6 bruidsparen over het plannen van hun bruiloft 

Natuurlijk gebeurt er altijd wel iets onverwachts in aanloop naar jullie grote dag, maar sommige stellen krijgen toch met hobbels in de weg te maken. Want hoe goed je ook plant: er kan altijd iets gebeuren dat je nooit had kunnen voorspellen. We spraken met zes stellen over de planningsperikelen naar de bruiloft toe (die uiteindelijk hartstikke prachtig werd) en delen ze al hun tips.

6 bruidsparen over het plannen van hun bruiloft
Fotografie: Vivre Fotografie

Manouk & Gerben | “Ik heb een achtergrond als eventmanager”

Manouk: “Omdat mijn vader ziek was toen Gerben me ten huwelijk vroeg, wilden we niet superlang wachten met trouwen. Het scheelde dat mijn tante vrij snel zei: je mag in mijn tuin trouwen. Bovendien heb ik een achtergrond als eventmanager en had ik de boel vrij snel onder controle. Op vrijdag was de bruiloft en de woensdag ervoor zette de tentenbouwer de stretchtent op. Het was een perfect plaatje: van de decoratie tot het uitzicht over groene weilanden. En het weer zou volgens de verwachtingen, op een buitje na, ook nog ‘s goed blijven.

Toen ik op donderdag de wegbewijzeringsborden met mijn vader ging plaatsen, ging het toch regenen. Gerben was ondertussen onderweg om de taart op te halen, hij belde me om te zeggen dat het weer bij hem enorm te keer ging. Het moment dat mijn vader en ik terug bij mijn tante waren, zagen we hoe een windhoos uit het niets de tent optilde en plat op de grond smeet. Alle apparatuur en decoratie stonden erin opgesteld. Ik was compleet overstuur en besefte dat dit tijdens de bruiloft had kunnen gebeuren, maar dan met gasten erin. Gerben heeft een eigen crossfitbox: een grote hal. Twintig uur voor de ceremonie hebben we de knoop doorgehakt: met familie, vrienden en zelfs crossfitleden werd de hal omgetoverd tot een echte trouwlocatie. De grote dag deden we de shoot buiten, maar eenmaal binnen regende het aan een stuk door en werd het superkoud: dus heel fijn dat we binnen stonden. Het was een fantastische dag en alles wat mis kon gaan was al gebeurd, dus ik heb me nergens meer druk om gemaakt.”

________

6 bruidsparen over het plannen van hun bruiloft
Foto: Chantal Osnabrugge-de Wit van Beyoutiful Fotografie

Lisette & Arjan | Grote tegenvaller in hun planning

Lisette: “Ik had nooit gedacht hoe bijzonder en intens onze bruiloft zou zijn, terugkijkend was het zo mooi en liefdevol. Maar omdat we tijdens het plannen midden in corona zaten, kreeg ik met wat tegenvallers te maken. Het uitzoeken van mijn trouwjurk kon met maar twee mensen en tijdens de laatste doorpasmogelijkheid moest ik bijvoorbeeld kiezen tussen mijn moeder en mijn zus. Zelfs het proeven van de taarten gebeurde thuis, we wilden juist zo’n hele belevenis in een taartenwinkel. Maar de grootste tegenvaller in de planning was toen de zondag voor de bruiloft mijn schoonmoeder in het ziekenhuis werd opgenomen. We waren bang dat ze er niet bij kon zijn en huurden daarom een videograaf in. Dat lukte twee dagen voor de grote dag. Eigenlijk konden we die kosten er niet bij hebben, maar we vonden dat het echt moest.

Gelukkig kon Arjans moeder wel bij de ceremonie zijn; in een rolstoel en met de nodige medicatie, maar ze was er! Tijdens de receptie ging ze terug naar het ziekenhuis, maar bij het diner was ze er onverwachts toch bij. Superfijn natuurlijk, maar we hadden het niet verwacht. Die extra gast bleek ingewikkeld qua planning voor onze ceremoniemeesters en onze wedding planner, Rochelle Wielinga van Bubbles and Kisses, maar het is ze toch gelukt, Rochelle was echt supergoed. Of we het niet hadden willen uitstellen? 2022 voelde echt als het jaar waarin we wilden trouwen en we waren al zo ver met de planning. Achteraf kan ik niet anders zeggen dan dat we dolblij waren, ondanks de tegenslagen.”

________

6 bruidsparen over het plannen van hun bruiloft
Fotografie: Yves Schepers

Xander & Eva | De planning ging vlot

Eva: “Ik had hints gegeven over wat ik wel en niet wou voordat Xander het aanzoek deed, en daar heeft hij gelukkig naar geluisterd. Een aanzoek is privé, ik wilde er daarom niet te veel mensen bij hebben of een openbaar aanzoek. Op vakantie ook niet: op zo’n locatie kom je nadien nooit meer. De dag dat we de akte van ons huis hadden getekend, vroeg hij me in de achtertuin: dat was perfect. De planning ging vervolgens vlot: ik heb een visie en als ik het doe wil ik graag dat het tot in de puntjes klopt. Dat hielp, dan maak je makkelijker keuzes. Samen hebben een concept uitgewerkt en onze eventplanners wist vervolgens precies waar ze moesten zijn. Zij liet één out-of-the-box locatie zien: de Antwerpse Handelsbeurs. Toen we binnenkwamen wisten we gelijk: dit moest het zijn.”

Xander: “Onze trouw zou het eerste privé-event zijn in de Handelsbeurs, die net gerenoveerd was. Maar omdat we een jaar moesten uitstellen door corona, hadden er al evenementen plaatsgevonden en was er onduidelijkheid over het decibelniveau. Twee weken voor onze grote dag was het niet zeker tot welk decibelniveau we mochten gaan en welk tijdstip het geluid naar beneden zou moeten. Het was heel spannend of we überhaupt een live band en DJ konden laten spelen. Na de nodige discussie spraken we af dat we tot twaalf uur op het originele decibelniveau zouden blijven. Niemand liet het feest daardoor verpesten. Na twee jaar had iedereen zo’n zin om het feest met ons mee te vieren.” Eva: “Het was even bibberen, maar uiteindelijk komt alles goed. En dat was absoluut ook bij ons het geval.”

________

6 bruidsparen over het plannen van hun bruiloft
Fotografie: MEA Fotografie

Wilfred & Monique | “Onze dag hebben we niet laten verpesten”

Wilfred: “Als ik naar de foto’s van de ceremonie kijk, zie ik echt een gezin bij elkaar zitten. Dat ontroert me, we zijn een samengesteld gezin, maar zo liefdevol en sterk. We zijn dan ook echt met z’n allen getrouwd.” Maar hoe mooi de bruiloft ook was, de weg erheen ging niet vlekkeloos. Monique: “Ik had long covid, was nog wat warrig en ben op de trouwkaart een punt vergeten in het mailadres van de ceremoniemeester.” Wilfred: “Onze auto werd twee weken voor de bruiloft total loss gereden. Dat zijn kosten waar je niet op zit te wachten, zeker niet vlak voor een bruiloft. Met de oorspronkelijke eventmanager hadden we een leuke deal over het arrangement besproken, maar toen er een vervanger kwam ‘klopte de prijs niet meer’. Na overleg zijn we er uitgekomen, maar een aantal hapjes kwam uiteindelijk nooit op tafel.”

Monique: “Alcoholvrije champagne vonden we belangrijk: we wilden dat onze kinderen echt deel uitmaakten van de toost. Maar er werd veel te laat uitgeserveerd: zónder alcoholvrije champagne. Dat was heel knullig. Onze dag hebben we niet laten verpesten: het draaide boven alles om het vieren van de liefde, met onze dierbaren. Dat mijn broer en zijn vrouw corona kregen, mijn vader een longontsteking had en mijn allerliefste vriendin in het ziekenhuis werd opgenomen, maakte me wel verdrietig. Last minute heeft Wilfred met een collega een live verbinding met 360°-camera geregeld, zodat zij er toch bij waren. Dit was uiteindelijk misschien wel ons mooiste cadeau op een onvergetelijke dag.”

________

6 bruidsparen over het plannen van hun bruiloft
Fotografie: Renske Meinema

Lauri & Peter | De bruiloft verliep totaal anders dan gepland

Lauri: “Omdat ik onder de naam Agapè Stories zelf als bruiloftsfoto- en videograaf werk zit ik helemaal in het trouwwereldje. De oriënterende fase kon ik overslaan, want ik wist precies welke leveranciers ik wilde. Ons eerste plan was om met dertig gasten in het buitenland te trouwen, maar door corona ging dat onverwachts niet door en waren we onze aanbetalingen kwijt. Het buitenland durfden we daarna niet meer aan, en na wat zoeken kwamen we op een supermooie locatie uit, vlakbij de grens van België. Twee weken voor de bruiloft trok de cateraar zich terug. Bij het boeken waren we heel duidelijk: desnoods wilden we op 1,5 meter dineren of het eten laten bezorgen, maar ze weigerden. De locatie deed hierop ook moeilijk: we mochten niks serveren en alleen de ceremonie kon doorgaan voor een bedrag van 2000 euro.

De bruiloft wéér uitstellen: daar hadden we geen zin in. Daarom zette ik op Instagram een oproep met de vraag of iemand een tuin te leen had. Een compleet onbekende, die nu een beste vriendin is, reageerde op mijn vraag: ze had een práchtige achtertuin in de aanbieding en daar zijn Peter en ik uiteindelijk getrouwd. Tijdens de grote dag heb ik alleen maar genoten, maar achteraf hoorde ik dat de wedding planner ziek naar huis is gegaan en cateraars ziek waren, waardoor er een compleet gestresste en onvoorbereide kok tierend stond te koken. Daar had ik niks van gemerkt. Ook de politie kwam langs vanwege een klagende buurman, waardoor we eerder moesten stoppen. De bruiloft verliep totaal anders dan gepland, maar we hadden het alleen maar naar ons zin. Het was echt onze dag en alles klopte gewoon.”

________

6 bruidsparen over het plannen van hun bruiloft
Fotografie: Yves Schepers

Nathalie & Pieter | Erg blij met hun weddingplanner

Pieter: “Als artsen in opleiding hadden we tegelijkertijd dienst tijdens een nachtweek: je vangt dan hele nachten samen patiënten op. Zo leerden we elkaar kennen, en begonnen we met daten. Nathalie zocht volgens mij naar manieren om vaker nachtweken met mij door te brengen, haha! Ik viel natuurlijk als een blok voor haar. Twee jaar na onze eerste ontmoeting vroeg ik haar ten huwelijk. Ze is een familiemens en speelt graag treasure hunts. Ik heb er eentje voor haar georganiseerd en aan het eindpunt, op een heuvel in de buurt, lag als eindprijs een houten doosje met rozen waarin ‘Will you marry me?’ stond gegraveerd. De weg naar het feest ging niet over rozen: we moesten de trouw drie keer uitstellen vanwege corona, uiteindelijk zijn we op 9 oktober 2021 getrouwd.”

Nathalie: “Daarom waren we extra blij dat we een weddingplanner hadden ingehuurd. We zijn allebei erg druk en zij hielp ons heel goed en heeft het meeste werk gedaan toen we de trouw elke keer moesten verzetten.” Pieter: “Dat is me enorm bijgebleven: van de cateraar tot onze fotograaf en de artiesten: iedereen zorgde ervoor dat de agenda vrij bleef voor elke nieuwe datum die we bespraken. Ze wilden ervoor gaan en er de mooiste dag van ons leven van maken. Corona was echt een shock, maar terugkijkend ging alles super smooth. Zelfs onze huwelijksreis werd zonder problemen verzet.” Nathalie: “Het was best lastig, want ik heb graag alles op voorhand klaar. Af en toe dacht ik: we moeten dit of dat nog regelen, maar de laatste weken viel alles op z’n plek. Het was fantastisch en als ik terugkijk zou ik niks willen veranderen.”

________