Wie geeft de bruid het bruidsboeket en wanneer? 

Jullie grote dag is eindelijk aangebroken! Je hebt je trouwjurk aan en het bruidsboeket is op locatie. Maar wie moet jou het boeket eigenlijk geven en wanneer? Na het lezen van dit artikel, weet jij het allemaal!

Wie geeft de bruid het bruidsboeket en wanneer?
Foto: Pexels, Fernanda Pereira

Wie moet de bruid het bruidsboeket geven?

Sommige vragen hebben geen duidelijk antwoord, zo ook deze vraag. Wie het bruidsboeket aan de bruid geeft kan namelijk enorm verschillen per bruiloft. Iedereen moet namelijk vooral doen waar zij zich goed bij voelen. In sommige gevallen geeft de bruidegom het boeket aan de bruid, terwijl in andere gevallen het boeket wordt gegeven door een bruidsmeisje of een ander familielid. Het is wel belangrijk om dit van tevoren af te stemmen, zodat iedereen weet wat er van hen wordt verwacht op de grote dag.

Het geven van het bruidsboeket is vooral een symbolisch moment zonder vaste regels voor hoe dit moet gebeuren. Het is een persoonlijke keuze en kan afhankelijk zijn van de stijl en tradities van de bruiloft.

OOK HANDIG OM TE LEZEN: WAT KOST EEN BRUIDSBOEKET? + TIPS OM TE BESPAREN

Wanneer moet het bruidsboeket gegeven worden?

Yes, een vraag met een antwoord! Over het algemeen wordt het bruidsboeket net voor de ceremonie aan de bruid gegeven. Het moment waarop het bruidsboeket wordt gegeven, is namelijk een belangrijk onderdeel van de ceremonie.

LEESTIP: WELK BRUIDSBOEKET PAST HET BESTE BIJ WELKE JURK?

Dit gebeurt vlak voor de bruid de gang naar het altaar maakt, of tijdens een specifiek moment in de ceremonie waarin het boeket wordt gegeven. Het is belangrijk om dit moment goed te plannen en af te stemmen met de trouwambtenaar of ceremoniemeester, zodat alles soepel verloopt op de grote dag. Naast dat, is het natuurlijk ook fijn dat de foto- en/of videograaf weet wanneer het zal plaatsvinden. Dan weet je zeker dat het niet gemist wordt.

Wie is verantwoordelijk voor het bruidsboeket?

In de meeste gevallen is het de bruid die verantwoordelijk is voor het regelen van haar eigen bruidsboeket. Het kiezen van de juiste bloemen en het samenstellen van het boeket is een persoonlijke keuze en kan afhangen van verschillende factoren, zoals de stijl van de bruiloft, jouw persoonlijkheid en het seizoen waarin de bruiloft plaatsvindt.

Wanneer moet je het bruidsboeket ophalen?

Net als het samenstellen van je bruidsboeket, mag je dit ook zelf bepalen. Zo kun je ervoor kiezen het bruidsboeket de dag van tevoren op te halen, op de grote dag zelf, of het bruidsboeket laten bezorgen door de bloemist. Als je het bruidsboeket zelf gaat ophalen, let er dan op dat je de bloemen niet kapot maakt. Zorg ervoor dat het boeket niet wordt samengedrukt of beschadigd raakt tijdens het vervoeren. Het is slim om het bruidsboeket op een veilige en stabiele plek in de auto te plaatsen, bijvoorbeeld op de achterbank.

Op deze manier houd je het boeket mooi

Om ervoor te zorgen dat jouw bruidsboeket, vol zorgvuldig gekozen bloemen, mooi blijft van moment van ophalen/levering tot de start van de grote dag, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Allereerst is het belangrijk om het boeket op een koele, schaduwrijke plek te bewaren, bijvoorbeeld in een koele ruimte of koelkast. Zorg ervoor dat het boeket niet in direct zonlicht komt te staan en vermijd blootstelling aan warmtebronnen. Het boeket op de vensterbank van een raam op het zuiden leggen, is dus een slecht plan.