Wanneer moet je een trouwkaart versturen? 

Het versturen van trouwkaarten is een belangrijk onderdeel van het plannen van een bruiloft. Zonder trouwkaart hebben jullie gasten namelijk geen flauw idee waar jullie gaan trouwen of op welk tijdstip de ceremonie begint. Maar wanneer moet je eigenlijk een trouwkaart sturen?

Wanneer moet je een trouwkaart versturen?

Dat je een trouwkaart moet versturen om iedereen te laten weten waar en wanneer jullie gaan trouwen is een gegeven, maar hoe ver van tevoren moet je een trouwkaart eigenlijk versturen? Als je een save-the-date kaartje de deur uit hebt gedaan, scheelt het dat mensen jullie speciale datum al wel vrij gehouden hebben. Maar het is alsnog van groot belang dat iedereen op tijd weet waar ze naartoe moeten en hoe laat alle onderdelen van de bruiloft zullen plaatsvinden. En ook niet geheel onbelangrijk: een dresscode of cadeautips. Save-the-date kaarten worden doorgaans 6 tot 8 maanden voor de bruiloft verstuurd.

Verstuur de trouwkaart op tijd

Over het algemeen wordt geadviseerd om de trouwkaarten 6 tot 8 weken voor de bruiloft te versturen. Als jullie bruiloft in het hoogseizoen valt, zoals de zomermaanden, overweeg dan om de trouwkaarten iets eerder te versturen. Dit geeft jullie gasten meer tijd om een hotel te vinden wanneer nodig, en eventuele andere reisplannen te maken.

Kaarten versturen voor de bridal shower of het repetitiediner

Een bruiloft is allang niet alleen maar een bruiloft. Bridal showers en repetitiediners worden steeds populairder. Mochten jullie hier ook kaarten voor willen versturen, vergeet dat dan niet. Uiteraard kun je deze kaarten ook digitaal versturen, bijvoorbeeld via e-mail of een uitnodigingswebsite. Dit bespaart niet alleen tijd en geld, maar het is ook milieuvriendelijk.

Hoe maak je de perfecte trouwkaart?

Een trouwkaart is niet alleen een uitnodiging, het is ook een aankondiging van jullie grote dag. Het maken van de perfecte trouwkaart kan echter een uitdaging zijn, vooral als jullie niet weten waar jullie moeten beginnen.

Kies een stijl die bij jullie past

De stijl van jullie trouwkaart moet bij jullie als koppel, maar ook bij de bruiloft passen. Ga daarom voor een stijl die past bij de thema’s en kleurenschema’s van jullie bruiloft. Overweeg bijvoorbeeld een kaart met bloemen of romantische details als jullie een klassieke bruiloft plannen. Als jullie een moderne bruiloft plannen, kan een minimalistisch ontwerp of een kaart met patronen de juiste keuze zijn.

Overweeg alternatieve vormen van uitnodigingen

Vinden jullie het leuk om alles net even wat anders aan te pakken? Dan is een uitnodigingsvideo misschien wel wat voor jullie! Jullie kunnen ook kiezen voor gepersonaliseerde items zoals flessenpost of een fotoalbum dat jullie gasten kunnen bekijken. Op deze manier is meteen te toon gezet.

Personaliseer de kaart

Voeg persoonlijke details toe aan de trouwkaart. Voeg bijvoorbeeld jullie initialen of foto’s van jullie samen toe. Vooral als jullie een couple shoot gehad hebben, is het een geweldig idee om foto’s hiervan aan de kaart toe te voegen. Dit kan een leuke manier zijn om jullie gasten te laten zien wie jullie zijn en wat jullie relatie en aankomende bruiloft uniek maakt.

Vermijd te veel informatie

Het is belangrijk om niet te veel informatie op de trouwkaart te zetten. Vermijd overmatige informatie en houd de kaart eenvoudig en gemakkelijk te lezen. Vermeld de belangrijkste informatie, zoals de datum, tijd en locatie van de bruiloft, en eventuele dresscode of cadeau-informatie.

Kies het juiste lettertype

Kies het juiste lettertype voor de trouwkaart. Het lettertype kan de toon zetten voor de kaart en kan bepalen of de kaart formeel of informeel overkomt. Overweeg klassieke lettertypen voor een formele uitnodiging of kies een modern lettertype voor een informelere uitnodiging.

Voeg een persoonlijk bericht toe

Okay, wellicht wat tegenstrijdig met dat je niet teveel informatie op de kaart moet zetten, maar een persoonlijke boodschap is altijd leuk. Het kan een eenvoudige boodschap zijn over jullie relatie of een gedicht of quote dat jullie relatie perfect beschrijft. Geen idee wat je kunt doen? Gelukkig hebben we een artikel voor je klaarstaan met wat voorbeeld gedichtjes voor op de trouwkaart.