Zo kies je de juiste stropdas 
Of je nou de bruidegom bent, de bruiloftsgast of strak in pak naar een chique gelegenheid gaat; een stropdas in vrijwel onmisbaar. Gelukkig hoef je niet lang te zoeken naar de beste tips & tricks voor het stylen van de stropdas, die vind je namelijk hier!
Verschillende soorten stropdassen
Geen stropdas is het zelfde. Ze kunnen verschillen in lengte, breedte en natuurlijk in kleur en patroon. Standaard stropdassen hebben een lengte tussen de 140 en 150 centimeter en zijn 6 tot 8 centimeter breed. Bijzondere exemplaren kunnen hier natuurlijk van afwijken, zo heb je bijvoorbeeld extra lange stropdassen voor langere mensen. Een andere afwijkende das is de plastron, een bredere korte das.
Hoe lang moet een stropdas zijn?
De lengte van jouw lichaam bepaalt in principe de lengte van jouw stropdas; deze twee moeten in verhouding staan met elkaar. Als het onderste puntje van de das net de bovenkant van je broeksriem raakt, is de lengte perfect.
Hoe kies je de juiste breedte stropdas?
De breedte van de perfecte stropdas kun je door twee aspecten laten bepalen, jouw lichaamsbouw en de revers van jouw jasje. Ben je breed gebouwd, ga dan voor een wat bredere das zodat de verhoudingen juist blijven. Dit geldt eigenlijk ook zo voor de revers van het jasje dat je draagt. Zijn deze smal? Dan ga je voor een smallere stropdas. Zijn ze breed? Dan voor een bredere variant. Als je jezelf compleet naar je lichaamsbouw wilt kleden, kun je dus zowel de lengte en breedte van jouw stropdas als de breedte van je revers aanpassen op jouw bouw.
Foto: DigelWelke kleur stropdas?
Sommige dingen zijn voor de hand liggend; zo neem je bijvoorbeeld alleen een extra lange stropdas als je zelf ook bovengemiddeld lang bent. Dingen zoals kleur en print kunnen al gauw wat lastiger zijn. Hoewel ze wel degelijk in de winkels liggen, worden stropdassen met felle kleuren en extreem opvallende motieven bijvoorbeeld afgeraden.
Het combineren van jouw stropdas
Met het samenstellen van je outfit, begin je bij de grootste kledingstukken. Zo kies je eerst je pak, vervolgens je overhemd en als laatst je stropdas. Deze volgorde zorgt er eigenlijk al voor dat het bijna niet mis kan gaan. Een andere truc waardoor het vrijwel niet mis kan gaan, is het kiezen voor een lichtblauw overhemd. In principe past hier vrijwel iedere das bij.
Het draait er voornamelijk om dat je een kleur das kiest, die afsteekt bij de kleur van het overhemd. Om nog even terug te komen op het voorbeeld van net: een lichtblauwe stropdas op een lichtblauw overhemd past dan weer niet, sorry! Toch fan van blauw? Een blauwe of donkerblauwe das is wel een succes.
Stropdassen met een patroon
Zijn effen stropdassen niet voor jou weggelegd? Lucky you, dassen met een printje zijn er namelijk in overvloed. Het makkelijkst combineer je zo’n stropdas met een effen overhemd. Je kunt er ook voor kiezen patronen met elkaar te mixen, maar dan moet je wel wat voorzichtiger zijn in je keuze.
Patronen combineren
De vuistregel bij het combineren van patronen, is dat deze in grote moeten verschillen. Ga bijvoorbeeld niet voor zowel een overhemd als stropdas met kleine stipjes of strepen. Een wat smallere verticale streep in je overhemd zou je dan wel weer kunnen combineren met een grovere print in de stropdas. Deze combinatie van klein VS groot zie je in de linker afbeelding hieronder. De stropdas heeft een klein stipjespatroon, terwijl het gilet een grovere print heeft. Hierdoor is het niet too much en kijkt het alsnog fijn.
Een andere optie is het exact matchen van de print, zoals in het rechter voorbeeld hieronder. Het patroon van het gilet is namelijk exact hetzelfde als die van de stropdas en zorgt daardoor voor een rustgevende uitstraling, ondanks de drukke print.
Zijde, wol, linnen, help?!
Stropdassen zijn er in net zo veel materialen als kleuren. Zo heb je dassen van zijde, polyester, wol, linnen, katoen en zelfs leer. Maar, om maar even met de deur in huis te vallen; zijde is het meest geschikte materiaal voor het maken van een stropdas. De meeste dassen zijn dan ook gemaakt van zijde en polyester. Stropdassen van zijde zijn over het algemeen wel duurder en van hogere kwaliteit dan de polyester dassen. Of een das van zijde dan the way to go is? Dat niet per se, zo zijn ze namelijk wat lastiger te reinigen en gevoeliger voor haakjes.