Zelf je eigen bruidsboeket maken 

Ben je graag creatief bezig en dol op zelf dingen maken? Dan kan het zelf maken van jouw bruidsboeket een leuke uitdaging zijn! Ook als je het stiekem moeilijk vindt om de touwtjes uit handen te geven, is het een goede oplossing. Door het zelf te maken, kan je het bruidsboeket volledig personaliseren en óók nog eens geld besparen.

Bloemen uit eigen tuin

Ervan uitgaand dat je toch wel zo’n anderhalf jaar nodig hebt om een bruiloft te plannen, heb je waarschijnlijk tijd genoeg om je eigen bloemen te groeien. Unieker en meer ‘eigen’ kun je jouw bruidsboeket niet krijgen. Zodra de datum van jullie bruiloft vast staat, kun je op onderzoek uit om te ontdekken welke bloemen er in dat seizoen groeien. De snelste route voor dit onderzoek is ons artikel over seizoensbloemen, dat scheelt weer tijd.

Als je eenmaal weet welke bloemen er tijdens jullie seizoen bloeien, moet je kiezen uit welke van deze bloemen jij wilt dat jouw bruidsboeket bestaat. Gekozen? Dan is het tijd om te planten en de zaadjes heel veel liefde te geven! Houd er ook rekening mee dat een bruidsboeket vaak uit meer onderdelen bestaat dan alleen bloemen. Vaak bevat een boeket ook takjes, bladeren, bessen en ga zo maar door. Deze zou je natuurlijk ook kunnen planten (of toch stiekem bij de bloemist scoren).

Als jullie bruiloft in zicht komt, zou je vast kunnen kijken welke bloemen het best gelukt zijn en je waarschijnlijk voor je boeket gaat gebruiken. De dag voor jullie bruiloft is het dan tijd om jouw boeket in elkaar te zetten! Pak je mooiste bloemen, takjes en bladeren bij elkaar, draai er een mooi lint omheen en klaar. Wel nog even in het water – in de schaduw – zetten voor de grote dag. Ben je meer een bridechilla en heb je in de ochtend zeeën van tijd? Dan kun je jouw boeket ook in de ochtend in elkaar zetten. Let er wel op dat je dan hoogstwaarschijnlijk niet naar en bloemist kan gaan als je nog iets nodig blijkt te hebben.

Zelf je eigen bruidsboeket maken
Foto: Pexels, cottonbro studio

Bruidsboeket samenstellen van gekochte losse bloemen

Hoewel we toch echt gezien hebben dat het gebeurt, kan het voor velen wat te enthousiast zijn om zelf bloemen te laten groeien om hier een boeket van te maken. Niet iedereen heeft immers een tuin of groene vingers. Sta je toch te popelen om je eigen bruidsboeket te maken? Ga dan aan de slag met losse bloemen van de bloemist bij jou in de buurt, of ga helemaal los in de plaatselijke pluktuin.

Hoewel het kan dat je bij de bloemist net wat minder seizoensgebonden bent dan wanneer je zelf bloemen plant, is het toch een uitdaging de juiste bloemen te kiezen. Kies bloemen die passen bij jouw stijl en persoonlijkheid, maar ook bloemen die mooi bij jouw jurk staan. Houd rekening met de kleur, vorm en grootte van de bloemen. Als je even niet zeker weet welke bloemen je wilt gebruiken, vraag dan advies aan de bloemist.

Ook nu moet je erop letten dat een bruidsboeket uit meer dan alleen bloemen bestaat. Vergeet de takjes, bladeren, besjes, het lint en andere elementen niet.

Zelf je eigen bruidsboeket maken
Bloemen: Brisked // Foto: Jasmijn Brusse

Bruidsboeket samenstellen met een bruidsbloemist

Heb je toch wat behoefte aan professionele hulp tijdens het samenstellen van je bruidsboeket? Ga dan op zoek naar een bruidsbloemist om samen het boeket mee te maken. In onze Wedding Guide kun je gemakkelijk op zoek naar een bloemist bij jou in de buurt.

Zoek een bloemist waar jij je prettig bij voelt en die jou en je persoonlijke stijl begrijpt. Laat tijdens een kennismakingsgesprek vast afbeeldingen zien van jouw visie voor je bruidsboeket. Samen komen jullie er vast wel uit.

LEES TIP: HOE KIES JE DE JUISTE BLOEMIST VOOR JOUW BRUIDSBOEKET EN WANNEER MOET JE DEZE BESTELLEN?

Hoe maak je zelf een bruidsboeket?

Bepaal welke bloemen je gaat gebruiken

De bloemen waar je uit kunt kiezen voor jouw bruidsboeket wordt wat beperkt door het seizoen van de bruiloft. Sommige bloemen zijn nou eenmaal moeilijker te verkrijgen dan andere. Vergeet ook niet takjes, bladeren, besjes en andere decoratie elementen.

Inspiratie opdoen

Ga erop los met een Pinterest Board en scroll je suf op Instagram. Hoe je het ook doet, zorg dat je genoeg inspiratie verzamelt.

Kies de vorm van het bruidsboeket

Er zijn verschillende vormen om uit te kiezen, zoals de klassieke ronde stijl, cascade stijl of de moderne hoepelstijl. Bekijk inspiratiefoto’s om een idee te krijgen van wat je mooi vindt.

LEES OOK: BRUIDSBOEKETTEN IN ALLE VORMEN EN MATEN

Verzamel de materialen

Naast bloemen heb je ook andere materialen nodig, zoals een schaar, bloemen tape, touw en lint. Zorg ervoor dat je alle materialen bij de hand hebt voordat je begint.

Begin met het maken van de basis

Maak de basis van het bruidsboeket door een paar bloemen vast te binden met bloementape en touw. Voeg vervolgens steeds meer bloemen toe en draai het touw strakker om de bloemen te bevestigen.

Werk af met lint

Gebruik een mooi lint om het bruidsboeket af te werken. Wikkel het lint om het touw heen en maak een mooie strik. Zo kan je het bruidsboeket persoonlijk maken en passend bij jouw stijl.