Trouwkaart | De basics over trouwkaarten 

Van de save-the-dates tot de bedankkaartjes: er is een hoop papierwerk om aan te denken voor de bruiloft. Wat heb je allemaal nodig? Wanneer moet je alles bestellen? En wat is er allemaal mogelijk qua ontwerp?

Trouwkaart | De basics over trouwkaarten
Foto: Marion Meyer Photography Trouwkaarten: @lalettrekalligrafie

De uitnodigingen zijn het eerste tipje van de sluier dat jullie oplichten over de stijl, sfeer en invulling van jullie dag; en dus spelen ze een belangrijke rol. Daarom is het volgens Marjolein Korving van drukwerkspecialist Cotton Bird verstandig om genoeg tijd te nemen om alles uit te zoeken. “Geef jezelf twee tot drie maanden om je te verdiepen in alle opties. Het kost tijd om de juiste kaart te vinden en te bedenken welke tekst erop moet.”

Veel papierwerk

Behalve de uitnodigingen is er nog meer papierwerk om aan te denken. Misschien willen jullie ook programmaboekjes, een routebeschrijving naar de trouwlocatie of menukaarten voor het diner. En na de bruiloft is het wel zo netjes om alle gasten een bedankkaartje te sturen.

Tip: bespreek met je aanstaande welk huwelijksdrukwerk jullie nodig hebben en welke stijl jullie willen.

Papeterie-opties

  • Save-the-date-kaarten: verstuur ze zodra jullie trouwdatum is vastgelegd.
  • Uitnodigingen: deze worden zes tot acht weken voor de bruiloft verstuurd met alle details.
  • RSVP-kaartjes: deze sturen de gasten terug om te bevestigen of ze komen.
  • Programmaboekjes: handig om de dagplanning met gasten te delen.
  • Liturgie: het programma voor de kerkelijke ceremonie.
  • Menukaarten: leg deze op de dinerborden of zet ze op tafel.
  • Naamkaartjes: zo kan iedere gast zijn plekje aan tafel vinden.
  • Bedankkaartjes: verstuur deze maximaal zes weken na de bruiloft.

Kies je stijl

Als jullie een thema of een bepaald kleurenpalet hebben voor de bruiloft, is het mooi om ook het huwelijksdrukwerk hierop af te stemmen. Weet je nog niet precies hoe de dag eruit komt te zien? Dan kies je gewoon voor een mooi ontwerp dat bij jullie persoonlijke stijl past.

HANDIG: 10 ONMISBARE TIPS VOOR DE GASTENLIJST 

Wat zet je erop?

Natuurlijk alle essentiële informatie zoals jullie namen, de datum, de adressen van trouw- en feestlocaties en de tijden van de verschillende onderdelen. Indien van toepassing kun je de dresscode, jullie trouwwebsite of bruiloftshashtag toevoegen en wellicht een extra vel met de routebeschrijvingen, jullie cadeauwensen of een uitgebreider programma. Gebruik niet te veel tekst, zegt Marjolein: “Een hele lap tekst is qua ontwerp niet zo mooi en kan ervoor zorgen dat belangrijke informatie verloren gaat. Houd het simpel, klassiek en to the point. Less is in dit geval absoluut more.”