Diamanten: de verschillende slijpvormen uitgelegd 

Hij staat symbool voor schoonheid, kracht en eeuwige liefde: de diamant is de meest waardevolle edelsteen en met z’n eeuwige helderheid de ideale keuze voor verlovings- en trouwringen.

Diamanten: de verschillende slijpvormen uitgelegd
Beeld: Niessing

 

Een diamant is het hardste, natuurlijk voorkomende mineraal ter wereld en wordt gevormd in het binnenste van de aarde. Onder enorme druk en enorme hitte wordt koolstof gekristalliseerd en ontstaan er ruwe diamanten. De oude Grieken herkenden de bijzondere eigenschappen van deze edelsteen en droegen ze tijdens veldslagen als symbool voor kracht en onoverwinnelijkheid. Het woord diamant is terug te leiden naar het oud Griekse woord ‘ademas’, wat ontembaar betekent. Logisch ook dat de diamant dus zoveel gebruikt wordt voor trouw- en verlovingsringen.

De vier C’s: de kwaliteit van een diamant bepalen

Om de kwaliteit van een diamant te bepalen, wordt gekeken naar hardheid, dichtheid, kleur en glans. Deze kwaliteitscontrole wordt samengevat als de vier C’s, die staan voor carat (het gewicht van de diamant uitgedrukt in karaat), color (kleur), clarity (helderheid) en cut (kwaliteit van het slijpen).

Perfect cut van een diamant

De slijpvorm is het belangrijkste element uit de vier C’s, omdat dit de lichtbreking en daarmee het fonkelen van een diamant bepaalt. De focus ligt op symmetrie, proportie en afwerking, waarmee de schoonheid van de edelsteen wordt gegarandeerd. Met een perfect cut wordt de glans en het vuur van een diamant zichtbaar.

OOK INTERESSANT: DE MOOISTE RINGKLASSIEKERS

Hoe diamanten worden geslepen

Bij het slijpen van diamanten kun je over het algemeen onderscheid maken tussen gladde en gefacetteerde cuts. De afgevlakte oppervlaktes van een diamant, ook wel facetten genoemd, breken het licht in talloze reflecties en laten de diamanten glinsteren. Er zijn verschillende vormen waarin een diamant kan worden gesneden. Wij lichten de belangrijkste toe. De bekendste slijpvorm van een diamant is de briljant. Hij bestaat al meer dan honderd jaar en is in 1919 geperfectioneerd door de Antwerpse ingenieur Marcel Tolkowsky.

Diamanten: de verschillende slijpvormen uitgelegd
Beeld: Bridget Flohe / Unspash

De zeven populairste slijpvormen

Briljant

De bekendste slijpvorm: rond van boven en beneden uitlopend in een puntje.  Bij briljanten worden de facetten zo geslepen, dat de hoogste glans wordt bereikt en alle kleuren van de regenboog te zien zijn. Een briljant kan 56, 57 of 58 facetten hebben.

Hart

Een hart is niet alleen bijzonder romantisch, maar ook een buitengewoon zeldzame slijpvorm vanwege de complexiteit en de benodigde precisie. Een hartvormig geslepen diamant behoort tot de fancy cuts.

Marquise

Bij een marquise-cut wordt de diamant in de vorm van een ovaal geslepen. De naam van deze slijpvorm is gebaseerd op een romantische legende: de Franse koning Lodewijk XV schonk zijn maîtresse, madame de Pompadour, een diamant. De ovaal staat symbool voor haar glimlach.

Druppel

Peer, traan of druppel – deze bijzondere slijpvorm heeft verschillende namen. Deze diamant is een combinatie van een ronde briljant en een gespitste marquise.

Emerald

De emerald cut verwijst naar de klassieke slijpvorm van smaragden. De rechthoekige vorm benadrukt lange, parallelle facetten en doet denken aan de treden van een trap. Daarom wordt deze slijpvorm ook wel de trapslijpvorm genoemd.

Baguette

De term baguette komt natuurlijk uit het Frans en wordt gebruikt voor diamanten waarbij de focus meer ligt op de helderheid dan op de glans. De dunne, langwerpige vorm werd vroeger al veel gebruikt, omdat het zich perfect leent voor kronen, tiara’s en kruizen.

Princess

Bij de princess cut worden twee verschillende slijpvormen gecombineerd, maar de basisvorm is een vierkant. Door het moderne en toch romantische uiterlijk wordt een princess cut vaak gebruikt op een verlovingsring.

Diamanten: de verschillende slijpvormen uitgelegd

Hoe ontstaat diamant?

Diamant bestaat uit zuivere koolstof, die onder zeer hoge druk en temperatuur is gekristalliseerd. Dit gebeurt op een diepte van 150 tot 200 km. Door vulkanische uitbarstingen is diamant op bepaalde plekken omhooggestuwd naar het aardoppervlak. De afgekoelde lava die diamant bevat heet kimberliet. Diamant wordt ook gevonden in rivierbeddingen en zelfs in zandafzettingen langs de zeekust. Hier zijn diamanten in de loop van de tijd naar toe vervoerd, onder invloed van weer en wind.

Waarom diamanten zo duur zijn

Er moet gemiddeld iets meer dan 6 ton ruw gesteente verwerkt worden om 1 gram ruwe diamant te winnen. Daarom is diamant zo zeldzaam en kostbaar. Van alle diamanten die nu gevonden worden, is ongeveer 15 tot 20 procent geschikt om in een sieraad te verwerken. Het delven van diamant is ondanks alle moderne technieken nog altijd zeer gecompliceerd. Tegenwoordig zijn er ook lab grown diamanten, die worden in een laboratorium verkregen en zijn daarom een stuk goedkoper, maar ook minder zeldzaam.