Hoe geef je de perfecte speech op een bruiloft? 

Het geven van een speech op een bruiloft kan een grote eer en verantwoordelijkheid zijn. Het kan je echter ook een hoop zorgen en stress opleveren. Als je op zoek bent naar tips & tricks voor het geven van een speech, is dit de place to be.

Hoe geef je de perfecte speech op een bruiloft?
Foto: @elinenijburgphotography

Hoe lang duurt een goede speech?

Het is moeilijk om een specifieke lengte te geven voor een speech op een bruiloft, dit is namelijk afhankelijk is van het doel van de speech, de stijl van de spreker en de voorkeuren van het bruidspaar. Als algemene richtlijn kun je ervan uitgaan dat een speech tussen de 3 en 5 minuten zou moeten duren. Dit geeft je genoeg tijd om een leuke opening te hebben, enkele verhalen of anekdotes te vertellen, een paar complimenten te geven en wat wijze woorden of advies te delen.

Het is belangrijk om te onthouden dat kort en krachtig vaak beter is dan lang en saai. Houd je speech concreet en probeer de aandacht van de gasten te houden door interessante verhalen te delen en een gezonde dosis humor te gebruiken. Uiteindelijk is het belangrijkste om een speech te geven die oprecht en vanuit het hart komt, en die aansluit bij de bruidegom en bruid. Als je dit doet, zal de lengte van je speech vanzelf in orde komen.

Hoe geef je de perfecte speech op een bruiloft?
Foto: Pexels, Vladimir Konoplev

5 Tips om je goed voor te bereiden op je speech

  1. Begin op tijd: geef jezelf voldoende tijd om je voor te bereiden op je speech. Niets is vervelender dan het blijven uitstellen, zodat je de dag voor de bruiloft zit te zweten omdat je nog een speech moet bedenken.
  2. Zoek uit wat het doel van de speech is en wat je wilt zeggen. Maak een lijst met punten en zet een sterretje bij de belangrijkste dingen. Dit kan je helpen om je speech te structureren en ervoor te zorgen dat je niets vergeet. Dan is het tijd voor het opstellen van een kladversie.
  3. Oefen je speech! Oefen je speech hardop, zodat je weet hoe je het wilt zeggen en hoe lang het zal duren. Zoek een spiegel of vraag aan iemand om te luisteren en je feedback te geven. Doordat je de speech al enkele keren hebt gegeven, ben je straks niet alleen goed voorbereidt, maar ook meteen een stuk minder zenuwachtig.
  4. Zorg voor een goede ondersteuning: gebruik duidelijke en leesbare notities als hulpmiddel tijdens je speech. Maak deze ruim op tijd, zodat je ze ook kunt gebruiken tijdens het oefenen van je speech. Vergeet echter niet om ook nog contact te maken met de andere bruiloftsgasten.
  5. Blijf rustig en onthoud dat het normaal is om zenuwachtig te zijn voor het geven van een speech. Probeer te ontspannen en adem rustig in en uit.
Hoe geef je de perfecte speech op een bruiloft?
Foto: Bas Uijlings fotografie

Wat is het perfecte moment om een speech te geven?

Stiekem kun je er een beetje vanuit gaan dat als jou door het bruidspaar of de ceremoniemeester is gevraagd een speech te geven, zij vertellen wanneer de speech moet plaatsvinden. Het is wel goed om te weten dat het moment van de speech afhankelijk is van de stijl van de speech. Of andersom? Als je bijvoorbeeld een humoristische speech wil geven, verhalen of advies wil delen, kun je dit het beste doen tijdens het feest. Op dat moment zijn de gasten al helemaal in een feestelijke stemming. Als je een serieuzere speech wilt geven, is het diner weer een geschikt moment. Dan hebben de gasten meer aandacht voor wat je te zeggen hebt.

Hoe geef je de perfecte speech op een bruiloft?
Foto: @elinenijburgphotography

Een grappige speech geven

Je hebt vast wel eens filmpjes online gezien met de leukste speeches op bruiloften die compleet viral gaan. Die zó grappig zijn, dat je de filmpjes zelf ook nog even doorstuurt. Nu jij die eervolle taak hebt gekregen om een speech te geven, is dit misschien waar jij naar streeft. Maar geloof ons, zo makkelijk is dat niet en je moet jezelf zeker niet verliezen om dit te proberen. Blijf tijdens het geven van jouw speech vooral jezelf in plaats van erg geforceerd grappen eruit te gooien.

Wellicht heb jij wel juicy informatie over hoe het bruidspaar elkaar heeft ontmoet. Was het bijvoorbeeld via een datingapp, in plaats van casual in de kroeg zoals ze zelf al jaren beweren. Of een leuke anekdote uit het verleden. Denk bijvoorbeeld aan een schoolopdracht van vroeger of een bladzijde uit een vriendenboekje waarin de bruid haar perfecte partner omschreef en in hoeverre haar huidige partner daar op lijkt. Je kunt er ook voor kiezen je speech te gebruiken om op een humoristische manier advies te geven: “10 dingen om te onthouden tijdens het huwelijk” of “5 manieren om de bruid/bruidegom gelukkig te houden”. Houd er wel rekening mee dat niet iedereen dezelfde humor waardeert. Zorg ervoor dat je grappen en anekdotes kiest die gepast zijn voor de gelegenheid en dat je de bruidegom en bruid niet beledigt.

Hoe geef je de perfecte speech op een bruiloft?
Foto: @der_bilderbua & @tudor_art_

Bruid & Bruidegom to the rescue

Loop je nou echt helemaal vast? Dan hebben wij wat ideetjes voor je op een rijtje gezet:

“Ik heb altijd gezegd dat als [naam bruidegom/bruid] ooit zou trouwen, het met iemand zou zijn die net zo gek/grappig/lief is als hij/zij. Gelukkig heeft hij/zij gevonden wat hij/zij zocht in [naam partner].”

“Ik ben blij dat [bruidegom] en [bruid] elkaar hebben gevonden, want ik weet zeker dat ze anders nog steeds op Tinder zouden zitten.”

“Het was een zware en eervolle taak, maar ik ben blij dat er eindelijk een vervanger voor mijn functie als beste vriend/vriendin van [naam bruidegom/bruid] is gevonden.”

“Toen ik [naam bruidegom/bruid] leerde kennen, was hij/zij een beetje een wilde. Maar sinds hij/zij [naam partner] heeft ontmoet, is hij/zij een nieuwe man/vrouw geworden. Ik ben ervan overtuigd dat [naam partner] de enige is die hem/haar kan temmen.”