Tips van een taartontwerper: alles over de bruidstaart 

Anna Windorpska laat met haar prijswinnende cake designs zien dat bruidstaarten niet alleen spectaculair ogen, maar ook adembenemend lekker zijn. Seizoensgebonden en pure ingrediënten zoals Madagascar vanille en Belgische chocolade en matching sweet tables: Anna is dé expert van de magische zoete verleidingen tijdens de grote dag. Aan ons legt ze alle do's en don'ts uit over de bruidstaart.

Sweet wedding table

“Voor sommige bruidsparen is een taart te traditioneel. We maken dan een kleine bruidstaart voor het fotomoment en een sweet table vol met mini-gebakjes op mooie etageres, zoals cakepops, blondies, mini-magnums gemaakt van cheese cake, macarons of donuts. Dat kleden we aan met passende kaarsen, een tafelloper en bloemen. We maken alles zelf, snoep voeg ik soms toe, maar dan vooral als stylingelement.”

Perfecte bruidstaart stukken

“Vaak snijdt het personeel op een trouwlocatie de taart aan, degene waar ik mee werk hebben genoeg ervaring: die hoef ik niets uit te leggen. Héél soms is dat niet het geval, dan geef ik persoonlijk instructies. Dat is belangrijk, want snijd je te groot dan heb je niet genoeg voor alle gasten, in het andere geval houd je de helft van je taart over. Een tip: gaat het snijden lastig, zet dan warm water naast de taart waar je het mes in doopt.”

Middernacht of ceremonie

“Ik ben groot fan van de Nederlandse manier om de bruidstaart aan te snijden: dat is na de ceremonie. Veel landen doen het rond middernacht, maar vaak zijn gasten dan moe of hebben geen zin meer in iets zoets. Overdag kan iedereen de taart in daglicht bewonderen. Een andere goede optie: serveer de taart als dessert of wanneer je de avondgasten ontvangt.”

Zoete alternatieven

  • Cupcakes
  • Koekjes
  • Chocolaatjes
  • Cake pops
  • Een kleinere taart gecombineerd met cupcakes
  • Croquembouche
  • Eclairs
  • Macarons
  • Tartelettes
  • Petitfours

Leestip: LEUKE EN LEKKERE SNACK IDEEËN 

Trouwtaart invriezen

“Van onze bruidsparen vriest zo’n 50 procent de bruidstaart in. Ik vind een verse taart lekkerder, en je kunt er altijd voor kiezen om een jaar na de trouwerijk een kleinere versie van je taart te bestellen. Onze taarten zijn ook een jaar later heerlijk, alleen verandert de textuur van bijvoorbeeld het verse fruit natuurlijk wel na het invriezen.”

Populair

“Fondant is heel erg populair. Dat is een perfecte stijl voor bruidsparen die een taart zo strak mogelijk willen qua design: het oogt modern, perfect en chic. En een voordeel is ook dat je elke smaak met fondant makkelijk kunt combineren. Dat is de reden waarom we niet met marsepein werken: die smaak overheerst soms zo dat je de binnenkant van de bruidstaart niet proeft.”

Drie soorten afwerking van de bruidstaart

  • Fondant

Fondant is de suikermassa die soepel over de taart wordt gedrapeerd en eruitziet als marsepein. Velen kennen de fondanttaart als onderdeel van de klassieke bruidstaart, maar er zijn ook alternatieven.

  • Cream cake

Net als de fondanttaart maakt de cream cake indruk door de luchtige cake en botercrème. Alleen heeft deze taart geen suikerlaagje aan de buitenkant, maar een lichte crème die qua structuur en kleur prachtig vormgegeven kan worden.

  • Semi-naked cake

Zoals de naam al doet vermoeden, is de semi-naked cake niet helemaal bedekt en biedt het een glimps van de binnenkant van de cake. Het is een ideale afwerking voor een natuurlijke, ongedwongen bruidstaart.

Tips voor het kiezen van jouw bruidstaart: ZO KIES JE DE JUISTE BRUIDSTAART 

Tips van een taartontwerper: alles over de bruidstaart
Foto: By José Chan

Voorbereidende vragen voordat je je bruidstaart gaat proeven

  • Trouwdatum?
  • Wanneer staat het aansnijden op het programma?
  • Hoeveel gasten?
  • Ideeën voor taartontwerp?
  • Wat voor taart moet het worden?
  • Over hoeveel verdiepingen moeten de porties worden verdeeld?

De expert

Anna Windorpska is bruidstaartenspecialist en eigenaar van Gebakkerij in Amersfoort.