot up-beat nummers die iedereen in de feeststemming brengen. Gelukkig hoef je niet één specifiek nummer voor dit moment te kiezen, het duurt namelijk zo’n tien tot vijftien minuten. Ga daarom voor een aantal nummers, in dezelfde sfeer, die elkaar goed aanvullen. Op die manier ondersteunen de nummers jullie magische moment.

Muziek voor het taartmoment: genres en stijlen

Als je muziek uitzoekt voor het taartmoment, heb je keuze zat. Van romantisch en gevoelig tot vrolijk en vol energie, het gaat erom dat jullie muziek vinden dat zowel bij de vibe van je bruiloft past als bij wat jullie leuk vinden. Dit zijn wat populaire genres en stijlen die helemaal top kunnen zijn voor jullie moment.

Romantisch

Romantische tracks zijn altijd erg populair voor het taartmoment. Ze brengen de liefde tussen jou en je partner mooi naar voren en zorgen voor een warme, emotionele sfeer. Klassiekers als “Can’t Help Falling in Love” van Elvis Presley of “At Last” van Etta James zijn perfecte voorbeelden.

Pop

Als je iets meer up-to-date en herkenbaar wilt, is popmuziek ideaal. Hits als “Marry You” van Bruno Mars of “Sugar” van Maroon 5 maken het moment levendig en feestelijk.

Jazz en swing

Kies voor jazz of swing als je een chique, elegante touch wilt geven. Nummers als “Fly Me to the Moon” van Frank Sinatra of “La Vie en Rose” van Louis Armstrong brengen een stukje nostalgie en klasse.

Indie en alternatief

Voor een unieke, persoonlijke touch zijn indie en alternatieve liedjes een slimme keus. Nummers als “Ho Hey” van The Lumineers of “Home” van Edward Sharpe and the Magnetic Zeros geven een creatieve en originele vibe.

Instrumentaal

Als tekst een beetje te veel van het goede is of niet helemaal past bij wat jullie voor ogen hebben, kan instrumentale muziek een prachtige, subtiele achtergrond bieden. Denk aan een pianoversie van jullie liedje of een strijkkwartet voor dat mooie, ingetogen gevoel.

Energieke en feestelijke muziek voor een bruisend taartmoment

Een bruisend taartmoment kan echt het verschil maken op jullie bruiloft! Kies voor vrolijke en uptempo nummers om een gezellige sfeer te creëren waarbij iedereen zin krijgt om te snacken en te genieten. Deze nummers zijn vooral geschikt als je de taart aansnijdt voordat jullie dansfeest begint.

 1. “Happy” van Pharrell Williams. Dit vrolijke nummer is een hit op veel bruiloften, dankzij de positieve vibe en catchy melodie. Met “Happy” krijg je iedereen gegarandeerd aan het lachen en voegt het een feestelijk tintje toe aan het moment.
 2. “I Gotta Feeling” van The Black Eyed Peas. Met z’n lekkere refrein en ritme dat uitnodigt tot dansen, is dit nummer ideaal als jullie vlak na het eten van de taart jullie dansfeest willen beginnen.
 3. “Dancing Queen” van ABBA. Deze klassieker met z’n onweerstaanbare disco-sfeer is perfect voor een feestelijk taartmoment! “Dancing Queen” brengt iedereen in de stemming om te dansen en de hele nacht door te feesten.
 4. “Uptown Funk” van Mark Ronson ft. Bruno Mars. Dit nummer brengt energie en fun, perfect voor een onvergetelijk taartmoment. Met de vrolijke melodie en catchy refrein voelt iedereen zich betrokken en klaar om te feesten.
 5. “Love on Top” van Beyoncé: Voor een bruisend en liefdevol taartmoment is dit vrolijke nummer van Beyoncé een topkeuze. Het spreekt van liefde en toewijding en zal zeker indruk maken op je gasten.

Iconische nummers voor jullie taartmoment

Er zijn oneindig veel iconische nummers van beroemde artiesten die perfect passen bij het aansnijden van de taart. Misschien zelfs wel wat nummers van artiesten die jullie samen live gezien hebben, of voor het eerst elkaar hebben gekust. Dit soort nummers worden natuurlijk alleen maar mooier als jullie er zelf nog een persoonlijke connectie mee hebben.

 1. “All You Need Is Love” van The Beatles. Dit klassieke nummer van The Beatles is een tijdloze favoriet die een romantische en nostalgische sfeer zal creëren. De boodschap van liefde en verbinding is perfect voor een bruiloftstaartmoment.
 2. “Sweetest Thing” van U2. Met de zachte melodie en romantische tekst is dit nummer van U2 een prachtige keuze voor een taartmoment. De zoete boodschap van het nummer sluit mooi aan bij het aansnijden van de bruidstaart.
 3. “Marry You” van Bruno Mars. Dit vrolijke en romantische nummer van Bruno Mars is populair op bruiloften, inclusief het taartmoment. Het aanstekelijke refrein en de opbeurende melodie zullen zorgen voor een feestelijke en liefdevolle sfeer.
 4. “At Last” van Etta James. Een échte klassieker die het ook op jullie bruiloft goed zal doen. Het tijdloze nummer maakt van het aansnijden van jullie bruidstaart een speciaal en romantisch moment.
 5. “A Thousand Years” van Christina Perri. Dit romantische en emotionele nummer van Christina Perri is prachtig voor een intiem en betekenisvol taartmoment. De liefdevolle tekst en de hartverwarmende melodie zullen ongetwijfeld indruk maken op jullie gasten.

Sweet talk; liedjes over taart en zoetigheid

Natuurlijk kunnen jullie er ook voor kiezen een korte playlist te maken met nummers over taart en andere zoetigheid. Dat sommige van deze hits dan wat minder met de liefde te maken hebben, moet je even voor lief nemen.

 1. “Cake by the Ocean” van DNCE. Vraag ons maar niet waar dit nummer over gaat ;). Maar voor een strandbruiloft is dit toch wel écht een lekker nummer. De up tempo beat is vooral perfect als jullie vanaf het taartmoment een feestje willen bouwen.
 2. “Sugar” van Maroon 5. Dit energieke en zoete nummer van Maroon 5 is hartstikke leuk voor het taartmoment. De speelse en aanstekelijke melodie maakt het een leuke en gedenkwaardige toevoeging aan je bruiloft.
 3. “Sugar, Sugar” van The Archies. Sugar, oh honey honey. Wie kent het niet? Een heerlijk zoetsappige deuntje voor bij het aansnijden van jullie bruidstaart.
 4. “Cut the Cake” van Average White Band. Met dit nummer gaan we terug in de tijd, naar 1975 om precies te zijn. Maar ook vandaag de dag is de boodschap duidelijk; cut the cake!
 5. “Sweet Like Chocolate” van Shanks & Bigfoot. Gaan jullie voor een chocoladetaart op jullie bruiloft? Dan is dit nummer eigenlijk wel een must have voor het aansnijden van de taart.

Het kiezen van livemuziek of een dj voor het taartmoment

Natuurlijk kunnen jullie zelf een playlist in elkaar zetten, maar hoe leuk is het als jullie livemuziek van een band of dj bij dit moment hebben? Livemuziek kan een extra dimensie toevoegen aan het taartmoment, vooral als je kiest voor een band of artiest die een emotionele en authentieke sfeer kan creëren. Bovendien kunnen sommige bands of artiesten specifieke nummers op verzoek spelen, zodat je een gepersonaliseerd muziekstuk krijgt voor jullie mooie taartmoment.

Een dj biedt net wat meer flexibiliteit bij het kiezen van muziek voor het taartmoment. Ze hebben vaak een uitgebreide lijst met nummers en kunnen deze gemakkelijk aanpassen of mixen op basis van jullie voorkeuren.

Livemuziek van een band of dj?

Bij het kiezen tussen livemuziek of een dj voor het taartmoment, is het belangrijk om rekening te houden met je budget, de sfeer die je wilt creëren en jullie muziekvoorkeuren. Uiteindelijk is het doel om een muzikale omlijsting te hebben die je taartmoment versterkt (niet overheerst!) en een blijvende herinnering creëert.

TIP: download ons gratis BRUID Budgetplan

Een playlist maken voor het taartmoment

Of jullie nou speakers aan jullie telefoon met Spotify aansluiten, of een professionele band of dj inhuren; er moet een tracklist gemaakt worden. Als jullie deze stappen volgen, weet je in ieder geval zeker dat het goed komt.

Samen overleggen

Alles begint met goed overleg! Welke nummers zijn echte must haves en is er een goede manier om jullie muzieksmaken te combineren?

Praat met de dj of band

Boeken jullie een dj of band, dan moet er natuurlijk ook met hen overlegd worden. Welke nummers kan de band spelen en wat is de stijl van de dj? Door dit goed te overleggen, kan het eigenlijk niet mis gaan.

Download onze gratis Musthave Playlists

Om het samenstellen van jullie tracklists wat makkelijker te maken, hebben wij een gratis download gemaakt. In onze Musthave Playlists vind je de beste nummers voor jullie bruiloft. Tijd om inspiratie op te doen!

Houd rekening met de gasten

Hoewel het taartmoment vooral om jullie draait, is het ook een goed idee om rekening te houden met de gasten. Kies muziek die voor een breed publiek toegankelijk is en verschillende leeftijden en muzieksmaken aanspreekt.

Maak een lijst met favorieten

Zodra je een idee hebt van de muziekgenres en stijlen die je wilt opnemen in je taartmoment playlist, maak je een lijst met favoriete nummers. Dit helpt je om een overzicht te krijgen van de muziek die je aanspreekt en het zal gemakkelijker zijn om een definitieve selectie te maken.

Wees flexibel

Het is belangrijk om flexibel te zijn bij het maken van je playlist voor het taartmoment. Je kunt altijd nummers toevoegen of verwijderen naarmate je dichter bij de grote dag komt en meer inzicht krijgt in wat het beste werkt voor jullie bruiloft.

Hoe je de muziek kunt afstemmen op het thema van je bruiloft

Allereerst is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van het thema van jullie bruiloft. Of je nu kiest voor een romantisch, modern, rustiek of vintage thema, zorg ervoor dat je een goed begrip hebt van de sfeer die je wilt creëren en de elementen die daarbij passen. Dit zal je helpen bij het kiezen van muziek.

Vervolgens kunnen jullie je verdiepen in de verschillende muziekgenres die passen bij het gekozen thema. Bijvoorbeeld, als je een romantisch thema hebt, zou je kunnen kijken naar klassieke muziek, ballads of zachte jazznummers. Bij een vintage-thema passen nummers uit de jaren ’40, ’50 of ’60 wellicht beter. Door je te richten op specifieke genres die passen met jullie thema, zorg je ervoor dat de muziek een aanvulling is op de algehele sfeer van je bruiloft. Als jullie een band of dj boeken, kunnen zij wellicht ook helpen met het kiezen van de perfecte nummers.

Ten slotte is het belangrijk om in gedachten te houden dat het afstemmen van de muziek op het thema van je bruiloft geen moeilijk proces hoeft te zijn. Voel je vrij om te experimenteren met verschillende nummers en genres en sta open voor het combineren van verschillende stijlen om een uniek en persoonlijk taartmoment te creëren. Het belangrijkste is dat jullie genieten en dat de taart lekker smaakt.