9 tips voor een kindvriendelijke bruiloft 

Lachende gezichtjes die jullie opwachten na de ceremonie en ondeugende handjes die stiekem de taart willen aanraken… Kinderen kunnen jullie bruiloft nog leuker maken! Met deze tips hebben jullie gegarandeerd plezier met de minigastjes.

1. Helemaal in stijl op jullie bruiloft

Op de grote dag willen jullie natuurlijk stralen, en het is zo mooi als de kleinste gasten daar ook onderdeel van uitmaken met hun outfits. Laat de outfits van de kinderen bijvoorbeeld in dezelfde kleurtinten komen als die van het bruidspaar, of kies voor subtiele details die overeenkomen. Een superleuk idee is om samen met de kinderen te gaan winkelen voor hun outfit. Zo kunnen ze hun eigen stijlvolle touch toevoegen en kijken ze nog meer uit naar de bruiloft. Bovendien creëer je zo alvast een speciaal moment vóór de grote dag zelf.

Leestip: De leukste outfits voor jullie bruidskinderen

2. Lekker buiten!

Zonnestralen, bloeiende bloemen en het gelach van spelende kinderen: een zomerse buitenbruiloft heeft zoveel voordelen! Kinderen hebben de ruimte om heerlijk rond te rennen en spelletjes te spelen, zonder dat ze zich opgesloten voelen. Zet bijvoorbeeld wat buitenspelletjes klaar zoals badminton of bellenblaas. Op deze manier wordt de bruiloft niet alleen een feest voor de volwassenen, maar ook een avontuur voor de kleintjes. En het mooie? Terwijl zij zich vermaken in de buitenlucht, kunnen de volwassenen ongestoord genieten van het feest.

Tip: Download gratis de BRUID Outdoor Wedding Planner

3. Goodiebag op de grote dag

Er gaat niets boven de opwinding op kindergezichten als ze een verrassingstasje krijgen! Bij binnenkomst kun je ze een goodiebag geven, gevuld met kleurpotloden, kleurplaten, een wegwerpcamera en wat lekkers. Dit geeft de kinderen een bezigheid gedurende de dag. Ze kunnen hun creativiteit kwijt in het kleuren en met de camera leggen ze hun eigen perspectief van de bruiloft vast. En zo’n persoonlijke touch als hun naam op het tasje? Dat zorgt ervoor dat ze zich extra gewaardeerd en speciaal voelen tijdens jullie grote dag.

9 tips voor een kindvriendelijke bruiloft

4. Oppas tijdens jullie trouwdag

Bij een bruiloft draait het allemaal om het vieren van liefde, en jullie willen dat iedereen optimaal geniet. Als er veel jonge gasten worden verwacht, is een professionele weddingnanny een uitkomst. Zo’n gespecialiseerde oppas zorgt dat de kinderen vermaakt worden en in goede handen zijn. Het is belangrijk om deze taak niet aan een van de genodigden te geven; zij zijn er immers om samen met jullie te vieren. Met een nanny kunnen zowel de ouders als de kinderen zorgeloos genieten, ieder op hun eigen manier.

5. Kinderdraaiboek voor de grote dag

Eva Kalmeijer, met jarenlange ervaring als weddingnanny en oprichtster van La NouNou Wedding & Event Nanny, benadrukt het belang van voorbereiding als het gaat om kinderen op bruiloften. Een speciale uitnodiging alleen voor de kinderen met een persoonlijk programma zorgt ervoor dat ze zich betrokken en speciaal voelen. Daarnaast is een kinderdraaiboek, gemaakt in overleg met het bruidspaar, essentieel. Dit geeft inzicht in de dag vanuit het perspectief van een kind en zorgt ervoor dat elk moment voor hen net zo magisch is als voor de volwassenen.

6. Op één plek

Consistentie en gemak zijn belangrijk voor kinderen. Wanneer verschillende evenementen van de bruiloft, zoals de ceremonie, het diner en het feest, op één locatie worden gehouden, zorgt dit voor stabiliteit voor de jongere gasten. Eva wijst erop dat kinderen zich comfortabeler en zekerder voelen als ze de omgeving kennen. Dit maakt het voor hen makkelijker om te spelen, te verkennen en gewoon kind te zijn. Bovendien biedt het de ouders veel gemak; ze hoeven niet steeds alles in te pakken en zich te verplaatsen, wat resulteert in een meer ontspannen ervaring voor iedereen.

9 tips voor een kindvriendelijke bruiloft
Foto: Micheile Henderson, Unsplash

7. Hamerslag tijdens de ceremonie

Kinderen willen zich vaak betrokken en belangrijk voelen, vooral bij zo’n speciale gelegenheid als een bruiloft. Een originele manier om ze dit te laten voelen is door ze te laten tekenen als ‘nepgetuigen’. Dit geeft ze het gevoel dat ze een cruciale rol spelen tijdens de ceremonie. Maar als je de ervaring nog gedenkwaardiger wilt maken, laat dan de kleintjes met een hamerslag jullie huwelijk officieel ‘bezegelen’. Ze kunnen een speelgoedhamer gebruiken om een symbolische klap te geven, waardoor het lijkt alsof ze dé beslissende slag op jullie grote dag hebben gegeven!

Lees ook: Speciale rollen voor jullie bruidskinderen

8. De bruiloftsbioscoop

Het creëren van een speciale kinderhoek tijdens het evenement kan wonderen doen. Als de trouwlocatie een extra ruimte of zaaltje heeft, transformeer dit dan tot een heuse bruiloftsbioscoop. Stel je voor: de kinderen kunnen zich even terugtrekken en genieten van hun favoriete tekenfilms of kinderfilms. Voeg een popcornmachine toe, en het voelt alsof ze zich in een echt theater bevinden. Het zorgt niet alleen voor entertainment voor de kleintjes, maar geeft ook de volwassenen wat ademruimte.

9. Binnen en buiten

Kinderen hebben een breed scala aan interesses en energieniveaus. Daarom is variatie in activiteiten en speelgoed cruciaal. Eva benadrukt: “Elk kind is anders; sommigen houden van knutselen, terwijl anderen liever bouwen of zich verliezen in een goed boek.” Het is dus een goed idee om verschillende speelhoeken in te richten: van bouwmateriaal en poppen tot een gezellig leeshoekje. Dit geeft de kinderen de vrijheid om van de ene naar de andere activiteit te wisselen, afhankelijk van hun stemming. Bovendien, houd rekening met het weer. Als het buiten regent, is het essentieel om binnen voldoende te bieden zodat de kinderen zich kunnen vermaken. Dit zorgt voor een ononderbroken plezier, ongeacht de weersomstandigheden.