Alles over de trouwkaart – zo nodig je jouw gasten uit 

Alles over de trouwkaart – zo nodig je jouw gasten uit
FOTO: Cottonbird

Alles wat jullie plannen voor jullie bruiloft, komt samen in dat ene onderdeel: de trouwkaart. Met deze uitnodiging voor jullie gasten zet je meteen de toon voor de trouwdag. Welke sfeer wordt het? Op welk materiaal gaan jullie drukken? Wat moet je niet vergeten erop te zetten? Lees het hier in de mini-trouwkaartenspecial.

Save the date!

Zodra jullie trouwdatum bekend is, kun je een save-the-date-kaart sturen naar jullie gasten. Zo kunnen zij die dag alvast vrij houden in hun agenda. Vooral rond vakantieperiodes is dat erg handig. Op een save-the-date zet je doorgaans alleen de datum; andere huwelijksdetails volgen later op de trouwkaart. Je kunt de save-the-date-kaart mooi aan laten sluiten bij de stijl van jullie bruiloft. Veel trouwkaartenleveranciers hebben ook save-the-dates beschikbaar in dezelfde stijl als de trouwkaarten. Extra persoonlijk: boek een loveshoot om jullie verloving te vieren en gebruik deze foto’s om jullie huwelijk aan te kondigen.

Laten ontwerpen

Tegenwoordig is het helemaal hot om jullie bruiloft superpersoonlijk te maken. Lijkt jullie dat ook wel iets? Bij veel specialisten kun je jullie uitnodiging laten ontwerpen. Samen met de designer overleg je wat jullie mooi vinden en hij of zij maakt dan een ontwerp op maat. Echt uniek dus! Wanneer je zelf uitnodigingen wilt laten ontwerpen, kun je het beste een halfjaar voor de bruiloft beginnen met je zoektocht naar een leverancier die bij jullie past. Zo heb je voldoende tijd om samen naar iets moois toe te werken.

Welk papier?

Er zijn veel verschillende soorten papier waarop je jullie uitnodiging kunt laten drukken. Kies je voor een feestelijke, subtiele glitter? Dan is glanzend parelmoerpapier een goede keuze, of ivory gold. Dit laatste heeft een goudachtige glans en glitter. Natuurkarton is stevig en mat en wordt veel voor trouwkaarten gebruikt. Papier met structuur vind je in off-white Oud-Hollands papier. Ten slotte is er silk papier, met een matte glans en een wat gladder oppervlak.

Bijzondere afwerking

Wil je iets extra’s toevoegen aan jullie uitnodiging? Denk dan eens aan bijzondere afwerkingen. Met folie kun je jullie namen bijvoorbeeld glanzend laten drukken. En met letterpress geef je diepte aan het drukwerk. Door middel van lasercut kun je prachtige figuren laten snijden uit het kaartje.

In overleg met je trouwlocatie kun je de stijl van jullie uitnodiging doortrekken in de hele trouwdag. Bijvoorbeeld met stijlvolle menukaarten. Zodra jullie zeker zijn van het menu, geef je dit door aan je trouwkaartenleverancier. Maak je een tafelschikking? Naamkaartjes in dezelfde stijl staan leuk en sfeervol op de tafels.

Wat moet er op staan?

Het allerbelangrijkste zijn natuurlijk jullie namen en de trouwdatum. Vervolgens ook de locatie en het tijdstip van ceremonie, receptie en het feest. Zet ook jullie adres en eventuele weddingwebsite op de kaart. Andere opties zijn jullie cadeauwensen, dresscode enzovoorts. Het is altijd handig om de ceremoniemeester een brief te laten schrijven die je als bijlage toevoegt. Daarin kun je bijvoorbeeld meer uitleggen over de dresscode of de inloggegevens van jullie online verlanglijstje delen.

R.S.V.P.

Voor jullie bruiloft is het handig om te weten hoeveel gasten daadwerkelijk zullen komen. Je kunt daarom een R.S.V.P.-kaartje meesturen met de uitnodiging, voorzien van retourenvelop en postzegel. R.S.V.P. staat voor répondez s’il vous plaît, oftewel: antwoord alstublieft. Je kunt je gasten natuurlijk ook vragen om zich via de ceremoniemeester of jullie eigen website aan te melden voor de bruiloft. Geef wel een deadline voor de R.S.V.P., bijvoorbeeld drie weken na ontvangst van de uitnodiging. Op het antwoordkaartje kun je gasten ook hun voedselallergieën en dieetwensen op laten schrijven. Ook handig: laat ze alvast een keuze maken tussen vegetarisch, vis of vlees.

Versturen

In principe is zes tot acht weken voor de bruiloft een mooi uitgangspunt om de uitnodiging te versturen. Je kunt de adressen handmatig schrijven, maar je kunt ook adresstickers printen. Ga, voor je postzegels gaat plakken, eerst naar een postpunt om de kaart met envelop en extra’s te wegen. Zo weet je precies hoeveel postzegels erop moeten. Je wilt je gasten natuurlijk niet opzadelen met een boete vanwege de portokosten.

Dagprogramma

Voor de daggasten is het handig om te weten hoe de bruiloft ongeveer zal verlopen. Maak een versimpelde versie van het draaiboek met alle details die relevant zijn voor jullie gasten en laat ook dit drukken in de stijl van de uitnodiging. Zo hebben je gasten meteen een leuk aandenken aan jullie dag. Voor het dagprogramma zijn de tijd en plaats van belangrijke momenten handig, zoals wanneer iedereen verzamelt, hoe laat de ceremonie begint, wanneer er foto’s gemaakt worden en wanneer ze tijd hebben om zich op te frissen. Je kunt ook een apart kaartje toevoegen met de volgorde waarin iedereen op de foto gaat. Dan kunnen ze alvast klaar gaan staan ;-).

Bedankt allemaal!

Aan het einde van de trouwdag kun je de daggasten een leuk bedankje meegeven. Maar natuurlijk waardeer je ook de andere gasten die op jullie bruiloft aanwezig waren, of de mensen die jullie een kaartje of cadeautje hebben gestuurd om te feliciteren. Laat leuke bedankkaartjes drukken in het thema van jullie dag, schrijf er een persoonlijke boodschap op (‘Bedankt voor het leuke peper- en zoutstel, tante Emma!’) en verstuur dit uiterlijk zes weken na de bruiloft.

Speciale verzoeken

Ga naar www.bruidenbruidegom.nl voor nog veel meer informatie over trouwkaarten. Zo vind je onder het kopje ‘Jullie trouwdag’ een Q&A over uitnodigingen. Daar geven we bijvoorbeeld voorbeelden voor het verwoorden van speciale verzoeken op de trouwkaart, zonder dat je iemand voor het hoofd stoot!