Bruidsfoto Award: winnaars 2023

De Bruidsfoto Award is de Oscar onder de bruidsfotografie. Wie-o-wie heeft de meeste publieksstemmen gekregen en is de winnaar in zijn categorie? En welke foto heeft de allermeeste stemmen gekregen en mag zich daarmee ‘Overall winnaar’ noemen? Mocht je nog even op je gemak alle foto’s bekijken, dan kan dat via ons Bruidsfoto Award Pinterest board. Hier kun je natuurlijk ook jouw favoriete foto’s pinnen en bewaren.

Aftermovie Bruidsfoto Award 2023

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in De Observant in Amersfoort werden de daadwerkelijke awards uitgereikt aan de winnende fotografen. En dat is leuk! Niet alleen is het een show waarbij genomineerden en uiteindelijke winnaars in het zonnetje worden gezet, maar het is óók een prettig ontmoetingsmoment voor professionals die allen hetzelfde nastreven: geweldige huwelijksfoto’s maken. Het uitwisselen van ervaringen, anekdotes en tips combineren met een lekker hapje en glaasje bubbels zorgt ieder jaar opnieuw voor een hartverwarmend evenement. Eentje waar alle betrokkenen met veel plezier op terugkijken. In één woord: fantastisch!

Categorie Bruidspaar én Overall Winnaar

Deze foto van Photography by Kim Hildering kreeg maar liefst 32% van alle stemmen. Daarmee werd zij niet alleen de winnaar in de categorie Bruidspaar, maar ook de ‘Overall winnaar 2023’! “Deze foto is eigenlijk toevallig ontstaan. Het bruidspaar wilde graag foto’s maken in het bos, met een rookbom. Toen de rookbom klaar was en er alleen nog sliertjes rook omhoog dwarrelde, scheen de zon ineens zo mooi door de bomen. Het laatste plukje rook in combinatie met het licht maakt deze foto magisch. Ik was er zelf ook van ondersteboven”, aldus de gelukkige winnaar.

Categorie Getting Ready

Voor veel bruiden en bruidegoms is dit een moment vol zenuwen: het klaarmaken voor de bijzondere dag die eindelijk is aangebroken. Maar ook een intiem moment samen met een moeder, vader of goede vriend(in). Gerben en Anneke Vat werden de winnaar in deze categorie, met hun foto van een bruid die tijdens het klaarmaken in de spiegel vol emotie kijkt naar haar moeder. En Anneke kon het zelf bijna niet geloven! Ze stond te springen en te juichen toen hun foto werd getoond. “Ik had dit niet verwacht, maar zo gedroomd! Het is echt ongelofelijk”, aldus Anneke.

Categorie Bruidskinderen

Dé persoontjes die de bruiloft altijd voorzien van vrolijkheid en vertedering zijn een dankbaar fotomoment: de bruidskinderen. Malou Evers maakte deze foto waarvan onze harten smelten. “Oh my God, dit is zo waanzinnig! Ik ben zo blij! Ik focus me graag op de bruidskinderen, ze laten zich niet regisseren en doen altijd onverwachte dingen. Dat ik de award in deze categorie mag winnen, is echt ongelofelijk”, verklaart een stralende Malou.

Categorie Ceremonie

Het moment waar de dag uiteindelijk om draait: de ceremonie. Met ingezonden foto’s in en rond de trouwlocatie en natuurlijk tijdens het jawoord, werd de foto van Arno de Bruijn van Trouwdag in Beeld bekroond als winnaar. “Deze foto is genomen in een privé kathedraal, die eigenlijk geen officiële trouwlocatie is. Een week voor de bruiloft ben ik hier samen met de dj naartoe geweest om een lichtplan te maken. Toen had ik al in mijn hoofd dat ik deze foto wilde maken, maar om boven te komen moest ik een klein, smal trappetje op. Dat kost tijd en je wilt eigenlijk geen belangrijke momenten missen tijdens de ceremonie. Ik kende de trouwambtenaar gelukkig en we spraken af dat ik deze foto zou maken en dan terug zou rennen naar voren. Als ik haar dan een knipoog gaf, kon ze verder met het volgende belangrijke punt: het aanschuiven van de ringen. Ik was alleen vergeten het seintje te geven, dus ze bleef de tijd maar volpraten”, lacht Arno. “Gelukkig zag ze me op een gegeven moment weer staan en wist ze dat het goed was.”

Categorie Emotie

Huilen en lachen: alle emoties komen voorbij op een trouwdag. De fotograaf die de emoties op de trouwdag het mooist vastlegde volgens het publiek was Daan Fortuin van Fortuin Fotografie. “Tijdens een bruiloft vallen je, naast het bruidspaar, altijd een paar mensen op. Dit is de opa van de bruid en ik wist dat ik hem in de gaten moest houden. Toen hij de bruid feliciteerde, stond ik precies goed en kon ik deze waanzinnige foto maken”, zegt Daan.

Categorie Family & Friends

Eigenlijk hebben ze een bijrol op de grote dag, maar soms springt er een ogenblik uit waardoor deze mensen ineens een hoofdrol krijgen. Jaentien Brienen legde een mooi moment vast en kreeg van jullie de meeste stemmen. “Ik had de vriendengroep als grap zo bij elkaar gezet, als tegenhanger van het traditionele statieportret. Ik stond op een trappetje en was zo blij met dit resultaat! Het is echt een innige foto waar de liefde vanaf spat”, aldus Jaentien.

Categorie Bruidegom

The man of the hour is natuurlijk de bruidegom! Lotje van der Bie maakte de winnende foto in deze categorie. “Wauw, ik ben echt vereerd dat ik deze award mag winnen”, verklaart Lotje. “Ik ga eerst mijn eigen man bellen, daarna deze bruidegom. Hij vond het ook heel spannend.”

Categorie Pre & After Wedding

Een loveshoot voor de grote dag of juist een trash-the-dress party: ook voor en na het trouwfeest zijn er prachtige fotomomenten. Jan van de Maat maakte de winnende foto in deze categorie. “Deze foto is gemaakt in een oud klooster nabij Valkenburg. Door licht rechtsboven en onder in te flitsen, konden we dit beeld maken. Toen ik ‘m zag wist ik: mooier kan niet”, zegt Jan.

Categorie Bruid

Dhr & mw fotografie maakte de winnende foto in deze categorie. “Wij shooten altijd samen, daar kiezen bruidsparen bewust voor. Zo zorgen we ervoor dat we alles vastleggen op zo’n belangrijke, intense dag”, aldus Nin en Rick.

De New Talent Award

Nieuw dit jaar is de New Talent Award, die de vakjury toekende aan Daniël Vinke van Trouwfoto’s van Daan. “Wauw, wat een eer”, verklaart een verraste Daniël. “Ik ben nu bijna drie jaar bezig en heb afgelopen zomer de keuze gemaakt om te stoppen met mijn baan om me volledig te concentreren op het fotograferen. Dat ik dan nu deze award mag winnen is niet alleen een kers op de taart, maar ook een bevestiging dat ik de juiste keuze heb gemaakt.”

Wat is de Bruidsfoto Award?

De Bruidsfoto Award is een verkiezing onder fotografen uit Nederland en België. Zij konden begin dit jaar hun favoriete bruidsfoto’s uit eigen portfolio insturen, waarna een onafhankelijke vakjury – bestaande uit Indra Simons, Rianne Hogewoning, Els Korsten, Maarten Devoldere en Axel Drenth – een selectie maakte en zodoende fotografen nomineerden voor een award. De Bruidfoto Award kent negen categorieën:

  • Getting Ready
  • Bruid
  • Bruidegom
  • Bruidspaar
  • Bruidskinderen
  • Ceremonie
  • Emotie
  • Famiy & Friends
  • Pre & After Wedding

Zodra de genomineerden per categorie bekend waren, was het aan het publiek. Jullie mochten stemmen op jullie favoriete foto’s en daar is massaal gehoor aan gegeven!

De cijfers achter de Bruidsfoto Award

Er zijn bijna 500 foto’s ingezonden door 140 unieke fotografen voor deze editie van de Bruidsfoto Award. De vakjury heeft 81 foto’s genomineerd, waarna er 74.000 stemmen zijn uitgebracht door het publiek. Nieuwsgierig naar alle 81 genomineerde foto’s van 2023? Bekijk ze hier!