Uitnodigingen | Tips van trouwkaart-expert Marjolein 

Uitnodigingen | Tips van trouwkaart-expert Marjolein

Het uitzoeken van jullie trouwkaart lijkt misschien een detail, maar het is best een cruciaal bruiloftsonderdeel. Voor de gasten is de uitnodiging alvast een tip van de sluier, die ook nog eens de belangrijkste essentials van de trouwdag bevat. Maar wat zet je er wel of niet op? Samen met Marjolein Kleijwegt, eigenaar van ontwerpstudio Leintjes, geven we jou de beste tips.

Als je zelf kaarten wilt laten ontwerpen, wanneer moet je daar dan mee beginnen?

Marjolein: “Bij een ontwerper is het handig om een half jaar voor je bruiloft te beginnen, zo heb je de tijd om samen naar iets moois toe te werken.”

Wat moet er allemaal op de uitnodiging staan?

Niet alles! Beperk je tot de details die echt van belang zijn:

 • Namen van het bruidspaar
 • Trouwdatum met jaartal
 • Locatie en tijd van ceremonie, receptie en feest
 • Contactgegevens bruidspaar en ceremoniemeester
 • Cadeauwensen
 • Dresscode (eventueel met korte toelichting)
 • RSVP
 • Website met info over de bruiloft

Jullie ceremoniemeester kan in een aparte brief bij de uitnodiging het volgende vermelden:

 • Routebeschrijvingen
 • Speciale cadeauwensen
 • Wensen ten aanzien van smartphones en social media
Wat is een RSVP?

RSVP staat voor ‘répondez s’il vous plaît’ oftewel ‘antwoord alstublieft’. Handig, want zo weet je hoeveel gasten je kunt verwachten. Vaak wil een trouwlocatie dat ook graag weten. Je kunt gasten vragen om te mailen naar de ceremoniemeester, maar je kunt ook een apart antwoordkaartje meesturen, mét postzegel. Geef jullie gasten een deadline van drie tot vier weken na ontvangst van de uitnodiging.

Hoe kiezen we de juiste kleuren voor onze trouwkaart?

Marjolein: “Zoek iets uit wat bij jullie persoonlijkheid past, maar bijvoorbeeld ook bij jullie bruiloftsthema. Je kunt natuurlijk alle kleuren gebruiken die je wilt, maar zorg dat alles wat je toepast in balans is met elkaar. Zo ontstaan de mooiste ontwerpen.”
(enkele pagina)

Hoe kun je speciale verzoeken op een leuke manier verwoorden, zonder mensen voor het hoofd te stoten?

Wij geven hier een aantal voorbeelden.

 • Dresscode: ‘Wij vinden dat chic en stijlvol wel mag, liefst met wat roze op deze bijzondere dag’. Of: ‘Je kledingkeuze is aan jou. Tip: onze themakleur is blauw’. Of: ‘We vragen één ding aan ons trouwbezoek: liever geen spijkerbroek’.
 • Kinderen niet (de hele dag) welkom: ‘Kinderen zijn fijn, maar voor ons trouwfeest iets te klein’. Of: ‘Om uitgebreid met iedereen te kunnen praten, vragen we jullie om kinderen thuis te laten’. Of: ‘Voor uw en ons plezier, zijn kinderen tot 20.00 uur welkom hier’.
 • Cadeauwensen: ‘We sparen voor een onvergetelijke huwelijksreis’. Of: ‘We hebben genoeg spullen, het liefst willen we ons spaarpotje aanvullen’. Of: ‘Wilt u ons een cadeautje geven? Op [website] hebben we een lijstje geschreven’.
Hoeveel uitnodigingen moeten we bestellen?

Marjolein: “Niet elke gast hoeft een eigen kaart te krijgen. Reken zo’n zeventig procent van het totaal aantal gasten of stuur één kaart per stel of gezin. Handig: bestel ongeveer 25 procent extra. Misschien besluiten jullie om oom Kees toch uit te nodigen, maak je een schrijffoutje of raakt er een uitnodiging kwijt bij de post. En natuurlijk wil je er zelf ook minstens één bewaren.”

Hoeveel postzegels moeten er op de kaart?

Niets is zo gênant als een sticker van het postbedrijf op die mooie envelop met de melding dat jullie gast moet bijbetalen voor de portokosten. Laat je trouwkaart inclusief envelop en andere extra’s wegen bij een postpunt om erachter te komen hoeveel postzegels je moet plakken. Wist je trouwens dat er ook speciale liefdespostzegels te koop zijn (met een hartje erop) en dat je ook postzegels kunt laten bedrukken met een eigen foto? Cute!

Wanneer moeten we de uitnodigingen versturen?

Marjolein: “In principe is zes tot acht weken voor de bruiloft een mooi uitgangspunt, maar steeds meer bruidsparen kiezen ervoor om drie maanden van tevoren de kaarten te versturen. Wil je er zeker van zijn dat alle gasten hun agenda vrijhouden, stuur dan zodra de trouwdatum bekend is, een save-the-date.”