Weddingplanners vertellen: Hoe kun je (be)sparen? 

Of je nu 10.000 of 20.000 euro te besteden hebt, ieder bruidspaar zoekt naar een manier om het huwelijksbudget zo verstandig mogelijk uit te geven. Wij hebben negen weddingplanners naar hun ultieme tips gevraagd. Lees mee en krijg antwoord op de lastigste vragen omtrent jullie huwelijksbudget.

Wat is je belangrijkste tip voor bruidsparen met een budget van 10.000 euro?

”Probeer het ‘hoogseizoen’ dat van mei tot september duurt te vermijden. Hierdoor hebben jullie meer keuze uit leveranciers en de mogelijkheid om offertes met elkaar te vergelijken. Tip: leveranciers hebben in het laagseizoen regelmatig aanbiedingen. Maak de afweging: wat zijn voor jullie de belangrijkste onderdelen van jullie huwelijksdag? Baseer daar jullie budgetkeuzes op. Vinden jullie de locatie belangrijker dan het entertainment? Kies dan de locatie die jullie mooi vinden en bespaar op het entertainment. Volg jullie gevoel, zo zal het echt jullie dag worden!”

Arieke Bloemen: www.dreamyourday.nl

Wat kun je zelf doen bij het plannen van een bruiloft en wat kun je beter overlaten aan een professional?

”Het allerbelangrijkste is om te bedenken waar je zelf blij van wordt om te regelen en waar je géén stress van ondervindt. Bij alles waar je van tevoren al van weet dat je daar wakker van zou kunnen liggen of druk van zou kunnen ondervinden, ondersteunen of te ontzorgen. Alleen op die manier weet je zeker dat alles de juiste aandacht krijgt en jullie liefdesverhaal écht verteld wordt.”

Marita Potter-Bolwidt: www.droomevent.nl

Klopt het dat producten en diensten duurder worden wanneer het een bruiloft betreft?

”In mijn optiek niet. Je moet er rekening mee houden dat je betaalt voor tijd en kwaliteit. Een bruidsboeket is bijvoorbeeld geen regulier boeket. De bloemen moeten de hele dag door mooi blijven, aan de wensen van het bruidspaar voldoen (bijvoorbeeld met specifieke bloemen) en er worden vaak duurdere materialen gebruikt om het boeket af te werken. Hierdoor is het qua uren en materialen duurder dan een gewoon boeket.

Eveline Brand: www.weddingeve.nl

Kunnen weddingplanners echt gunstigere prijzen bedingen en onderhandelen over een offerte dan bruidsparen zelf?

”Als je een beperkt budget hebt , kun je er uiteraard voor kiezen om veel zelf te regelen. Maar door hun grote netwerk in de branche en mooie samenwerkingen met leveranciers, kunnen weddingplanners zeker voordelen opleveren. Bedenk ook dat een weddingplanner ontzorgt! Het scheelt je waarschijnlijk een hoop stress in de voorbereiding én op de dag zelf. Want je hebt een ceremoniemeester nodig die alles coördineert en het contact met de leveranciers en gasten overziet. Als je dit door een familielid of vriend laat doen, zullen zij ongetwijfeld minder genieten van jullie grote dag.”

Jessica van den Dungen Bille: www.yesevents.nl

Wat is je ultieme trouwtip voor bruidsparen met een krap budget?

”Ook bruidsparen met een krap budget kunnen een droombruiloft realiseren. Door te beginnen met een moodboard kun je een goede basis neerzetten voor de bruiloft die jullie wensen. Houd niet te strak vast aan de ‘perfecte plaatjes’ van Pinterest, maar zoek naar manieren om de sfeer of details die jullie aanspreken in te passen in jullie bruiloft. Als je prioriteiten stelt in die wensen, kun je stap voor stap kijken of het binnen jullie budget valt. En wees realistisch, een destination wedding met alles erop en eraan voor 10.000 euro is misschien niet haalbaar.”

Eva Bloot: www.loveandberries.nl

Is het verstandig om een back-up plan te hebben voor het geval dat?

”Een back-up plan is altijd handig om te hebben! Er zijn namelijk altijd onvoorziene omstandigheden waar je van tevoren misschien niet direct rekening mee had gehouden. Er kunnen altijd dingen gebeuren waar je niet op bedacht was. Door van tevoren een plan B te maken, schiet je niet meteen in de stress als zoiets gebeurt tijdens de bruiloft, omdat je meteen weet wat er moet gebeuren. Zo kunnen jullie blijven genieten van een zorgeloze trouwdag!”

Larissa Kerkhof: www.fairytaleweddingsandevents.nl

Wat kost een goede bruidsfotograaf?

”Een trouwfotograaf met veel ervaring levert vaak goede kwaliteit. Aan deze kwaliteit hangt een prijskaartje. Afhankelijk van het aantal uren dat je fotograaf boekt, ben je tussen de 1500 en 4500 euro kwijt. Niet alleen maken zij gebruik van kostbare apparatuur, ze zijn vooral veel tijd kwijt aan de nabewerking van de trouwfoto’s en het maken van jullie trouwalbum. Weddingplanners werken met veel verschillende trouwfotografen en kunnen je in de juiste richting wijzen.”

Jolijn Tichelaar – www.mijnweddingplanner.nl

Wat is volgens jou de beste manier om te sparen? En wat moet je vooral niet doen?

”Er zijn zoveel manieren om te sparen! Kijk naar wat het beste voor jullie werkt. Bijvoorbeeld maandelijks een bepaald bedrag opzij zetten op basis van een budget, gedeeld door het aantal maanden tot aan je bruiloft. Of je kunt ervoor kiezen om een paar jaar je vakantiegeld (en een eventuele bonus of andere extra’s) opzij te zetten. Als je de kosten met betrekking tot je bruiloft gespreid in termijnen betaalt, voelt het ook vaak minder zwaar. Plan en bestel daarom op tijd, dan komen de uitgaven niet allemaal tegelijk en verlies je het overzicht niet.”

Gaelle de Graaff: www.ggweddingsandevents.com

Wat is in jouw ervaring de grootste kostenpost van een bruiloft?

”De grootste kostenposten zijn vaak de trouwlocatie en de catering. Kijk waar jullie prioriteiten liggen en maak aan de hand daarvan bewuste keuzes. Let daarbij wel op eventuele bijkomende  kosten. Als je bijvoorbeeld trouwt in de tuin en daardoor locatiekosten uitspaart, moet je misschien dingen als vergunningen, meubilair, tenten en toiletten regelen. Hierdoor is het niet altijd goedkoper.”

Nikki de Lang: www.nikkidelang.nl