De cumberband – het bruidegomsaccessoire met traditie 

De cumberband – het bruidegomsaccessoire met traditie

Bruidegoms opgelet: de cumberband is terug als één van de hipste accessoires. De cumber-wattes? Maak hier kennis met dit coole (en koele!) accessoire.

Met de groeiende populariteit van de smoking als bruidegomsoutfit, hebben ontwerpers als Wilvorst en Carlo Pignatelli de cumberband opnieuw ontdekt. Het is een stijlvol alternatief voor het gilet en komt met een aantal interessante voordelen…

De geschiedenis

De cumberband heeft een indrukwekkende geschiedenis. Het accessoire werd het eerst gezien in India rond 1850. De Indiase mannen droegen vaak een sjerp om hun middel voor feestelijke gelegenheden: de zogenaamde ‘kamarband’. Britse legerofficieren gestationeerd in India droegen gilets onder hun uniform voor officiële gelegenheden, maar vanwege de hitte werden ze snel fan van de koelere sjerp als alternatief. Toen de ‘black tie’ smoking met zwarte vlinderstrik populair werd, was de cumberband het perfecte accessoire om de look af te maken.

De details

De cumberband is een brede ceintuur met plooien in dezelfde kleur als de smoking of het pak, en wordt gedragen in plaats van een riem. Het idee van de smoking is dat alle bewegende delen van het lichaam bedekt zijn. Dat houdt in dat het overhemd een blinde knoopsluiting heeft, met manchetknopen op de mouwen. De zijnaden van de broek zijn afgedekt met een satijnen band, de galon. De cumberband wordt deels over de band van de broek gedragen en deels over het overhemd, en zorgt ervoor dat het overhemd te allen tijde netjes blijft zitten.

De draagwijze

De cumberband lijkt makkelijk te dragen: om je middel en klaar. Maar er is een goede en een verkeerde manier. De plooien worden met de opening naar boven gedragen. Ook is het belangrijk dat de cumberband precies om je middel zit. Als je hem te hoog of te laag draagt, verliest je outfit zijn mooie lijnen. Tot slot moet de cumberband gecombineerd worden met een vlinderstrik in dezelfde stof.

De voordelen van een cumberband

De cumberband kent een aantal bijzondere voordelen. De Engelsen noemen hem ietwat veelzeggend ook wel een ‘crumb catcher’: hij is perfect om de kruimels tijdens het diner op te vangen. Ook kun je er kaartjes in bewaren en kleedt hij slank af. Het belangrijkste voordeel is echter dat een cumberband veel minder warm is dan een gilet, maar er minstens zo feestelijk uitziet als de bruidegom zijn jasje uittrekt. Het is dus met recht een coole én een koele accessoire.