Wat betekenen de bloemen in jouw bruidsboeket? 

Het hebben van een bruidsboeket is een eeuwen oude traditie, het is dan ook niet zo gek dat er veel betekenissen aan verbonden zijn. Zo staan een hoop bloemen namelijk ergens symbool voor. Voordat je samen met de bloemist jouw bruidsboeket gaat samenstellen, kan het handig zijn even de geschiedenis van het boeket in te duiken en te kijken welke betekenis bepaalde bloemen hebben.

Een oude traditie

Een belangrijk onderdeel van jullie trouwdag is het bruidsboeket. Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan? Het idee van het dragen van bloemen op een bruiloft gaat terug naar de oude Romeinse tijd. Bruiden droegen kransen van bloemen en kruiden om boze geesten weg te houden en de geur van de bloemen moest zorgen voor een frisse start van het huwelijk. Tegenwoordig hebben deze bloemenkransen een nieuwe draai gekregen, namelijk het hoepelboeket. In de middeleeuwen werd het dragen van kransen vervangen door een boeket dat bestond uit kruiden en bloemen die het paar moest beschermen tegen boze geesten.

Symbolisch

In de Victoriaanse tijd, halverwege de 19e eeuw, werd het bruidsboeket pas echt populair. Bruiden begonnen bloemen te kiezen op basis van hun symbolische betekenis, waar we zo dieper op in gaan. Ook werden er vaak kruiden toegevoegd om een ​​nog sterkere betekenis te geven aan het boeket. Als de betekenissen van de bloemen voor jou belangrijk zijn, is het verstandig dit van tevoren met je bloemist te bespreken.

Wat betekenen de bloemen in jouw bruidsboeket?
Bloemen; Wildflowers & Wodka // Foto: Leentje Loves Light

You’re next!

Het gooien van het bruidsboeket tijdens de receptie is ook een traditie die teruggaat tot de Victoriaanse tijd. Het idee was dat de gelukkige vanger van het boeket de volgende in lijn zou zijn om te trouwen. Een leuke traditie die ook zeker niet vergeten moet worden, zoals de dames uit Married At First Sight die nog nét voordat ze de trouwlocatie verlieten hun boeketten gooiden.

Basic of bijzonder

Vandaag de dag zijn er talloze stijlen en soorten bruidsboeketten om uit te kiezen, van traditionele ronde boeketten tot wilde, bohemienachtige arrangementen of zelfs alternatieve bruidsboeketten. Wat de oorsprong van het bruidsboeket ook is, het blijft een prachtig en romantisch onderdeel van een bruiloft en het kan zeker bijdragen aan het creëren van een onvergetelijke dag.

Wat is de betekenis van de bloemen in het bruidsboeket?

Het bruidsboeket is een belangrijk onderdeel van de bruidslook en speelt een grote rol tijdens de ceremonie. Bloemen hebben van oudsher symbolische betekenissen en kunnen emoties en gevoelens uitdrukken. Het is dan ook belangrijk om na te denken over de symboliek van bloemen bij het samenstellen van jouw bruidsboeket.

Rozen

Rozen zijn de populairste bloemen in bruidsboeketten en symboliseren liefde en passie. Rode rozen staan bekend om hun liefdesbetekenis, terwijl roze rozen juist liefde en tederheid symboliseren. Witte rozen staan voor puurheid en onschuld, en gele rozen symboliseren vriendschap en geluk.

Lees ook: Welk bruidsboeket past het beste bij welke jurk?

Anjers

Anjers symboliseren toewijding en staan bekend om hun lange houdbaarheid. Witte anjers staan voor onschuld, terwijl rode anjers passie en liefde symboliseren.

Wat betekenen de bloemen in jouw bruidsboeket?
Bloemen: Nymph Blumendesign // Foto: Kathrin Krok

Lelies

Lelies staan bekend om hun zuiverheid en schoonheid. Witte lelies symboliseren onschuld en zuiverheid, terwijl roze lelies elegantie en welvaart uitdrukken. Gele lelies staan voor vrolijkheid en optimisme.

Tulpen

Tulpen staan bekend om hun vrolijke kleuren en symboliseren liefde en geluk. Rode tulpen staan voor ware liefde, terwijl gele tulpen geluk en vrolijkheid symboliseren. Witte tulpen staan voor vergeving en spijt, die kun je dus beter achterwege laten.

Seringen

Seringen staan voor elegantie en charme. Ze worden vaak gebruikt in bruidsboeketten vanwege hun zoete en delicate geur. Seringen staan ook voor de belofte van geluk.

Jasmijn

Jasmijn symboliseert liefde en genegenheid. Het is een elegante en geurige bloem die een prachtige toevoeging kan zijn aan elk bruidsboeket.

De juiste betekenis voor jouw bruidsboeket

Er zijn nog veel meer bloemen die een symbolische betekenis hebben, en het is aan te raden om de betekenis van de bloemen te overwegen voordat je jouw bruidsboeket samenstelt. Door de juiste bloemen te kiezen voor jouw boeket, kan je een persoonlijke en symbolische betekenis toevoegen aan jouw bruidslook. Door de symboliek van bloemen te begrijpen, kan je ook een boeket samenstellen dat past bij jouw persoonlijkheid.