DIY: trouwfoto’s pimpen! 

DIY: trouwfoto’s pimpen!
FOTO: Anna Villbrandt

Borduren is niet langer stoffig, maar juist hartstikke hip & happening! Zeker als je het combineert met je favoriete trouwfoto’s. Borduur prachtige en unieke kunstwerkjes: leuk voor jezelf, superleuk als cadeautje voor je ouders!

Wat heb je nodig?
  • Foto’s
  • Naalden
  • Garen
  • Schaar
  • Liniaal
Stap 1: Foto’s uitzoeken

Kies als eerste jullie mooiste trouwfoto’s uit. Foto’s van mooie details van jullie bruiloft lenen zich perfect: denk aan het bruidsboeket, de ringen, de trouwjurk en ballonnen. Ontwikkel de foto’s in zwart-wit, dan komen de kleurige borduursels nog beter tot hun recht. Het formaat van de foto mag je zelf bepalen; wij gingen voor een formaat van 13 x 18 centimeter. Tip: Laat jullie foto’s meerdere keren afdrukken, dan is het niet zo erg als je een keer een foutje maakt tijdens het borduren.

Stap 2: Benodigdheden

Qua garenkleur kun je natuurlijk helemaal losgaan: laat je fantasie de vrije loop! Wij kozen voor gedekte natuurtinten, maar fluorescerend gekleurd of metallic garen zorgen ook voor een gaaf effect. Normaal borduurgaren kun je opsplitsen in losse strengen, zodat je zelf kunt bepalen hoe dik je het borduursel wilt hebben. De naald moet scherp zijn: zo kom je makkelijker door de foto heen.

Stap 3: Gaatjes steken

Het is aan te bevelen om van tevoren gaatjes te maken, waar je later het borduurgaren doorheen steekt. Zo krijg je een nettere afwerking. Voor strakke lijnen kun je een liniaal gebruiken, zodat tussen elk gaatje dezelfde ruimte zit. Plaats de gaatjes niet te dicht op elkaar om te voorkomen dat het fotopapier gaat scheuren.

Tip: Als je de foto tegen het licht houdt, zie je de contouren van de afbeelding beter.
Stap 4: Borduren

Er zijn verschillende technieken voor verschillende effecten en details. Met een kruissteek maak je van de rechte lijnen in je foto echte eyecatchers, terwijl kleine details vragen om kleinere stiksels. Het borduren is niet anders als met stof: maak een knoopje aan het einde van de draad, begin onder op het fotopapier (dus niet aan de kant van de afbeelding) en steek de naald met draad door de voorgemaakte gaatjes. Aan het einde maak je een knoopje om de draad weg te werken.

Foto’s: Anna Villbrandt
Zwart-wit foto’s: www.mariebleyer.com, www.hellbunt-events.at, www.florietta.at

 

Meer DIY’s? Klik dan hier