Bloempreparatie | Je bruidsboeket bewaren na de bruiloft 

Je bruidsboeket is waarschijnlijk een van de mooiste en meest betekenisvolle bloemstukken die je ooit zal hebben. We vinden het dan ook niet gek dat je het graag wilt bewaren als aandenken aan je speciale dag. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je bruidsboeket te bewaren, van het drogen van de bloemen tot het laten maken van een kunstwerk.

Bloempreparatie | Je bruidsboeket bewaren na de bruiloft
Foto: De Bruyn Bloempreparatie

Wat is bloempreparatie?

Bloempreparatie is het voorbereiden en conserveren van bloemen, zodat ze er langer mooi uitzien en langer kunnen worden bewaard. Precies wat we willen dus; eindeloos genieten van het mooie bruidsboeket. Bloempreparatie wordt vaak gebruikt door bloemisten en andere experts in de bloemenindustrie om bloemen te prepareren voor gebruik in boeketten, bloemstukken, kransen, etc.

Er zijn verschillende methoden en technieken die worden gebruikt bij bloempreparatie, afhankelijk van het type bloem en het gewenste resultaat. Sommige veelgebruikte methoden zijn het drogen van bloemen, het behandelen van bloemen met conserveermiddelen, het inweken van bloemen in glycerine of was, het fixeren van bloemen in hars, en het pressen van bloemen tussen boeken of in een bloemenpers.

Je bruidsboeket laten drogen

Door je bruidsboeket te laten drogen, kun je er nog heel wat jaren van genieten. Tijdens het droogproces wordt al het vocht uit de bloemen gehaald, waardoor de houdbaarheid verlengd wordt. Er zijn verschillende manieren om bloemen te drogen. Denk aan old school je bloemen tussen een boek stoppen of de bloemen pressen. Met deze droogtechnieken verliezen de bloemen wel hun vorm. Je kunt bloemen ook ondersteboven hangen om te drogen, dan worden ze niet geplet en blijven ze in hun originele vorm.

Bloemisten, gespecialiseerd in het prepareren van bloemen, hebben gelukkig een hoop meer kennis en materialen voor het drogen van bloemen dan jij en ik. Mocht je écht lang van je bruidsboeket willen genieten, raden we aan dit aan een bloemist over te laten. Vind je het gewoon leuk om zelf mee aan de slag te gaan en maakt het niet zo veel uit dat je boeket vervolgens niet lang meer meegaat of plat is? Dan is het natuurlijk een leuk project om na de bruiloft mee aan de slag te gaan.

WEDDING GUIDE: VIND EEN BLOEMIST BIJ JOU IN DE BUURT

Blijft mijn bruidsboeket hetzelfde als ik deze laat drogen?

Als bloemen worden gedroogd, veranderen ze op verschillende manieren. Het belangrijkste verschil is dat gedroogde bloemen hun vocht verliezen, waardoor ze kleiner, lichter en brozer worden. Gedroogde bloemen kunnen verkleuren en vervagen, afhankelijk van de bloemsoort en de manier waarop ze worden gedroogd. Sommige bloemen behouden hun oorspronkelijke kleur, terwijl andere bloemen van kleur veranderen naar aardetinten.

Naast de kleur, zal de textuur van de bloemen ook wat veranderen. Ze worden wat brozer en ‘knapperig’ in plaats van zacht en flexibel. De vorm kan hierdoor ook wat veranderen. De laatste manier, waarop jouw bruidsboeket zal veranderen als je het laat drogen, is de geur. Gedroogde bloemen verliezen hun natuurlijke geur of geursterkte. Soms kan de geur veranderen of vervagen tijdens het droogproces.

Je bruidsboeket laten inlijsten

Nadat jouw bruidsboeket gedroogd is, kun je nadenken over hoe je het boeket wilt bewaren. Een van de opties is om jouw bruidsboeket in te lijsten en er een kunstwerk voor aan de muur van te maken. Het bruidsboeket aan de muur is een echte klassieker en eigenlijk ongelooflijk tijdloos. Bij De Bruyn Bloempreparatie hebben ze, naast de lijst in de afbeelding hierboven, nog één andere prachtige lijst in het assortiment.

Als je ervoor kiest om je bruidsboeket in te lijsten, zijn er verschillende opties om uit te kiezen, maar het is ook belangrijk om op de kosten te letten. Je kunt ervoor kiezen om het hele boeket in te lijsten, of je kunt een deel ervan selecteren en inlijsten, zoals een paar bloemen of bladeren die je favoriet waren.

Je bruidsboeket bewaren in een stolp

Move over Beauty and the Beast! Je bruidsboeket in een stolp bewaren is stiekem toch wel een prinsessendroom. Wanneer je jouw bruidsboeket professioneel laat conserveren, kun je jouw gedroogde bruidsboeket gemakkelijk tientallen jaren in een stolp bewaren. Maar welke bloemen zijn nou eigenlijk geschikt? Bij De Bruyn Bloempreparatie hebben ze in ieder geval 3 maten in stolpen. De kans is groot dat jouw bruidsboeket daar wel in past. De prijs voor het bruidsboeket in een stolp bewaren, is ook afhankelijk van het formaat van de stolp.

Je bruidsboeket bewaren in een vitrine

Natuurlijk kun je niet zomaar jouw bruidsboeket in een vitrine leggen en ‘klaar’. Ook het bewaren van jouw bruidsboeket in een vitrine is een heel proces. Wederom moeten de bloemen professioneel gedroogd en bewerkt worden, eer ze in de vitrine kunnen. Ook dit is mogelijk bij De Bruyn Bloempreparatie. Ze hebben zowel vitrines voor aan de wand als voor op tafel. De prijs voor het bewaren van je bruidsboeket in een vitrine is o.a. afhankelijk van het formaat van de vitrine.

Je bruidsboeket in hars laten gieten

Als nóg langer je bruidsboeket wilt bewaren, dan is hars de optie voor jou. Jouw bruidsboeket wordt in hars gegoten, waarna het vervolgens onderhand overal wel tegen bestand is. Wanneer een gedroogd boeket wordt blootgesteld aan vocht en lucht, kan het na verloop van tijd gaan schimmelen en rotten, wat de bloemen kan beschadigen en hun levensduur kan verkorten. Een stolp of lijst kan het boeket beschermen tegen stof en insecten, maar niet altijd even goed tegen vocht en lucht. Hars zorgt ervoor dat het bruidsboeket volledig wordt afgesloten van de buitenlucht en vocht, wat betekent dat het minder snel zal beschadigen. De hars fungeert als een soort conserveringsmiddel en beschermt de bloemen tegen externe factoren die hun levensduur kunnen verkorten. Bovendien biedt hars ook extra stevigheid en stabiliteit aan het boeket, waardoor het minder snel zal breken of beschadigen.

De keuze is ook nog eens reuze, als het op hars gieten aankomt. Zo zijn er verschillende vormen en formaten waar je uit kunt kiezen bij De Bruyn Bloempreparatie. Laat je hele bruidsboeket in hars gieten, of kies een paar bloemen om het bescheiden en binnen budget te houden. Weet je al zeker dat je jouw bruidsboeket wilt bewaren na de bruiloft, op wat voor manier dan ook, dan kun je daar ook vast een budget voor opzij zetten in ons BRUID Budgetplan.

Je bruidsboeket in epoxy bewaren

Hoewel het in eerste instantie niet zo lijkt, is het bewaren van jouw bruidsboeket in ‘gewoon’ hars toch net wat anders dan je bruidsboeket in epoxy te laten gieten. Hoewel hars en epoxy beide vloeibare materialen zijn die hard worden, zit er toch wel een verschil in. Hars is een algemene term die verwijst naar dit soort kunststoffen die uitharden tot een harde, transparante afwerking. Epoxy gaat net een stapje verder; het is een hars met een verharder die worden gemengd voordat ze worden gegoten. Epoxyhars is over het algemeen sterker en harder dan andere soorten hars. Een bruidsboeket dat in epoxy is gegoten, zal over het algemeen duurzamer zijn dan een bruidsboeket dat in hars is gegoten. Een ander verschil tussen hars en epoxy is de uithardingstijd. Epoxy heeft over het algemeen een langere uithardingstijd dan hars, wat betekent dat het langer duurt voordat het materiaal volledig is uitgehard. Dit kan een voor- of nadeel zijn, afhankelijk van de situatie.

Bij Floral Stories zijn de mogelijkheden eindeloos als het op epoxy aankomt. Nadat jouw bruidsboeket op een duurzame, milieuvriendelijke en professionele wijze is gedroogd, gaan Jody en haar team aan de slag met de epoxy. Je kunt jouw bruidsboeket laten vermaken tot iets praktisch zoals een waxinelichthouder of (tromgeroffel) een bijzettafel! Daarnaast hebben ze ook andere prachtige opties, van een hart, tot een hexagon of vierkant.