Origineel gastenboek voor jullie bruiloft 

Een gastenboek met bijzondere, persoonlijke berichten van vrienden en familie is een fantastische herinnering aan jullie bruiloft. Jaren later blader je er nog steeds glimlachend doorheen, of misschien wel met tranen van vreugde. Met deze stijlvolle ideeën creëer je een uniek gastenboek, perfect geschikt voor het trouwfeest van je dromen.

Het klassieke boek

Tegenwoordig heb je gastenboeken in verschillende soorten en maten, maar de echte klassieker blijft natuurlijk gewoon het boek. Een prachtig boek waar jullie gasten een boodschap of gelukwens in kunnen achterlaten. Maar deze klassieker kun je in een modern jasje steken. Als je een themabruiloft hebt, wil je natuurlijk wel dat jullie boek hierbij past.

Denk bij een bohemian trouwdag aan natuurlijke boho-elementen in het gastenboek of versier de voorkant met gedroogde bloemen, veren en kralen. Andere toffe elementen om in jullie gastenboek te verwerken zijn bijvoorbeeld gouden randen om de pagina’s of jullie namen goud glimmend op de kaft. Trouwen jullie in een adembenemend mooie schuur? Denk dan aan een kaft met houten harten of misschien een houten hartje aan lint als boekenlegger. Wellicht vinden jullie het wel leuk om stickervellen bij het gastenboek te leggen, zodat alle gasten die iets schrijven een leuke bijpassende sticker kunnen kiezen. Je kunt het zo uniek maken als je zelf wil.

Polaroid perfection

Lachen, klikken, laten ontwikkelen en klaar! Wat is er nou leuker dan een fotoboek vol foto’s van jullie vrolijke gasten? Ook een polaroid gastenboek kun je op verschillende manieren realiseren. Zo kun je het simpel houden door een polaroid fotoboek te kopen en jullie gasten hun foto in het boek te laten steken. Deze kunnen zij dan gewoon ondertekenen met hun namen of een korte boodschap. Je kunt voor een klassieker boek gaan, waar alle gasten de foto aan hun (langere) boodschap of wens kunnen toevoegen. Op deze manier wordt er een extra persoonlijke touch aan het berichtje toegevoegd. Een ander idee is om voor een polaroid wall te gaan, zoals in de rechterfoto hierboven. Laat jullie gasten de foto ondertekenen met hun naam en/of korte boodschap en deze vervolgens ophangen aan het touwtje. Zorg in ieder geval altijd voor genoeg stiften en film.

Wist je trouwens dat je polaroid foto’s beter niet kunt schudden? Het idee dat je jouw kiekje flink moet laten schudden om te drogen is iets van vroeger, tegenwoordig hoeft dit helemaal niet meer. Je loopt er zelfs het risico mee jouw foto mee te verpesten. Je kunt hem het best op een donkere plek rustig laten ontwikkelen. Leg de foto bijvoorbeeld even (op de kop) neer of stop hem tijdelijk voorzichtig in je tasje.

Photobooth

Niet zo’n fan van polaroids maar wel gek op foto’s? Wat dacht je dan van een photobooth?! Ook hier kun je het zo gek maken als je wil. Denk aan verschillende props die bij het thema van jullie bruiloft passen of andere bruiloft-gerelateerde props als champagneglazen. Deze photobooths zijn in ontelbaar leuke uitvoeringen te huren, waardoor er dus altijd wel een geschikt is voor jullie grote dag.

Liever op jouw eigen manier aan de slag met het pimpen van foto’s? Koop dan een wegwerpcamera en laat alle gasten daar foto’s mee maken. Deze kun je uiteindelijk zelf aan hun bericht in het gastenboek toevoegen.

Ook leuk voor alle gasten

Als echte muziekliefhebbers willen jullie muziek waarschijnlijk wel in jullie bruiloft laten terugkomen. Een manier om dat te doen, is bijvoorbeeld met jullie gastenboek. Laat alle gasten met een vrolijk gekleurde stift een LP signeren of (als je de muziek van de plaat nog wél graag wil afspelen) de hoes van de LP. Kies een album waar jullie een emotionele connectie mee hebben, misschien zelfs wel met muziek die ook op de bruiloft gedraaid wordt. Wanneer je dan later de plaat wil afspelen, kun je de hoes erbij pakken en alle lieve berichtjes en namen teruglezen.

Zijn jullie een journalistenkoppel, schrijvers of gewoon gek op vintage? Dan is dit unieke typemachine gastenboek onmisbaar. Laat jullie gasten er lekker op los typen (maar wel voorzichtig) om zo een one of a kind vintage gastenboek in elkaar te zetten. Zo’n gastenboek als deze is niet alleen voor jullie leuk, maar natuurlijk ook voor alle gasten. Denk aan de oudere generaties die na jaren opeens weer een typemachine in hun handen hebben, of de jongere generaties die misschien niet eens weten wat het is!

Lekker duurzaam

Het is natuurlijk geweldig als je jaren na jullie grote dag nog samen van het gastenboek kunt genieten. Een duurzaam of multifunctioneel gastenboek is dan ook zeker geen verkeerd idee. Saai hoeft zoiets zeker niet te zijn, dat bewijzen de afbeeldingen hierboven maar weer. Wat dacht je van kleine boodschappen/wensen op Jenga stenen! Hierdoor zal jullie gastenboek nog jarenlang onderdeel zijn van jullie wekelijkse Friday Gamenight. Drankjes, snacks en het gastenboek; hoe bijzonder is dat!

Een ander tof idee is om jullie gastboek uit ‘tegeltjes’ te laten bestaan, die samen een schilderij vormen. Het merk IXXI heeft niet alleen de optie verschillende vrolijke schilderijen te bestellen, maar dus ook deze blanco tegels waardoor je het als een gastenboek kunt gebruiken. Het is toch geweldig om alle gasten heerlijk hun tegeltje vol te laten knutselen met stiften, verf, pennen en stickers. Oh en dan natuurlijk ook nog een leuke boodschap of wens, als er nog ruimte over is ;). Hoe leuk zou het zijn om vervolgens dit complete schilderij in jullie gang of woonkamer te hebben hangen?!

Origineel gastenboek voor jullie bruiloft
Foto: Yomex Owo / Unsplash

Voorwoord gastenboek

Het kan best spannend zijn om als eerste gast in een compleet blanco gastenboek te moeten schrijven. Het kan dan ook helpen als er al een klein voorwoord in staat geschreven en daarnaast is het natuurlijk ook altijd leuk een korte tekst van het bruidspaar te lezen. Het voorwoord hoeft niet lang te zijn. Hierin omschrijf je in het kort wat deze dag voor jullie betekent en dat jullie om die reden graag een blijvende herinnering er aan over willen houden. Niets is mooier dan ook hen in deze herinnering te betrekken, vandaar dus jullie gastenboek.

Wat moet je schrijven in een gastenboek?

Met alleen een polaroid foto die jullie gasten met naam ondertekenen zal er geen stress ontstaan. Maar wat als je gaat voor een klassiek gastenboek, of de vintage typemachine variant? Dan wordt er al snel wat meer verwacht. Vaak zitten gasten voor het gastenboek en weten ze echt niet wat ze erin moeten schrijven. Dit kun je oplossen door op iedere pagina een vraag te zetten, die de gasten dan moeten beantwoorden. Of houd een hele lijst met vragen naast het boek, zodat ze zelf kunnen kiezen waar ze op willen antwoorden. Vaak begint de inspiratie dan al te stromen. Zorg er ook voor dat jullie gasten zich niet beperkt voelen met het invullen van het gastenboek. Leg er bijvoorbeeld gekleurde stiften of stickers bij.

Leuke vragen kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • Hoe zouden onze toekomstige kinderen/honden/katten moeten heten?
  • Welk advies geef jij ons mee voor een succesvol huwelijk?
  • Waar zouden wij echt eens samen naartoe moeten gaan?
  • Hoe zie jij ons over 5 jaar?
  • Met welke herinnering kijk jij terug op onze bruiloft?

// TIP: laat de gasten weten dat er een gastenboek is! Plaats deze bijvoorbeeld op een tafel bij de ingang. Op die manier vergroot je de kans alle gasten in jullie boek te verzamelen.