De mooiste trouwtradities: dit betekent het

Van fladderende duiven tot het uitspreken van jullie eigen geloften: bruiloften kennen heel veel oude én nieuwe tradities. Maar wat is de betekenis achter die rituelen? Wij vertellen het je!

1. Geheime jurk
Veel bruidsparen houden zich aan de oude gewoonte waarbij de bruidegom de jurk pas op de grote dag te zien krijgt. Tot die tijd is de bruidsjurk top secret! Betekenis: Volgens een oude overlevering brengt het ongeluk als de bruidegom zijn bruid voor de bruiloft in haar trouwjurk ziet.

2. Something old, something new
Deze van oorsprong Engelse gewoonte is inmiddels helemaal ingeburgerd in Nederland. Op de huwelijksdag draagt de bruid vier bijzondere dingen bij zich: iets ouds, iets nieuws, iets geleends en iets blauws.  Betekenis: Het oude staat symbool voor vroeger, terwijl het nieuwe staat voor je nieuwe leven als getrouwde vrouw. Het geleende item (het liefst van een gelukkig getrouwd persoon) brengt een toekomst vol weelde en blauw is de kleur van trouw.

3. Cent in je schoen
Volgens een Engelse traditie draag je op de bruiloft een muntje in je linkerschoen. Zie je het niet zitten om daar te hele dag mee rond te lopen? Laat hem dan in je jurk naaien. Betekenis: Een muntje in je bruidsschoen brengt geluk en behoedt je voor geldzorgen.

4. Schoenzolen beschrijven
De bruid schrijft voor de bruiloft de namen van al haar ongetrouwde vriendinnen onderop haar zolen. Betekenis: Degene van wie de naam aan het einde van het feest nog het beste te lezen is, is de volgende bruid!

5. Bridesmaids

Niet alleen foto-tastisch, maar ook gezellig én handig: bridesmaids. Volwassen bruidsmeisjes zie je inmiddels regelmatig. Een mooie manier om je BFF’s te betrekken bij jullie grote dag. Betekenis: Van oudsher dienen de bridesmaids als afleidingsmanoeuvre. Omdat zij er in hun prachtige jurken (bijna) net zo mooi uitzien als de bruid, zouden boze geesten in de war raken en de bruid niet lastig vallen.

6. Weggeven
Het moment waarop je aan de arm van je vader binnen komt lopen en weggegeven wordt aan de bruidegom, is voor veel bruiden een emotioneel moment. Betekenis: In vroeger tijden werd de bruid daadwerkelijk weggegeven aan de familie van de bruidegom. Tegenwoordig staat deze traditie symbool voor de liefde tussen jou en je vader, de zegen over jullie huwelijk en het loslaten van het ouderlijk huis.

7. Duifjes
Een bijzonder moment: het loslaten van witte duiven. Je kunt ieder een duif uit jullie handen laten wegvliegen of een groepje duiven op laten vliegen uit een mand.  Betekenis: Witte duiven staan voor zuiverheid, vrede en geluk. Het loslaten staat symbool voor eeuwige trouw. De duifjes vliegen namelijk samen dezelfde kant op. Romantisch!

8. Taart aansnijden
Het aansnijden van de bruidstaart is een bijzonder moment. Niet alleen omdat iedereen blij wordt van taart, maar ook vanwege de symboliek erachter. Betekenis: Bij het aansnijden van de taart houdt de bruid het mes vast. De bruidegom legt zijn hand eroverheen. Dit staat symbool voor verbondenheid en de belofte dat jullie voor elkaar zullen zorgen.

9. Kousenband & boeket
De kousenband van de bruid haalt de huwelijksnacht niet; hij wordt door de kersverse bruidegom tussen de aanwezige vrijgezelle mannen gegooid. Ook het boeket moet eraan geloven: deze wordt naar de vrijgezelle dames gegooid. Tip van ons: laat een extra boeket maken om mee te gooien. Betekenis: Degene die de kousenband of het boeket vangt, is de volgende die in het huwelijksbootje stapt.

10. Blikjes achter de auto
Het versieren van het trouwvervoer is een wijdverbreide traditie. Met rammelende blikjes achter jullie trouwauto kan niemand er omheen: jullie zijn getrouwd!  Betekenis: Net zoals veel andere trouwtradities, zijn ook de rammelende blikjes bedoeld om boze geesten af te weren. Flink getoeter van de rest van de stoet helpt daar ook bij.

11. Over de drempel
De traditie wil dat de bruidegom zijn bruid na de bruiloft over de drempel van het huis of de hotelkamer draagt. Betekenis: Vroeger geloofde men dat de bruid boze geesten meenam vanuit het ouderlijk huis. Door haar over de drempel te dragen, worden deze demonen op een dwaalspoor gezet.
Categorie:  De Ceremonie Tags: trouwen, bruiloft, huwelijk, traditie, taart, kousenband, boeket, bruid, bruidegom, drempel, duiven, geheim, jurk, blikjes, schoenen, betekenis
Gerelateerde inhoud
Inloggen
NL SB Ladybird