Duurzame gastgeschenken voor na jullie bruiloft 

Zijn jullie op zoek naar een klein bedankje voor jullie bruiloftsgasten? Wij hebben tien duurzame geschenken voor je op een rijtje gezet.

Duurzame gastgeschenken voor na jullie bruiloft
Foto: Joanna Kosinska

Bruidsbloemen als cadeau geven

Heb je al nagedacht wat je met alle bloemstukken en boeketten gaat doen die je als decoratie gebruikt tijdens de bruiloft? Vaak worden deze gewoon weggegooid, maar het is duurzamer én leuker om er kleine boeketten van te maken die je aan je gasten meegeeft. Zo kunnen ze thuis nog even nagenieten van jullie grote dag.

Creatieve persoonlijke plaatskaarten

Plaatskaarten zijn niet alleen een nuttig, maar ook een leuk decoratief element. Wel jammer: de kaarten blijven aan het einde van jullie bruiloft grotendeels liggen. Geef ze daarom mee aan je gasten! Wat dacht je bijvoorbeeld van kurken onderzetters met hun naam erop gestempeld of plexiglas platen met hun naam in kalligrafie?

Nog meer tips voor plaatskaarten?: Ideeën voor een héél persoonlijk trouwfeest

Tulpenbollen voor je bruidsgasten

Een eenvoudig cadeau, maar met diepe betekenis. Letterlijk, want je moet de tulpenbollen in de aarde planten. Maar ook figuurlijk, want de tulp is een winterharde plant en komt elk jaar terug. Zo kijken je gasten ieder voorjaar weer met blije gevoelens terug op jullie fantastische bruiloft!

Bedankje na de bruiloft

Bedankkaarten stuur je na de bruiloft aan je gasten en bieden – naast een persoonlijk woord – een mooie gelegenheid om een cadeautje te geven. Fijne zaden in speciaal papier zijn hier perfect voor! Het weegt niets en past precies in de envelop. Je gasten kunnen de zaden met papier en al in de grond stoppen en snel daarna ontkiemen er bloemen en kruiden. Een heerlijk en geurig cadeau.

Proosten op de bruiloft

Afhankelijk van het seizoen kun je een zelfgemaakt drankje weggeven. Een winterse optie is om een zelf samengestelde theemelange te maken, bijvoorbeeld met gedroogde ingrediënten als salieblaadjes of rozenbottels. Bij warmere temperaturen kun je je eigen siroop maken. Smaken als citroenmelisse, vlierbessen-munt of lavendel-gember zijn heerlijke opties, maar je kunt alle kanten op. Helemaal leuk is het als de ingrediënten uit je eigen tuin komen.

Zelfgemaakte bruidsjam

Voor zoete zelfgemaakte jam is de hamvraag: welk fruit is in het seizoen? Misschien ken je iemand met een overvolle kersenboom of bramenstruik? Of verras je gasten met een hartige chutney. Kleine glazen weckpotten zijn voor beide opties de perfecte (herbruikbare) verpakking.

Mueslimix voor the day after

Wat dacht je van een zelfgemaakte mueslimix? Probeer hierbij vast te houden aan (kant-en-klare) biologische fairtrade ingrediënten zoals pitten, granen en zaden en stukjes gedroogd fruit zoals appels of abrikozen. En wil je het helemaal persoonlijk maken? Schrijf dan een creatieve ingrediëntenlijst op de verpakking – ‘liefde’ is tenslotte het succesvolste ingrediënt!

Unieke DIY-zeep als gastgeschenk

Met een beetje creativiteit is het best makkelijk om zeep te maken. Je moet alleen de instructies van het recept zorgvuldig volgen, waarvan je er talloze online vindt. En laat dit nou een uniek gastgeschenk zijn! Want na een avondje uitbundig feesten op jullie bruiloft kan iedereen wel een lekkere zeep voor onder de douche gebruiken! Essentiële oliën, levensmiddelenkleurstoffen en gedroogde bloemen of kruiden zorgen voor geur en kleur. Probeer verschillende combinaties uit en kies je favoriet. Let erop dat je duurzame en huidvriendelijke producten gebruikt.

Duurzame vershouddoekjes om cadeau te geven

Doekjes van bijenwas vervangen aluminium- en vershoudfolie én zien er leuk uit. De was blijft door handwarmte flexibel en helpt met z’n antibacteriële werking om voedingsmiddelen als fruit en brood vers te houden. Je kunt de herbruikbare doekjes kopen of zelf maken. In het laatste geval kun je de stoffen doekjes natuurlijk voorzien van een persoonlijke boodschap, bijvoorbeeld jullie huwelijksdatum, jullie initialen of de tekst: ‘bedankt dat je erbij WAS’.

Zelf een kandelaar maken van zoutdeeg

Misschien herinner je je zoutdeeg nog van vroeger? Een simpel mengsel van bloem, zout en water dat je eerst kunt kleien en daarna kunt afbakken. Ideaal om zelf mee te knutselen, bijvoorbeeld om een eenvoudige kandelaar te maken. Door bolletjes deeg aan de onderkant plat te maken, zodat ze rechtop blijven staan, en aan de bovenkant in te drukken met een lange kaars of waxinelichtje creëer je op simpele wijze een kandelaar. Nadat ze zijn afgebakken kun je ze beschilderen of inkleuren.

Leestip: De drie populairste huwelijksbedankjes

Duurzame gastgeschenken voor na jullie bruiloft
Foto: Aurélia Dubois