Vind het perfecte bruidskapsel voor jouw trouwdag 

Het kiezen van jouw bruidskapsel kan je look helemaal afmaken. In de zoektocht naar jouw trouwkapsel kan het lastig zijn om een keuze te maken. Laat je inspireren en maak je klaar om te schitteren op jullie speciale dag!

Vind het perfecte bruidskapsel voor jouw trouwdag
Foto: Pixabay

Trouwkapsels door de jaren heen

Lang geleden droegen bruiden vaak kransen van verse bloemen en kruiden in hun haar. Tijdens de Romeinse en Griekse oudheid veranderde dat, toen droegen bruiden gevlochten kapsels die versierd waren. Een lange tijd daarna, in de middeleeuwen, kwamen hoofddeksels en sluiers pas in de mode. Het haar bleef vaak verborgen hieronder. Bruiden uit families van adel droegen verfijnde hoofdtooien.

In de Victoriaanse tijd droegen bruiden vaak losse, golvende kapsels, versierd met bloemen en linten. Later, in de 20e eeuw, zagen we strakke, elegante knotten in de jaren ’20 en de krullen in de jaren ’60. Tegenwoordig zijn trends zoals vlechten, bloemenaccessoires en vintage kapsels blijvend populair. Bruiden laten zich steeds meer inspireren door beroemdheden, social media en persoonlijke smaak.

Bruidskapsels voor verschillende haarlengtes

Of je nou kort, halflang of lang haar hebt, er is sowieso een bruidskapsel die bij jou past.

Een van de populairste stijlen voor kort haar is het toevoegen van subtiele golven of krullen. Een andere optie is om je lokken op te steken met haarspelden of een haaraccessoire. Wat dacht je van een fonkelende tiara of een bloemenkrans?

Half opgestoken kapsels zijn een mooie keuze voor halflang haar, waarbij je kunt kiezen voor zachte golven of krullen. Een andere optie is om je haar helemaal op te steken in een knot.

Als je lang haar hebt, kun je uit veel verschillende bruidskapsels kiezen. Ga bijvoorbeeld voor losse golven, krullen, een vissengraatvlecht of een watervalvlecht. Updo’s zijn ook altijd een goede keuze.

Bruidskapsels zijn voortdurend in ontwikkeling, hierdoor is het soms lastig een keuze te maken. Vergeet niet om ons Instagram (@bruidmagazine) en Pinterest-account te volgen voor inspiratie van prachtige bruidskapsels.

Een van de meest geliefde trends in bruidskapsels is de boho look. Bij deze stijl heb je losse, natuurlijke golven of krullen. Meestal word dit gecombineerd met vlechten of twists. Bloemen zijn ook kenmerkend voor de boho-stijl.

Een andere populaire trend zijn de klassieke updo’s. Dit zijn bijvoorbeeld Chignons, Franse twists en elegante knotjes. Deze kapsels zijn perfect voor bruiden die willen dat hun bruidsjurk en accessoires in het middelpunt blijven staan.

Voor degenen die willen gaan voor een moderne look, zijn strakke en gladde kapsels perfect. Denk aan lage paardenstaarten en een slanke knot.

De beste bruidskapsels afgestemd op jouw unieke gezichtsvorm

Bij bruidskapsels geldt niet one-size-fits-all. Welk bruidskapsel je kiest voor jouw trouwdag hangt af van je gezichtsvorm.

Bruidskapsels voor een rond gezicht

Bruiden met een rond gezicht hebben zachte gezichtslijnen. De breedte en lengte van hun gezicht zijn ongeveer gelijk. Kies voor kapsels met volume, losse krullen of golven die langs de zijkanten van jouw gezicht vallen. Half opgestoken kapsels of een hoge knot zijn ook uitstekende keuzes voor ronde gezichten.

Bruidskapsels voor een ovale gezichtsvorm

Ovale gezichtsvormen zijn meestal langer dan breed, met een ronde kin en voorhoofd. Als jij een ovaal gezicht hebt, heb je geluk. Bijna elk kapsel staat jou dan goed. Losse golven, opgestoken kapsels en zijwaartse vlechten zijn allemaal prachtige opties.

 

Bruidskapsels voor vierkanten gezichten

Vierkante gezichten hebben een sterke kaaklijn en een breed voorhoofd, met gelijke breedte en lengte. Om de hoeken van een vierkant gezicht te verzachten, kun je kiezen voor zachte golven, krullen of een zijwaartse paardenstaart. Je kunt ook gaan voor asymmetrische kapsels.

 

Vind het perfecte bruidskapsel voor jouw trouwdag
Foto: Oladimeij Odunsi

Bruidskapsels voor hartvormige gezichten

Hartvormige gezichten zijn breder bij de slapen en smaller bij de kin. Bruiden met een hartvormig gezicht kunnen kiezen voor kapsels die het gezicht in balans brengen. Dit kun je doen door volume toe te voegen aan de kin en kaaklijn. Ga bijvoorbeeld voor losse golven, krullen rond het gezicht of een laag, rommelige knot.

 

Vind het perfecte bruidskapsel voor jouw trouwdag
Foto: Tyler Mcrobert

Bruidskapsels voor een langwerpige gezichtsvorm

Langwerpige gezichtsvormen zijn langer dan breed, met een smalle voorhoofd en kin. Bij deze gezichtsvorm kun je het best kiezen voor kapsels met volume aan de zijkanten. Losse golven, zijwaartse vlechten en lage opgestoken kapsels zijn allemaal goede keuzes.

De ideale haaraccessoires voor je bruidskapsel

Kies accessoires die passen bij het thema van je bruiloft en de stijl van je trouwjurk. Een vintage haaraccessoire kan bijvoorbeeld prachtig staan bij een klassieke, romantische jurk. Terwijl een moderne haarband perfect past bij een strakke jurk.

Zorg ervoor dat je haaraccessoires qua kleur en stijl matcht bij de rest van je sieraden. Als je bijvoorbeeld zilveren of witgouden sieraden draagt, kies dan ook voor haaraccessoires in dezelfde tint. Als je sieraden eenvoudig en subtiel zijn, kun je beter kiezen voor een minder opvallend haaraccessoire.

Sommige haaraccessoires werken beter met bepaalde bruidskapsels dan andere. Zo zijn haarspelden en haarkammen bijvoorbeeld ideaal voor opgestoken kapsels. Maar zijn haarbanden en tiara’s passend bij half opgestoken en losse kapsels.

Less is more: houd in gedachten dat je haaraccessoire je trouwlook moet aanvullen, niet overheersen. Zorg dat het een subtiele finishing touch toevoegt zonder te veel aandacht te trekken. Het is beter om te kiezen voor één statement accessoire dan te proberen meerdere kleine accessoires te combineren.

Tips om je bruidskapsel helemaal eigen te maken

Bloemen geven een natuurlijke touch aan je bruidskapsel. Je kunt kiezen voor verse bloemen, of voor gedroogde of kunstbloemen als duurzamer alternatief.

Maak je kapsel persoonlijker door een accessoire te dragen dat sentimentele waarde heeft. Je kunt denken aan een erfstuk of een sieraad dat je van een dierbare hebt gekregen.

Voeg een vleugje kleur toe aan je bruidskapsel door gekleurde haaraccessoires te gebruiken. Ga voor linten, haarspelden of bloemen. Kies kleuren die passen bij het kleurenschema van jullie bruiloft.

Laat je bruidskapsel shinen door initialen, symbolen of zelfs een korte boodschap te verwerken. Dit kan subtiel en verfijnd met een enkele initiaal-haarspeld, of gedurfd en opvallend met een statement haaraccessoire dat een speciale betekenis voor jou heeft.

Maak je bruidskapsel uniek door verschillende texturen en vormen te combineren. Dit kan bijvoorbeeld door het mixen van strakke vlechten met losse golven.

Voorbereiding en verzorging van je haar voor je bruiloft

Gezonde voeding is belangrijk voor de gezondheid van je haar. Zorg ervoor dat je voeding rijk is aan vitamines en mineralen.

Naast gezonde voeding is het belangrijk om je haar regelmatig te laten knippen. Gespleten haarpunten kunnen je haar er onverzorgd en dof uit laten zien. Door je haar elke zes tot acht weken te laten knippen, blijft het gezond.

Vermijd agressieve shampoos, conditioners en stylingproducten die je haar kunnen beschadigen en uitdrogen. Kies in plaats daarvan voor producten die speciaal zijn ontwikkeld om je haar te voeden en te beschermen, zoals sulfaatvrije shampoos en leave-in conditioners.

In de weken voor je bruiloft is het een goed idee om diepere haarbehandelingen te overwegen, zoals maskers of oliebehandelingen. Weet je niet welke behandeling het beste is voor jou? Vraag je haarstylist om advies over welke behandelingen het meest geschikt zijn voor jouw haartype.

Op de dag van je bruiloft moet je haar gewassen en droog zijn voordat je haarstylist begint met je bruidskapsel. Overleg van tevoren of je haar voor de afspraak gewassen moet worden, of dat dit op de dag zelf wordt gedaan. Zorg er ook voor dat je voldoende tijd plant voor je haarstyling, zodat je niet gehaast of gestrest bent vlak voor de ceremonie.