De hoepelrok – een must-have voor je jurk 

Een onzichtbaar, maar onmisbaar onderdeel van je bruidsoutfit is de hoepel. En nee, niet zo eentje om mee te hoelahoepen, maar een speciale onderrok. Wij vertellen je waarom de hoepelrok een echte must-have is.

De hoepelrok – een must-have voor je jurk

Wat is het?

Een hoepel is een rok van dunne, lichte stof die je onder je bruidsjurk draagt en iets wijduit staat door een metalen ring die er aan de onderkant ingenaaid is. De hoepelrok werd bedacht in de negentiende eeuw, toen megawijde jurken in de mode waren. Al die enorme lagen petticoats en stof werden te zwaar om te dragen. Men bedacht toen een lichte kooiconstructie van metalen of houten hoepels, die je om je middel kon dragen. Daaroverheen drapeerde men de jurk. Lekker wijd en toch draagbaar.

Wat doet het?

De belangrijkste functie van de hoepel is het vormen van de rok van de bruidsjurk. De hoepel zorgt ervoor dat de rok mooi wijduit staat. Daarnaast hebben trouwjurken vaak petticoats of andere lagen stof om de rok volume te geven. Al die stof tegen je benen voelt niet zo prettig en het kan ook behoorlijk warm zijn. Doordat de stof dankzij de hoepelrok niet langs je benen valt, is het minder warm en kun je veel makkelijker lopen en bewegen in je jurk.

Voor welke jurk?

Vooral voor prinsessenjurken en A-lijnjurken is een hoepelrok ideaal. Ondanks de hoeveelheid stof heb je dan toch veel bewegingsruimte. Maar wist je dat een hoepel ook handig is onder een slanke jurk? Bruidsmodezaken adviseren zelfs om altijd een hoepelrok te dragen onder een fishtail- of mermaid-jurk. Dat is nodig om het silhouet mooi tot zijn recht te laten komen. Lopen in een mermaid-jurk is niet altijd even gemakkelijk, daarom is een hoepel echt een must.

Wat voor soort?

Een hoepel heeft twee maten: een kledingmaat voor de bovenkant en een maat die aangeeft wat de omtrek van de hoepels is. Sommige hoepelrokken hebben één ring, anderen hebben er twee of drie en er zijn ook versies met ruches. Je bruidsmodezaak kan je adviseren welke hoepel het meest geschikt is onder jouw trouwjurk.

Tip

Heb je een wijde jurk en moet je naar het toilet? Til dan je hoepel iets op, stop daar alle stof van je bruidsjurk in, klap de hoepel om en hijs ‘m op. Nu kun je zonder problemen (en zonder meekijkers) naar het toilet!