De mooiste taarten voor jullie herfstbruiloft 

Move over lente en zomer, het is tijd voor herfstbruiloften! Denk aan prachtige taarten in warme herfstkleuren. Ga zitten voor een flinke dosis inspiratie en informatie ;)

De eerste hap van de bruidstaart

Stiekem kijkt iedereen wel uit naar het moment waarop je samen met je grote liefde het eerste stuk van de taart kunt snijden, om deze vervolgens weer heel cliché in zijn of haar gezicht te smeren. Liever niet smeren en gewoon op een nette manier de tradities volgen? Dan is het de bedoeling dat je elkaar de eerste hap geeft, dit staat namelijk voor de belofte om voor elkaar te (blijven) zorgen.

(G)een witte taart

Traditioneel gezien is een trouwtaart wit, maar wij weten allemaal dat dit al lang niet meer het geval is. De traditie van de witte bruidstaart komt voort uit de belachelijke dure prijs van fijne suiker. De taart werd namelijk prachtig wit door het gebruik van glazuur, waar dus fijne suiker/poedersuiker voor nodig is. Gezien dit alles behalve goedkoop was, liet een witte taart dus zien dat het om rijke families ging. Een witte taart symboliseerde letterlijk geld en maatschappelijke status.

Zoals net al aangegeven, zijn bruidstaarten al lang niet meer helemaal wit. De taart in de afbeeldingen hierboven geeft een speelse twist aan de klassieke witte taart. Door het gebruik van zwart, bladgoud maar ook door voor een vierkante vorm te kiezen is het helemaal een herfsttaart van nu. Ook de prachtige bloemen ter versiering maken de trouwtaart helemaal af voor een bruiloft in de herfst.

Hoeveel lagen moet een bruidstaart zijn?

Bij het kiezen van jullie droomtaart is er natuurlijk geen goed of fout. Maar er zijn weer wat oude tradities rondom bruidstaarten die vertellen uit hoeveel lagen jullie taart ‘moet’ bestaan. We zullen het vast even verklappen; het zijn er (minstens) drie. De lagen hebben ook weer een eigen betekenis, net als dat het witte glazuur op de taart voor geld en maatschappelijke status stond.

We beginnen onderaan; de laag die symbool staat voor de liefde. Deze laag is om heerlijk uit te delen tijdens het feest. De tweede – en dus middelste – laag, is om uit te delen tijdens de receptie. En waar die laag voor staat? Gewoon, voor de taart zelf. De leukste laag is de bovenste, deze moeten jullie volgens traditie namelijk invriezen! Het is dus niet de bedoeling dat je in deze laag gaat snijden, houd dat in gedachten. Het idee van het invriezen, is dat je deze samen opeet tijdens jullie eerste jubileum. Hoe leuk is dat?! Het opeten van de bovenste laag zou jullie dan veel geluk brengen. De laag staat overigens voor vruchtbaarheid, ook niet geheel onbelangrijk om te weten.

De mooiste taarten voor jullie herfstbruiloft
Foto: Anne De Geyter fotografie en Catberry

Sweet table

Als je meer keuze en gebakjes wil dan alleen een bruidstaart, kun je (daarnaast) ook voor een sweet table gaan. Zo’n sweet table is eigenlijk gewoon een feestelijk gedekte tafel vol kleine gebakjes en lekkernijen. Net als de trouwtaart, kun je deze meenemen in het thema van de bruiloft. De afbeelding hierboven laat op een perfecte manier zien hoe de taart en andere zoetigheden met elkaar samensmelten in een herfstachtige delicatesse tafel.

Prachtige herfstkleuren

De herfst staat bekend om alle prachtig gekleurde bladeren aan de bomen, die vervolgens ook weer stuk voor stuk naar beneden vallen. Het seizoen draait om warmte en gezelligheid, precies de elementen die je ook terug wil laten komen op jullie bruiloft. Door gebruik te maken van warme kleuren en te spelen met decoratie, kun je gemakkelijk de herfstsferen doorvertalen naar de trouwtaart. Deze kleuren kunnen je natuurlijk ook weer meenemen in de tafeldecoratie of aankleding van de ruimte. Hierdoor wordt het één mooi geheel.

Bloemen en fruit op de bruidstaart

Het is natuurlijk hartstikke leuk je trouwtaart te laten decoreren. Door wat extra’s toe te voegen staat de taart misschien nét wat beter op foto’s en kun je hem makkelijk meenemen in het thema design. Met wat oog voor detail, wordt het er alleen maar beter op. Denk bijvoorbeeld goed na over welke soort bloemen of fruit jullie op de herfsttaart willen. Een taart met sweet table van watermeloen zou bijvoorbeeld heel gek zijn in de herfst. Of een prachtige taart bezaaid met madeliefjes, dat is ook mooi, maar niet wat je van een herfstbruiloft verwacht.

De voorbeelden hierboven laten goed zien dat door te kiezen voor bosvruchten en een niet te zomerse bloem, het geheel goed bij een herfstbruiloft past. Meestal hebben patisserieën die bruidstaarten maken wel een portfolio van taarten die zij eerder gemaakt hebben. Die kun je bekijken voor meer inspiratie. Zij kunnen jullie vervolgens ook weer adviseren met betrekking tot decoratie. Samen komen jullie er dan ongetwijfeld uit met een heerlijke herfsttaart als resultaa(r)t.

De mooiste taarten voor jullie herfstbruiloft
Foto: Imprint Weddings

Smakelijk eten!

Hoe mooi jullie bruidstaart ook is, uiteindelijk wordt ‘ie gewoon opgegeten. Het is dus van belang dat die er niet alleen mooi uitziet, maar ook heerlijk smaakt. Het kan overigens handig zijn van tevoren een beeld te hebben van de allergieën en dieetwensen van gasten, denk bijvoorbeeld aan een glutenallergie. Wellicht kun je voor hen aparte lekkernijen voor op de sweet table laten maken. Of misschien zijn jullie vegan en willen jullie niets liever dan een prachtige vegan bruidstaart.

Als jullie bedacht hebben hoe de taart er ongeveer uit moet komen te zien en aan welke dieetwensen die moet voldoen, is het tijd om na te denken over de smaak. Ook hier is de ene optie net wat herfstiger dan de ander. Zoals eerder genoemd kun je natuurlijk kiezen voor heerlijke bosvruchten. Wat dacht je van een donkere chocoladetaart met kersen? Of een dieprode red-velvet cake?

Jullie hoeven in ieder geval niet bang te zijn een verkeerde keuze te maken. Voordat je de bruidstaart kiest, gaan jullie namelijk eerst heerlijk smaken proeven bij jullie patisserie.